به گزارش سرمایه فردا، هر دو کشور ایران و اسرائیل با چالشهای اقتصادی بزرگی مواجه هستند که گسترش درگیریهای نظامی میتواند این وضعیت را به شدت وخیمتر کند. ایران با تولید ناخالص داخلی (GDP) حدود ۴۵۰ میلیارد دلار و اسرائیل با GDP 500 میلیارد دلار، از اقتصادهای بزرگ منطقه به شمار میروند. اما اقتصاد ایران و اسرائیل به دلیل فشارهای داخلی و خارجی، در مسیر رشد و ثبات اقتصادی با موانع جدی روبهرو هستند.
اسرائیل بهویژه با کاهش شدید در گردشگری، سرمایهگذاری خارجی، و فرار مغزها روبرو است. با بیش از ۶۰,۰۰۰ کسبوکار که تعطیل شدهاند. کاهش چشمگیر در ورود سرمایههای خارجی، این کشور با بحرانهایی در بخش فناوری و نیروی انسانی متخصص روبرو شده است. علاوه بر این، رتبه مدیریت ریسک این کشور از A+ به A کاهش یافته و پیشبینی میشود در صورت تداوم مشکلات، به B سقوط کند .
تنشهای نظامی بیشتر و ورود به یک جنگ بزرگ با ایران، میتواند زیرساختهای اقتصادی اسرائیل را به شدت تخریب کند. این تخریبها ممکن است شامل بخشهای کلیدی اقتصاد این کشور مانند فناوریهای پیشرفته ، صادرات نظامی ، صنعت گردشگری ، جذب سرمایه گذاری خارجی و گسترش ابزارهای نوین مالی باشد که جزو مهمترین منابع درآمدی آن محسوب میشوند.
در صورت وقوع جنگ، اسرائیل ممکن است تا دههها نتواند اعتماد و سرمایهگذاریهای بینالمللی و یا ساخت یک اکوسیستم جذاب استارت آپی و کارآفرینی را به خود بازگرداند، و این به معنای سقوط عمیقتر اقتصادی خواهد بود.
ایران نیز تحت تأثیر تحریمهای اقتصادی، شاهد کاهش رشد اقتصادی و مهاجرت نیروی انسانی متخصص بوده است. اگرچه صنایع نفت و گاز همچنان بزرگترین منابع درآمدی ایران هستند، تحریمها و محدودیتهای صادراتی باعث کاهش درآمدها و سرمایهگذاری خارجی در این بخش شدهاند . در صورت تشدید درگیریهای نظامی با اسرائیل، زیرساختهای انرژی، صنایع پتروشیمی، و حملونقل ایران بهطور مستقیم آسیب خواهند دید. این آسیبها، به ویژه در حوزه نفت و گاز که شریان اقتصادی کشور است، میتواند برای سالها بازسازی و جذب سرمایههای خارجی را غیرممکن کند.
تشدید درگیریهای نظامی میان ایران و اسرائیل نه تنها به تخریب گسترده زیرساختهای حیاتی مانند پالایشگاههای نفتی، کارخانجات، شبکههای حملونقل و تأسیسات نظامی منجر خواهد شد. بلکه این وضعیت زیربنای رشد اقتصادی هر دو کشور را برای سالهای طولانی مختل میکند.
خسارات مستقیم جنگ شامل افزایش شدید هزینههای نظامی و افت قابل توجه در فعالیتهای تجاری و تولیدی است. که اقتصاد را در بحران عمیقی فرو میبرد. بیثباتی ایجاد شده میتواند فرار گسترده سرمایهها و مهاجرت نیروهای انسانی متخصص را تشدید کند.لااقل توجه به منافع اقتصادی و جلوگیری از خسارات سنگین جنگ میتواند انگیزهای برای کاهش تنشها و حرکت به سمت راهحلهای دیپلماتیک باشد..
نقش استارتاپ های بخش کشاورزی در تنظیم بازار و جلوگیری از تولید محصولات غیربهداشتی و…
مدیریت سیستمی کاربرد فراوانی پیدا کرده که تنها مربوط به شغل نیست. بلکه در برنامههای…
تبعات فیلترینگ فضای مجازی تنها منجر به خسارت دو میلیارد دلاری به کسبوکارهای ایرانی نشده،…
در این روند سهام کوچک یا بزرگ بخریم؟ این مهمترین سوال سرمایه گذاران است. در…
در کمیسیون تلفیق هیچ پیشنهادی برای افزایش قیمت حاملهای انرژی ارائه نشده، اما دولت طبق…
بازار لوازم خانگی در ۱۴۰۳ کاملا با رکود همراه بود. تولیدکننده ارز نداشت و مصرف…