مشاهدات میدانی و آمار مرکز آمار ایران نشان میدهد که نسبت افزایش اجاره خانه به تورم عمومی در یکسال منتهی به آبان ۱۴۰۳ به بالاترین میزان خود از سال ۱۳۹۰ رسیده است. در حال حاضر، نرخ رشد اجارهبها ۱.۲۶ برابر نرخ تورم است، در حالی که در نیمه اول دهه ۹۰، هزینه اجاره به اندازه نصف تورم افزایش پیدا میکرد. رشد ۴۲ درصدی شاخص اجاره مسکن این هزینه را به یکی از مهمترین اقلام سبد مصرف خانوارها تبدیل کرده است. این موضوع به هر دو سمت عرضه و تقاضا مربوط میشود.
در سمت عرضه، کمبود آپارتمانهای اجارهای وجود دارد که مانند سایر کالاها نمیتوان آن را در کوتاهمدت با واردات جبران کرد. از سال ۹۷، رکود ساختوساز باعث افت عرضه شده است. در سمت تقاضا نیز، کاهش تقاضا تا زمان احیای قدرت خرید خانه اول امکانپذیر نیست. برخلاف کاهش مصرف کالاهای خوراکی که به دلیل تورم کاهش یافته، در بازار اجاره مسکن همچنان تقاضا بالاست.
تورم بخش مسکن پیشران تورم عمومی در کشور است. در حالی که تورم عمومی سالانه برای آبان ماه در کانال ۳۳ درصدی اعلام شد، مستاجران با تورم ۴۱.۷ درصدی برای تأمین هزینه سرپناه مواجه هستند. سهم قابلتوجه بخش مسکن در سبد هزینههای خانوار، بسیاری از مردم را به حذف یا کاهش سایر هزینههای ضروری زندگی یا مهاجرت اجباری سوق داده است.
آمارهای رسمی تورم مسکن
مرکز آمار ایران تورم عمومی سالانه آبان ماه کشور را ۳۳.۱ درصد و تورم عمومی نقطه به نقطه را با رشد ۳۲.۵ درصدی اعلام کرد. شاخص کل تورم برای آبان ماه نسبت به مهر ماه رشدی ۲.۸ درصدی داشت. تورم سالانه مسکن برای آبان ماه با رشدی ۴۱.۷ درصدی، تورم نقطهای مسکن با افزایشی ۳۹.۶ درصدی و تورم ماهانه آن با افزایشی ۳.۱ درصدی اعلام شد.
استمرار تورم بیش از ۴۰ درصدی در بخش اجارهبها کیفیت زندگی مستاجران را به شدت تحت تأثیر قرار داده است. نسبت تورم سالانه مسکن به تورم عمومی در آبان ماه امسال به ۱.۲۶ واحد رسید، در حالی که این نسبت در دهه ۸۰ برابر ۰.۵ واحد و در دهه ۹۰ به ۰.۹ واحد رسید.
جهش قیمت مسکن باعث افزایش اجاره خانه در سبد هزینههای خانوار شده است. این هزینه بخش عمدهای از درآمد خانوارها را به خود اختصاص داده و در موارد متعددی باعث حذف سایر هزینهها یا کاهش محسوس آنها شده است. تامین مسکن ضروری و غیرقابل حذف است؛ با افزایش مستمر تورم مسکن، بسیاری از خانوارها به حذف هزینههایی نظیر سفر و تفریح یا کاهش هزینههای خوراک، تحصیل و درمان روی آوردهاند.
در صورتی که کاهش سایر هزینهها نتواند جبران رشد بهای مسکن را کند، بخشی از شهروندان ناچار به مهاجرت میشوند. بررسیهای میدانی نشان میدهد که در پی ماههای متوالی تورم فزاینده در بازار اجارهبها، بسیاری از افراد به فکر تغییر محله یا مهاجرت به حومه شهر افتادهاند. این مهاجرت اجباری نیز بر کیفیت زندگی مردم اثر منفی داشته است.
برای کنترل تورم مسکن، رفع موانع پیشروی ساختوساز و تشویق دارندگان خانه به اجاره دادن املاک خود میتواند با ایجاد تعادل در بخش عرضه و تقاضا، زمینهساز مهار تورم اجارهبها در کشور باشد.
محسن فلکی، کارشناس مسکن، در گفتوگو با وطن امروز درباره افزایش اجارهبها در زمستان ۱۴۰۳ باتوجهبه افزایش انتظارات تورمی اظهار داشت که قواعد، قوانین و نحوه محاسبات در ساخت و قیمت مسکن تغییر کرده و فرمولهای قبلی دیگر پاسخگوی تعیین بهای املاک نیستند.
فلکی توضیح داد که تا چندی پیش، عرف بر این بود که یکپنجم یا ۲۰ درصد قیمت یک ساختمان نشاندهنده میزان رهن آن مسکن بود. اما با رشد تورم و قیمت ارز در سالهای اخیر، قیمت مسکن به جایی رسیده که دیگر امکان محاسبه رهن به شکل قبل وجود ندارد. او افزود که اگر مبالغ رهن به شکل قبل محاسبه شود، عمده افراد جامعه توان ورود به این بازار را نخواهند داشت.
این کارشناس مسکن افزود که مالکان بر اساس افزایش هزینههای زندگی خود، این انتظار را دارند که از افزایش میزان اجارهبها این هزینهها را پوشش دهند. به دلیل ضعف وجود قانون برای تعیین و محاسبه اجارهبها، هر کس به سلیقه خود اقدام به قیمتگذاری میکند.
فلکی ادامه داد که انتظارات تورمی به وجود آمده در جامعه به موتور محرک افزایش قیمت، بهویژه در حوزه مسکن و اجاره، تبدیل شده است. صاحبخانهها به دلیل نبود مرجعی برای تعیین قیمت، بهصورت فردی تصمیم میگیرند که چقدر بها برای اجاره مشخص کنند.
فلکی افزود که در کشور ما هیچ مرجعی وجود ندارد تا اعلام کند که تفاوت مسکن ۱۰ سال ساخت با نوساز در اجاره چقدر باید باشد. همچنین، مرجعی برای ثبت رسمی قیمت و جلوگیری از ثبت افزایش بیش از حد وجود ندارد، بنابراین بازار اجارهبها از کنترل خارج میشود.
فلکی ادامه داد که بر اساس نص قانون اساسی، دولت مکلف به تأمین مسکن برای تمامی اقشار جامعه است. اما ترک فعلها در دهه اخیر بر این مشکل افزوده و حل آن نیاز به همت ملی دارد. وی افزود که ساماندهی بازار مسکن و اجارهبها به وعدهای ۴۰ساله تبدیل شده که هنوز محقق نشده و کسی مسئولیت آن را نمیپذیرد.
فلکی درباره راهکارهای برونرفت موقت از این مشکل گفت که کشورهایی مانند ترکیه از روش جذب سرمایههای خارجی برای حل مشکل مسکن استفاده کردهاند و موفق عمل کردهاند. دیگر راهکارها شامل جذب سرمایهگذاران داخلی، رونق بازار ساختوساز، کاهش ریسک معاملات مسکن و ایجاد مشوقهایی مانند صدور مجوزها و تسهیل دریافت وامهای ساخت و مشارکت است. این اقدامات میتواند به مدیریت بازار مسکن و کاهش تورم اجارهبها کمک کند.
مجید گودرزی، کارشناس اقتصاد مسکن، در گفتوگو با وطن امروز درباره افزایش بهای اجاره در بازار مسکن زمستانی و انتظارات تورمی ناشی از افزایش نرخ ارز اظهار داشت که متأسفانه با یک مجموعه از بینظمی و بیقانونی در حوزه مسکن مواجه هستیم. این وضعیت از گذشته شکل گرفته و تبدیل به یک عرف غلط شده است که تقریباً تمام بخشهای آن از هیچ اسلوب و روش خاصی پیروی نمیکند.
گودرزی افزود که تلاشهایی در دولت سیزدهم برای ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره انجام شد، اما در عمل اتفاق خاصی نیفتاد. اگر هم کاهشی در بخش قیمتها در بازار اتفاق افتاد، بیشتر به خاطر این بود که قدرت خرید مردم دیگر کفاف زیادهخواهیهای مالکان را نداشت.
گودرزی ادامه داد که در حوزه اجاره نیز مشکلات همچنان پابرجاست و مافیای مسکن تقریباً هر کاری که دلشان خواست انجام دادند. افزایش اجاره خانه چیزی نیست که مردم بتوانند به تعویق بیندازند و متأسفانه هیچ مانعی هم سر راه مالکان قرار ندارد.
وی تأکید کرد که این رویههای غلط باعث شده که بازار مسکن کاملاً آسیب ببیند و مردم به شدت تحت فشار هستند. در دنیا معمولاً اجاره مسکن کمک هزینه است، اما در ایران مالکان میخواهند با اجاره دادن یک واحد مسکونی معیشت خود را تأمین کنند که این ممکن نیست مگر اینکه معیشت مستاجران را ویران کنند.
گودرزی با اشاره به افزایش قیمت مسکن در زمستان گفت که ما چنین تجربهای در سالهای قبل نداشتیم که زمستان بیاید و افزایش قیمت رخ دهد. متأسفانه بازار رها شده است و نگرانی از دولتهای اصلاحطلب این است که در حوزه مسکن نه تنها اقدام موثری انجام نمیدهند، بلکه اقداماتی که باعث تشدید بحران میشود را نیز انجام میدهند.
وی افزود اقدامات دولت در حوزه مسکن مصداق واقعی خرابکاری عمدی است. حدود یک میلیون و هشتصد هزار زمین در حریم شهرها وجود دارد که سازمان ملی زمین و مسکن آن را به بازار عرضه نمیکند. حتی برای طرحهای ملی مثل طرح نهضت ملی مسکن نیز این زمینها عرضه نشده است.
گودرزی در پاسخ به این پرسش که آیا راهکاری برای کنترل قیمت مسکن در کوتاهمدت وجود دارد، گفت که ما کمبودی در حوزه مسکن و زمین نداریم. اگر زمان بر هم باشد و بخواهد تا زمان ساخت واحدهای جدید یک زمانی طی شود، بخش بزرگی از واحدهای مسکونی خالی است. اگر قانون مالیات بر خانههای خالی به درستی اجرا شود، این بازار را خواهد شکست و قیمتها کاهش خواهد یافت.
وی تأکید کرد که حدود سه میلیون واحد مسکونی خالی در کشور وجود دارد. اگر این قانون به درستی اجرا شود، قیمتها کاهش خواهد یافت. اما مجموعهای از اعمال خلاف و رفتارهای غلط باعث شده که مردم باید حدود ۱۰۰ درصد درآمدشان را برای داشتن سقفی بالای سرشان بپردازند.
گودرزی در پایان گفت که اینکه مالکان فکر کنند اجاره دادن یک واحد مسکونی باید معیشتشان را تأمین کند، از اساس غلط است. حداقل سه واحد باید اجاره داده شود تا بتوانند معیشت خود را تأمین کنند. معمولاً افزایش اجاره خانه در دنیا حول و حوش ۱۸ تا ۲۲ درصد هزینههای سبد خانوار است.
قیمت دلار آمریکا نه تنها در بازارهای جهانی بلکه در ایران نیز افزایش یافتهاست. اما…
ضعف مدیریت در گروه توسعه ملی به قدری حاد شده است که این شرکت هر…
آینده خاورمیانه تا حدودی به سرنوشت گروه های مقاومت بستگی دارد. هرچند ترکیه به دنبال…
برای غلبه بر محدودیتها، مدیریت باید با درایت و برنامهریزی و اولویتبندی انجام شود تا…
مصوبات بودجه ۱۴۰۴ شامل تغییراتی درباره مالیات بر ارزش افزوده و معافیتهای مالیاتی، تعیین حقوق…
سقوط سوریه نفت را گران نکرد اما تنش زایی رژیم صهیونیستی در سوریه و خاورمیانه…