ویژه

۱٫۷ میلیارد دلار بومی سازی در زنجیره فولاد

در پنجمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران موثقی نیا معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس هیات عامل ایمیدرو در این مراسم با اشاره به اینکه در کشورمان توسعه خوبی در صنعت فولاد کشور داشته ایم، گفت: در این صنعت در ۵ سال گذشته رشدی ۸ درصد بوده ما در بازار جهانی قابل توجهی نیست به طوری که سهم ایران از تولید جهانی نیم درصد است در حالی که ایران دسترسی به ذخایر معدن و انرژی و همچنین نیروی انسانی ماهر دارد و وقتی وضعیت ایران را با کشورهای که پتانسیل های ایران ندارند متوجه میشویم که ایران می تواند سهم بالایی داشته باشد برای نمونه ژاپن سهمی ۶ درصدی از تولید فولاد جهان دارد که از منابع معدنی و ذخایر انرژی مشابه ایران برخوردار است اما با استفاده از قوانین و مقررات به روز و پشتکار توانسته اند به این سطح از تولید برسند.

او با بیان اینکه به طور قاطع نمی توانیم بگوییم که تحریم ها صددرصد اثر منفی بر صنعت فولاد داشته است، افزود: شاید اگر تحریم نبود به این سطح از خودکفایی و بومی سازی تجهیزات برسیم به طوری که در چند سال گذشته ۱٫۷ میلیارد دلار بومی سازی انجام شده که عدد قابل توجهی است، هرچند هم اکنون هم ۶۵ دلار به ازای هر تن ارزبری برای فولاد داریم و در مجموع با در نظر گرفتن ۵۵ میلیون تن فولاد حدود ۴ میلیارد دلار ارزبری خواهیم داشت به همین دلیل در صورت هماهنگی سازنده ها و تولیدکننده ها می توانیم عمق بیشتری به بومی سازی بدهیم و از ظرفیت کامل توانمندی این بخش داشته باشیم.

او با تاکید بر اینکه ۸۵ درصد از ظرفیت صنعت فولاد هم اکنون استفاده می شود، گفت: در مقطع کنونی باید تلاش کنیم با وجود محدودیت های انرژی از حداکثر ظرفیت صنعت فولاد بهره مند شویم. در شرایط کنونی سهم صنایع معدنی در جی دی پی کشور زیر ۷ درصد است در حالی که با تکیه بر دانش و تخصص موجود در کشور باید سهم این بخش افزایش یابد.

موثقی با تاکید بر اینکه باید در سازمان خود باید مقررات زدایی کنیم، اظهار کرد: تلاش کرده ایم در برنامه توسعه هموارسازی برای انجام وظایف اتفاق بیفتد. از این رو امیدواریم که سال آینده در زمینه فعالسازی بیشتر شرکت های دانش بنیان اقدام کنیم و در سازمان ایمیدرو دنبال این هستیم که از ایده های فناورانه از طریق شرکت های دانش بنیان بهره مند شویم.

او با تاکید بر اینکه ده درصد فولاد جهان به محصولات آلیاژی تبدیل می شود، گفت: در شرایط کنونی کمتر از ۳ درصد از فولاد به محصولات آلیاژی تبدیل می شود و همین زمینه ای برای ورود بیشتر شرکت های دانش بنیان به این صنعت است.

او با تاکید بر اینکه تامین انریی برای بخشصنع همچنان با محدودیت مواجه است، گفت: این موضوع باید مورد توجه شرکت های دانش بنیان قرار بگیرد و راهکارهای موثری ارائه شود و در بخش محیط زیست و تولید کربن نسبت به کشورهای پیشرفته فاصله داریم باید تلاش کنیم که این فاصله را کم کنیم.

او با تاکید بر اینکه یکی از معضلاتی که این روزها ایران با آن مواجه است مهاجرت نخبگان است، گفت: به همین دلیل حمایت از شرکت های دانش بنیان و همچنین تعریف پروژه های پرریسک با کمک صندوق های مربوطه می تواند در جذب نخبگان در داخل کشور موثر باشد. در حال حاضر در ایمیدرو تلاش کرده ایم که از ایده های خلاقانه و فناورانه حمایت کنیم و بعد آنها را تبدیل به ایده های صنعتی کنیم اما این مساله بدون حمایت ممکن نیست.

هم اکنون ۸۵ درصد از نیاز صنعت فولاد تأمین داخلی می شود

همچنین بهرام سبحانی رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در پنجمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران با اشاره به اینکه در پنجمین جشنواره بومی سازی هستیم، گفت: در اصل شش سال از این جشنواره می گذارد که یک سال آن به خاطر کرونا برگزار نشده است. به گفته دوستان سالانه تعداد بیشتری از تجهیزات صنعت فولاد بومی سازی می شود و از وابستگی به واردات برای این قطعات کاسته می شود.

رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با تاکید بر اینکه در هر دوره جشنواره شاهد انعقاد قرارداد و تفاهم‌نامه های بسیاری بین شرکت های سازنده و شرکت های زنجیره فولاد هستیم، تصریح کرد: طبق گزارشات ۲۶ هزار قطعه در زنجیره تولید توسط شرکت های فناور بومی سازی شده و در داخل تولید می شود.

او با تاکید بر اینکه در این حوزه داخلی‌سازی قطعات در قالب مهندسی معکوس بومی سازی آن انجام می شود، افزود: بخش دیگری که مهمتر است بومی سازی تکنولوژی است که تولید فولاد با روش احیاء مستقیم بهترین مثال آن است. امروز به سمت بومی سازی تکنولوژی رفته ایم و این یک افتخار بالاتر از بومی سازی قطعات است برای نمونه یک شرکت فناوری علاوه بر اینکه محصولی را بومی سازی می کند بهره وری و راندمان کار آن را بالا می برد واین همان بومی سازی تکنولوژی است. امیدواریم که روزی برسد از حلقه معدن تا حلقه های پایین دستی خودکفا باشیم.

بهرام سبحانی با بیان اینکه هم اکنون ۸۵ درصد از نیاز صنعت فولاد تأمین داخلی می شود، افزود: شاید دو یا سه مورد همانند کک سوزنی، الکترود گرافیتی نیاز به واردات داشته باشد و در این زمینه هم اقدامات لازم برای رفع نیاز صورت گرفته و امیدواریم با تامین مواد اولیه و واردات کک سوزنی و راه اندازی کارخانه تا پایان سال در تامین این محصول هم خودکفا شویم. او با تاکید بر اینکه تولید برخی نسوزها از منظر اقتصادی توجیهی ندارند، اظهار کرد: همچنین در تولید موتورهای الکتریکی پیشرفت خوبی داشته ایم و یکی از شرکت ها موتوری طراحی کرده که راندمان بالای ۸۰ درصد دارد در حالی که تاکنون موتوری با راندمان بالای ۷۰ درصد نداشته ایم و زمانی که ۱۰ درصد راندمان بالا برود در صنعت فولاد می تواند به اندازه دو نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی صرفه جویی برق ایجاد کند و اینها دستاوردهای است که در سال های اخیر به دست آمده است.

او با تاکید بر اینکه قبلا این خلا وجود داشت که شرکت هایی تجهیزاتی واردات می کردند که نمونه داخلی آن وجود داشت، گفت: از زمانی که این نمایشگاه برگزار شده این مشکل برطرف شده است، البته شرکتی که برای نخستین بار یک محصول را بومی سازی می کند و زمانی که می خواهد بفروشد همه تولیدکنندگان می گویند تاکنون به شرکتی فروختی یا نصب کردی و اگر جواب منفی باشد با آن همکاری نمی کنند. بنابراین از شرکت های بزرگ در خواست داریم که این ریسک را بپذیرند هرچند تاکنون ریسکی در این قطعات ندیده ایم زیرا شرکت های بزرگ از نظر مالی و فنی توان مناسبی داشته باشند..

سبحانی با تاکید بر اینکه برخی شرکت های که تجهیزات را بومی سازی کرده اند با انجمن تولیدکنندگان فولاد نامه نگاری کنند، اظهار کرد: از این رو اگر شرکت ها تجهیزاتی را که برای نخستین بار در کشور بومی سازی شده را تست کنند و اگر نیاز آنها را برطرف کرد حتما مورد استفاده قرار دهند.

modir

Recent Posts

آینده صنعت نفت ایران چگونه خواهد بود؟

کمبود سرمایه‌گذاری آینده صنعت نفت ایران را با چالش مواجه کرده و عمدتاً به دلیل…

9 ساعت ago

تأثیر فقر در ایران چه بوده است ؟

تأثیرات بلندمدت فقر در ایران احتمالاً چندوجهی خواهد بود و جنبه‌های مختلفی از جامعه، سیاست…

10 ساعت ago

قیمت کیا کی ۴ چند؟

در حال حاضر کیا کی ۴ در آمریکا جانشین گران‌تر کیا سراتو شده‌است. در ارزیابی‌ها…

11 ساعت ago

افزایش قیمت آلومینیوم در بازار جهانی

افزایش قیمت آلومینیوم در بازار جهانی به صورت تدریجی اتفاق افتاده است. به طوری که…

12 ساعت ago

افزایش تمرکز برابر است با افزایش قدرت

افزایش تمرکز برابر است با افزایش قدرت زیرا منجر میشود انسان راحتتر به اهداف خود…

12 ساعت ago

تجربه رانندگی با تویوتا لوین توربوشارژ

تویوتا لوین توربوشارژ تلفیقی از کیفیت ژاپنی و ارزانی چینی‌هاست. به همین دلیل خودرویی مناسب…

12 ساعت ago