آخرین اخبار

پیش بینی از وضعیت رشد اقتصادی در نیمه دوم سال

بررسی‌‌‌های بازوی پژوهشی مجلس از پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران در آذرماه سال ۱۴۰۲ و بخش صنعت و معدن نشان می‌دهد که طی سه‌ماه منتهی به آذرماه سال ۱۴۰۲، رشد میانگین متحرک سه‌ماهه شاخص تولید کاهش ۵٫۲درصدی و شاخص فروش آن کاهش ۵٫۶درصدی داشته است. براین اساس در آذرماه سال ۱۴۰۲، شاخص‌‌‌ تولید و فروش شرکت‌های‌‌‌ صنعتی‌‌‌ بورسی‌‌‌ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه قبل‌‌‌، کاهش‌‌‌ ۲٫۱درصدی‌‌‌ و ۰٫۴درصدی‌‌‌ داشته است. این شاخص نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۱۱٫۷و ۱۱٫۹درصدی را تجربه کرده است. مقایسه ۹ماهه‌‌‌ سال‌جاری‌‌‌ با‌‌‌ ۹ماهه‌‌‌ سال قبل هم‌‌‌ گویای‌‌‌ رشد ۰٫۲درصدی‌‌‌ شاخص‌‌‌ تولید و کاهش‌‌‌ ۱٫۹درصدی‌‌‌ شاخص‌‌‌ فروش صنعت‌‌‌ است‌‌‌. در آذرماه سال ۱۴۰۲ همچنین نرخ رشد ماهانه قیمت‌‌‌ ‌‌‌ فعالیت‌‌‌های‌‌‌ صنعتی‌‌‌ بورسی‌‌‌ صفر‌ درصد بوده و ‌‌‌رشد نقطه‌‌‌به‌‌‌نقطه با کاهش‌‌‌ ۱٫۲واحد درصدی‌‌‌ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه قبل‌‌‌، به‌‌‌ ۲۳٫۳‌درصد رسیده است‌‌‌.

همچنین میانگین‌‌‌ سالانه‌‌‌ شاخص‌‌‌ قیمت‌‌‌ در آذرماه سال ۱۴۰۲ به روند نزولی‌‌‌ یک‌‌‌‌سال اخیر خود ادامه‌‌‌ داده و با ۰٫۷واحد‌درصد کاهش‌‌‌ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه قبل‌‌‌، میزان ۲۲٫۷‌درصد افزایش‌‌‌ نشان می‌دهد.روند کاهشی چندماهه تولید و فروش شرکت‌های صنعتی بورسی بیانگر این است که علاوه بر چالش‌‌‌هایی همچون کمبود سرمایه در گردش و نقدینگی، دشواری تامین مالی و کمبود مواد اولیه که افت تولید را به دنبال داشته، تقاضای موثر صنایع نیز به کمترین میزان در سال‌های اخیر رسیده است. وضعیتی که نشان می‌دهد میزان فروش بنگاه‌‌‌ها کفاف هزینه‌‌‌های ثابت و سرمایه‌گذاری صورت‌گرفته در این بخش را نمی‌‌‌دهد و در این شرایط هرگونه سرمایه‌گذاری جدید نیز قابل توجیه نیست.

 
از طرف دیگر روند افزایشی تورم و افت قدرت خرید باعث شده است تا تقاضا برای تولیدات واحدهای صنعتی به کف برسد و بازار تقاضای داخلی کشش لازم برای تولیدات صنعتی و هر گونه افزایش قیمت را نداشته باشد؛ روندی که نشان می‌دهد بنگاه‌‌‌های صنعتی برای افزایش میزان فروش ناگزیرند به سمت بازارهای صادراتی بروند؛ این در حالی است که به دلیل محدودیت‌های ناشی از تحریم و دیگر محدودیت‌های داخلی از یک‌طرف و کاهش قدرت رقابت‌‌‌پذیری تولیدات داخلی، فروش صادراتی نیز روند کاهشی دارد. از طرف دیگر افزایش هزینه‎‌‌‌های داخلی، نبود تقاضای موثر و سیاست‌‌‌های دستوری و سرکوب قیمتی باعث شده است تا عملا بنگاه‌‌‌های تولیدی و صنعتی در وضعیتی نیمه‌‌‌جان به سر ببرند و با بخشی از ظرفیت مشغول به فعالیت باشند.

شاخص‌‌‌‌‌‌ تولید و فروش به‌‌‌ تفکیک فعالیت‌‌‌های‌‌‌ صنعتی‌‌‌ بورسی‌‌‌

در آذرماه سال ۱۴۰۲ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه مشابه‌‌‌ سال قبل‌‌‌، از بین‌‌‌ ۱۵رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌ صنعتی‌‌‌ بورسی‌‌‌ ۶رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌ افزایش‌‌‌ در شاخص‌‌‌ تولید و ۹رشته‌‌‌ فعالیت‌‌‌ کاهش‌‌‌ در شاخص‌‌‌ تولید را داشته‌‌اند‌‌‌. رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌های‌‌‌ لاستیک‌‌‌ و پلاستیک‌‌‌، سایر کانی‌‌‌ غیرفلزی و کاشی‌‌‌ و سرامیک‌‌‌ بیشترین‌‌‌ افزایش‌‌‌ در شاخص‌‌‌ تولید و رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌های‌‌‌ تجهیزات برقی‌‌‌، خودرو و قطعات و شیمیایی‌‌‌ (به‌‌‌جز دارو) بیشترین‌‌‌ کاهش‌‌‌ را در شاخص‌‌‌ تولید داشته‌‌‌اند.همچنین‌‌‌ در این‌‌‌ ماه نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه مشابه‌‌‌ سال قبل‌‌‌، از بین‌‌‌ ۱۵رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌ صنعتی‌‌‌ بورسی‌‌‌ ۷رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌ افزایش‌‌‌ در شاخص‌‌‌ فروش و ۸رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌ کاهش‌‌‌ در شاخص‌‌‌ فروش را تجربه‌‌‌ کرده‌اند.

رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌های سایر کانی‌‌‌ غیر‌فلزی، لاستیک‌‌‌ و پلاستیک‌‌‌ و دارو بیشترین‌‌‌ افزایش‌‌‌ در شاخص‌‌‌ فروش و رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌های خودرو و قطعات، شیمیایی‌‌‌ (به‌‌‌جز دارو) و تجهیزات برقی‌‌‌ بیشترین‌‌‌ کاهش‌‌‌ را در شاخص‌‌‌ فروش تجربه‌‌‌ کرده‌اند.طی‌‌‌ آذرماه سال ۱۴۰۲ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه قبل‌‌‌، رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌های‌‌‌ کاشی‌‌‌ و سرامیک‌‌‌، خودرو و قطعات و سایر کانی‌‌‌ غیرفلزی‌‌‌ افزایش‌‌‌ در شاخص‌‌‌ تولید داشته‌‌‌اند و رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌های‌‌‌ تجهیزات برقی‌‌‌، محصولات فلزی‌‌‌ به‌‌‌جز ماشین‌‌‌آلات و تجهیزات و غذایی‌‌‌ و آشامیدنی‌‌‌ به‌‌‌جز قند و شکر کاهش‌‌‌ را در شاخص‌‌‌ تولید ثبت‌‌‌ کرده‌اند. همچنین‌‌‌، رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌های‌‌‌ خودرو و قطعات و محصولات فلزی‌‌‌ به‌‌‌جز ماشین‌‌‌آلات و تجهیزات افزایش‌‌‌ در شاخص‌‌‌ فروش و رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌های‌‌‌ شیمیایی‌‌‌ (به‌‌‌جز دارو)، غذایی‌‌‌ و آشامیدنی‌‌‌ به‌‌‌جز قند و شکر و تجهیزات برقی کاهش‌‌‌ در شاخص‌‌‌ فروش داشته‌‌‌اند.

طی‌‌‌ آذرماه سال ۱۴۰۲ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه مشابه‌‌‌ سال قبل‌‌‌ رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌های‌‌‌ سایر کانی‌‌‌ غیرفلزی، لاستیک‌‌‌ و پلاستیک ‌‌‌و کاشی‌‌‌ و سرامیک‌‌‌ بیشترین‌‌‌ سهم‌‌‌ را در افزایش‌‌‌ شاخص‌‌‌ تولید و رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌های‌‌‌تجهیزات برقی، خودرو و قطعات و محصولات فلزی‌‌‌ به‌‌‌جز ماشین‌‌‌آلات و تجهیزات بیشترین‌‌‌ سهم‌‌‌ را در کاهش‌‌‌ شاخص‌‌‌ تولید داشته‌‌‌اند. همچنین‌‌‌ رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌های‌‌‌ سایر کانی‌‌‌ غیرفلزی‌‌‌، لاستیک‌‌‌ و پلاستیک‌‌‌ و کاشی‌‌‌ و سرامیک بیشترین‌‌‌ سهم‌‌‌ را در افزایش‌‌‌ شاخص‌‌‌ فروش نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه مشابه‌‌‌ سال قبل‌‌‌ و رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌های‌‌‌ تجهیزات برقی‌‌‌، خودرو و قطعات و محصولات فلزی‌‌‌ به‌‌‌جز ماشین‌‌‌آلات و تجهیزات بیشترین‌‌‌ سهم‌‌‌ را در کاهش‌‌‌ شاخص‌‌‌ فروش داشته‌‌‌اند.

طی‌‌‌ آذرماه سال ۱۴۰۲ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه قبل‌‌‌، رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌های‌‌‌ کاشی‌‌‌ و سرامیک‌‌‌، خودرو و قطعات و سایر کانی‌‌‌ غیرفلزی‌‌‌ بیشترین‌‌‌ سهم‌‌‌ را در افزایش‌‌‌ شاخص‌‌‌ تولید و رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌های‌‌‌ تجهیزات برقی‌‌‌، محصولات فلزی‌‌‌ به‌‌‌جز ماشین‌‌‌آلات و تجهیزات و غذایی‌‌‌ و آشامیدنی‌‌‌ به‌‌‌جز قند و شکر بیشترین‌‌‌ سهم‌‌‌ را در کاهش‌‌‌ شاخص‌‌‌ تولید داشته‌‌‌اند. همچنین‌‌‌ رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌های‌‌‌ خودرو و قطعات، محصولات فلزی‌‌‌ به‌‌‌جز ماشین‌‌‌آلات و تجهیزات و کک‌‌‌ و پالایش، ‌‌‌بیشترین‌‌‌ سهم‌‌‌ را در افزایش‌‌‌ شاخص‌‌‌ فروش و رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌های‌‌‌ شیمیایی‌‌‌ (به‌‌‌جز دارو)، تجهیزات برق ‌‌‌و غذایی‌‌‌ و آشامیدنی‌‌‌ به‌‌‌جز قند و شکر، بیشترین‌‌‌ سهم‌‌‌ را در کاهش‌‌‌ شاخص‌‌‌ فروش ثبت‌‌‌ کرده‌اند.

شاخص‌‌‌های‌‌‌ تولید و فروش رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌ شیمیایی‌‌‌ به‌‌‌جز دارو

در ۹ماهه‌‌‌ سال ۱۴۰۲، شاخص‌‌‌ تولید و فروش رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌ شیمیایی‌‌‌ به‌‌‌جز دارو برمبنای‌‌‌ شرکت‌های‌‌‌ بورسی‌‌‌ نسبت ‌‌‌به‌‌‌ ۹ماهه‌‌‌ مشابه‌‌‌ سال قبل‌‌‌ به‌‌‌ ترتیب‌‌‌ با کاهش‌‌‌ ۲٫۷درصدی و ۵٫۹درصدی‌‌‌ مواجه‌‌‌ شده‌اند. همچنین‌‌‌ در آذرماه سال ۱۴۰۲ شاخص‌‌‌ تولید و فروش رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌ شیمیایی‌‌‌ به‌‌‌جز دارو برمبنا شرکت‌های‌‌‌ بورسی‌‌‌ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه قبل‌‌‌ کاهش‌‌‌ ۵٫۵درصدی‌‌‌ و ۱۵٫۴درصدی‌‌‌ داشته‌‌‌ است‌‌‌. نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه قبل‌‌‌ تنها شاخص‌‌‌ تولید و فروش زیربخش‌‌‌ پلاستیک‌‌‌ و لاستیک‌‌‌ مصنوعی‌‌‌ افزایش‌‌‌ یافته‌‌‌ است‌‌‌. همچنین‌‌‌، نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه مشابه‌‌‌ سال قبل‌‌‌ تنها شاخص‌‌‌ تولید زیربخش‌‌‌ کودها و ترکیبات نیتروژن‌دار و شاخص‌‌‌ تولید و فروش زیربخش‌‌‌ متانول افزایش‌‌‌ یافته‌‌‌ است‌‌‌.

شاخص‌‌‌های‌‌‌ تولید و فروش رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌ فلزات پایه‌‌‌

در ۹ماهه‌‌‌ سال ۱۴۰۲، شاخص‌‌‌ تولید و فروش رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌ فلزات پایه‌‌‌ برمبنای‌‌‌ شرکت‌های‌‌‌ بورسی‌‌‌ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ۹ماه‌‌‌ مشابه‌‌‌ سال قبل‌‌‌ به‌‌‌ ترتیب‌‌‌ با افزایش‌‌‌ ۱٫۵‌درصدی و کاهش‌‌‌ ۲٫۲درصدی‌‌‌ مواجه‌‌‌ شده‌ است. همچنین‌‌‌ در آذرماه سال ۱۴۰۲ شاخص‌‌‌ تولید و فروش رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌ فلزات پایه‌‌‌ برمبنای‌‌‌ شرکت‌های‌‌‌ بورسی‌‌‌ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه قبل‌‌‌ کاهش‌‌‌ ۵٫۳درصدی‌‌‌ و ۰٫۶درصدی‌‌‌ داشته‌‌‌ است‌‌‌. نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه قبل‌‌‌ تنها شاخص‌‌‌ فروش زیربخش‌‌‌های‌‌‌ شمش‌‌‌ و پروفیل‌‌‌ افزایش‌‌‌ یافته‌‌‌ است‌‌‌. همچنین‌‌‌ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه مشابه‌‌‌ سال قبل‌‌‌ کاهش‌‌‌ شاخص‌‌‌ تولید زیربخش ‌‌‌ورق سبب‌‌‌ کاهش‌‌‌ شاخص‌‌‌ تولید شده است‌‌‌.

شاخص‌‌‌ تولید و فروش صنایع غذایی‌‌‌ و آشامیدنی‌‌‌ به‌‌‌جز قند و شکر

در ۹ماهه‌‌‌ سال ۱۴۰۲، شاخص‌‌‌ تولید و فروش رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌ غذایی‌‌‌ و آشامیدنی‌‌‌ به‌‌‌جز قند و شکر برمبنای‌‌‌ شرکت‌های‌‌‌ بورسی‌‌‌ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ۹ماه‌‌‌ مشابه‌‌‌ سال قبل‌‌‌ به‌‌‌ ترتیب‌‌‌ با کاهش‌‌‌ ۰٫۶درصدی‌‌‌ و افزایش‌‌‌ ۳درصدی‌‌‌ مواجه‌‌‌ شده‌ است. همچنین‌‌‌ در آذرماه سال ۱۴۰۲ شاخص‌‌‌ تولید و فروش رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌ غذایی‌‌‌ و آشامیدنی‌‌‌ به‌‌‌جز قند و شکر برمبنای‌‌‌ شرکت‌های‌‌‌ بورسی‌‌‌ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه قبل‌‌‌ کاهش‌‌‌ ۸٫۱درصدی و ۹درصدی‌‌‌ داشته‌‌‌ است‌‌‌. نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه قبل‌‌‌ و همچنین‌‌‌ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه مشابه‌‌‌ سال قبل‌‌‌ تنها شاخص‌‌‌ تولید لبنیات افزایش‌‌‌ یافته‌‌‌ است‌‌‌.

شاخص‌‌‌های‌‌‌ تولید و فروش رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌ دارو

در ۹ماهه‌‌‌ سال ۱۴۰۲، شاخص‌‌‌ تولید و فروش رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌ دارو برمبنای‌‌‌ شرکت‌های‌‌‌ بورسی‌‌‌ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ۹ماه‌‌‌ مشابه‌‌‌ سال قبل‌‌‌ به‌‌‌ ترتیب‌‌‌ با افزایش‌‌‌ ۱۶٫۸درصدی و ۱۳٫۴درصدی‌‌‌ مواجه‌‌‌ شده‌ است. همچنین‌‌‌ در آذرماه سال ۱۴۰۲ شاخص‌‌‌ تولید و فروش رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌ دارو برمبنای شرکت‌های‌‌‌ بورسی‌‌‌ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه قبل‌‌‌ کاهش‌‌‌ ۰٫۷درصدی و ۶درصدی‌‌‌ داشته‌‌‌ است‌‌‌. نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه قبل‌‌‌ شاخص‌‌‌ فروش تمام زیربخش‌‌‌ها کاهش‌‌‌ یافته‌‌‌ و تنها شاخص‌‌‌ تولید شربت‌‌‌ و سوسپانسیون و سایر افزایش‌‌‌ یافته‌‌‌ است‌‌‌. نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه مشابه‌‌‌ سال قبل‌‌‌ شاخص‌‌‌ تولید و فروش زیربخش‌‌‌ قرص و کپسول و شاخص‌‌‌ فروش زیربخش‌‌‌ فرآورده‌های تزریقی ‌‌‌کاهش‌‌‌ یافته‌‌‌ است‌‌‌.

شاخص‌‌‌های‌‌‌ تولید و فروش شرکت‌های‌‌‌ معدنی‌‌‌ بورسی‌‌‌

در ۹ماهه‌‌‌ سال ۱۴۰۲، شاخص‌‌‌ تولید و فروش شرکت‌های‌‌‌ معدنی‌‌‌ بورسی‌‌‌ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ۹ماه‌‌‌ مشابه‌‌‌ سال قبل‌‌‌ به‌‌‌ ترتیب‌‌‌ با افزایش‌‌‌ ۶درصدی و ۰٫۳درصدی ‌‌‌مواجه‌‌‌ شده است. همچنین‌‌‌ در آذرماه سال ۱۴۰۲ شاخص‌‌‌ تولید و فروش شرکت‌های‌‌‌ معدنی‌‌‌ بورسی‌‌‌ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه قبل‌‌‌ افزایش‌‌‌ ۲۱٫۲درصدی و ۱٫۸درصدی‌‌‌ داشته‌‌‌ است. نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه قبل‌‌‌ تنها شاخص‌‌‌ تولید زیربخش‌‌‌های‌‌‌ کنسانتره و سایر افزایش‌‌‌ یافته‌‌‌ است‌‌‌. همچنین‌‌‌ نسبت‌‌‌ به‌‌‌ ماه مشابه‌‌‌ سال قبل‌‌‌ تنها شاخص‌‌‌ تولید زیربخش‌‌‌ کنسانتره افزایش‌‌‌ یافته‌‌‌ است./دنیای اقتصاد

modir

Recent Posts

ادعای وزیر درباره قیمت خودرو

وزیر صنعت قیمت خودرو را تا ۳۵ درصد افزایش داد. حالا برای توجیه اقدام خود…

5 ساعت ago

تعارض منافع در مقررات نظام مهندسی

اعضا هیأت مدیره نظام مهندسی در یک تعارض منافع قرار دارند از سویی باید مدافع…

5 ساعت ago

استراتژی مدیریت اخلاقی

انگیزه‌های مدیریت اخلاقی را می‌توان: عدالت، انصاف و دیگر خواهی دانست. مدیریت اخلاقی اهداف سودآوری،…

5 ساعت ago

تاثیر معاملات بورس انرژی در ناترازی

عبدالخالق زاده گفت: معاملات بورس انرژی به دلیل وابستگی دولتی در منافع عرضه کنندگان تاثیر…

8 ساعت ago

نقش استارتاپ های بخش کشاورزی در تولید محصولات بهداشتی

نقش استارتاپ های بخش کشاورزی در تنظیم بازار و جلوگیری از تولید محصولات غیربهداشتی و…

1 روز ago

مدیریت سیستمی از شغل تا برنامه ملی

مدیریت سیستمی کاربرد فراوانی پیدا کرده که تنها مربوط به شغل نیست. بلکه در برنامه‌های…

1 روز ago