انرژی

راهکارهای مقابله با ناترازی انرژی با الگو‌پذیری از کشورهای اروپایی

به گزارش سرمایه فردا، رکسانا نیکنامی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، در مورد راهکارهای اتحادیه اروپا برای مقابله با بحران انرژی بیان کرد که اتحادیه اروپا می‌تواند به‌عنوان الگویی برای ناترازی انرژی در ایران مورد توجه قرار گیرد. اتحادیه اروپا به‌عنوان بزرگ‌ترین واردکننده گاز و انرژی در دنیا محسوب می‌شود که همواره توانسته امنیت تأمین انرژی را حفظ کند. این درحالی است که ایران، با دومین ذخایر گازی جهان، چند سالی است با مشکلات تأمین انرژی و ناترازی انرژی روبه‌رو است.
ویدیو را در این لینک ببینید

تجربه‌های بحران انرژی ۲۰۱۴ اروپا

اروپایی‌ها از بحران انرژی ۲۰۱۴ تجربه‌های زیادی کسب کردند. این تجربه‌ها موجب شد که با سیاست‌گذاری‌های درست و تنوع‌بخشی در تأمین انرژی، امنیت تأمین انرژی در فصول مختلف را حفظ کنند.

کاهش وابستگی به روسیه

روسیه که به‌عنوان اصلی‌ترین تأمین‌کننده انرژی اتحادیه اروپا محسوب می‌شد، انرژی را به‌عنوان سلاح در سیاست خارجی و ابزاری برای همراه کردن کشورهای اروپایی تبدیل کرده بود. اما اکنون جایگاه تأمین‌کنندگی روسیه به مقام دوازدهم نزول پیدا کرده است. اتحادیه اروپا اهمیت تنوع‌بخشی سبد کشورهای تأمین‌کننده را ضروری دانسته و در این زمینه سیاست‌گذاری کرده است. همچنین به افزایش استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر پرداخته است. در سال ۲۰۲۲ و زمستان سختی که ایران برای اروپا پیش‌بینی می‌کرد، ۹۰ درصد ذخایر انرژی اتحادیه اروپا تکمیل بود و بازارهای جهانی با کاهش قیمت انرژی روبه‌رو بودند.

سیاست‌های انرژی‌های تجدیدپذیر اروپا

اتحادیه اروپا سیاست‌گذاری کرده که تا سال ۲۰۵۰ به قاره کربن‌خنثی تبدیل شود و اکنون ۴۸ درصد تولید برق اتحادیه اروپا از انرژی‌های تجدیدپذیر است.

مقایسه ایران و روسیه در تأمین انرژی

سیاست‌های انرژی روسیه به نوعی بوده است که هیچ‌گاه اجازه حذف و جایگزینی در تأمین انرژی به کشورهای دیگر نداده است. این سبب شده که ایران، باوجود داشتن ذخایر انرژی غنی و دومین کشور دارای ذخایر گازی در دنیا، نتواند در بازارهای جهانی جایگاهی داشته باشد و بلکه در تأمین گاز داخلی و مصارف صنعتی خود دچار مشکل شود. وجود تحریم‌های بی‌رحمانه و مداوم علیه ایران نیز از دیگر مواردی است که موجب جاماندگی ایران شده است.

در حالی که کشورهای اروپایی و آمریکا هرگز تحریم‌های مشابهی علیه روسیه نداشتند و تحریم‌ها علیه روسیه موردی و مقطعی بوده است. سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری‌های اشتباه نیز موجب عدم امنیت تأمین انرژی در ایران شده است که کشور را با فقر سرمایه‌گذاری مواجه کرده است. حتی در کشور ترمینال گاز LNG برای صادرات وجود ندارد.

برنامه‌های بلندمدت برای حل چالش انرژی

نیاز است ایران در فرصت‌های سیاسی‌-بین‌المللی که پیش می‌آید، برنامه‌های بلندمدت برای حل چالش انرژی را بیان کند. همچنین در عرصه سیاست‌گذاری و سیاست خارجی از بی‌کفایتی‌ها کاسته شود و به مدیریت چالش‌ها با نگاه تعاملی پرداخته شود.

modir

Recent Posts

واکنش بازار طلا و ارز به حادثه بندر رجایی

بازار طلا و ارز به دلیل عدم قطعیت‌های ناشی از انفجار بندرعباس و پیچیدگی مذاکرات…

9 ساعت ago

چالش‌های حقوقی بانکداری؛ نقد قانون بانکداری بدون ربا از منظر فقهی و اقتصادی

وزیر علوم، در اولین همایش ملی حقوق بانکی با بررسی قانون عملیات بانکداری بدون ربا،…

11 ساعت ago

بانکداری ستون اقتصاد ملی؛ ضرورت بازتعریف رابطه نظام بانکی با حقوق

آیت‌الله سید مصطفی محقق داماد، استاد حوزه و دانشگاه، در اولین همایش ملی حقوق بانکی…

12 ساعت ago

نخستین همایش ملی حقوق بانکی؛ راهکاری برای شفافیت و قانون‌مداری در نظام بانکی ایران

یاسر مرادی، دبیرکل نخستین همایش ملی حقوق بانکی، در افتتاحیه این رویداد به ضرورت بازتعریف…

12 ساعت ago

سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی؛ کنترل نقدینگی و تأثیر بر نرخ بهره

با اجرای سیاست‌های سختگیرانه برای کنترل نقدینگی، بانک مرکزی رشد ترازنامه بانک‌ها را محدود کرده…

12 ساعت ago

وضعیت بازار اجاره در ۱۴۰۴ چگونه است؟

مصوبات شورای عالی مسکن اگر چه برای کاهش فشار اقتصادی خانوارهای کم‌درآمد و ساماندهی بازار…

13 ساعت ago