به گزارش سرمایه فردا، در هفته گذشته، با اعلام خبر خروج یک شرکت غیرایرانی از بازار روغن خوراکی کشور، نگرانیها درباره کاهش عرضه و افزایش قیمت این محصول در بازار ایران افزایش یافت. این نگرانیها منجر به افزایش ۱۵ درصدی قیمت روغن خوراکی از تاریخ ۱۲ دی ماه شد.
پس از اعلام خبر افزایش قیمت روغن خوراکی، محدودیتهایی برای فروش این محصول در فروشگاهها اعمال شد. در بسیاری از فروشگاهها، مردم تنها قادر به خرید دو بطری روغن بودند که این مسئله نگرانیهای مصرفکنندگان را افزایش داد.
علی فاضلی، رئیس هیئت مدیره انجمن روغن نباتی، اعلام کرد که هیچ محدودیتی برای عرضه روغن خوراکی وجود ندارد و توزیع این محصول به صورت عادی ادامه دارد. او همچنین افزود که هرگونه محدودیت در فروش روغن تخلف محسوب میشود. فاضلی تأکید کرد که قیمت روغن خوراکی از تاریخ ۱۲ دی ماه ۱۵ درصد افزایش یافته است و پس از این افزایش، روغن به وفور در فروشگاهها عرضه میشود.
چند ساعت پس از اظهارات رئیس انجمن روغن نباتی، انجمن صنفی صنایع روغن نباتی با انتشار اطلاعیهای هرگونه افزایش قیمت روغن خوراکی به دلیل خروج یک شرکت خارجی از بازار را تکذیب کرد. این انجمن اعلام کرد که تولید روغن خوراکی نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته و پیشبینی میشود که تولید امسال از ۲.۲ میلیون تن فراتر رود.
نحوه انتشار اخبار مرتبط با بازار روغن خوراکی باعث ایجاد جو روانی ناپایداری در بین مردم شد. مردم به خرید چندین بطری و حلب روغن خوراکی پرداختند که منجر به خالی شدن قفسههای فروشگاهها شد. عملکرد ضعیف نهادهای مسئول نیز به این نگرانیها دامن زد.
اکبر فتحی، معاون وزارت جهاد کشاورزی و دبیر ستاد هماهنگی امنیت غذایی، تأکید کرد که هیچ مشکلی در تأمین و تولید روغن خوراکی وجود ندارد. او افزود که با توجه به سرمایهگذاریهای انجام شده در حوزه روغن و روغنکشی، هیچ مشکلی در بازار روغن خوراکی نداریم. همچنین، ثبت سفارشها بدون موانع ادامه دارد.
فتحی با اشاره به ذخایر استراتژیک کشور اعلام کرد که شرکت بازرگانی دولتی هر ساله ۳۰۰ هزار تن روغن خوراکی برای تأمین ذخایر استراتژیک کشور خریداری میکند و امسال نیز این کار انجام شده است. او همچنین به احتمال سودجویی برخی تولیدکنندگان و واردکنندگان اشاره کرد که پس از افزایش قیمت روغن خوراکی به دلیل بالا رفتن قیمت جهانی، محصولات خود را به بازار عرضه نکردند.
آمارها نشان میدهند که نیاز کشور به انواع روغن خوراکی بین ۱.۵ تا ۱.۶ میلیون تن است. بنا بر ادعای انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران، در سال جاری تولید روغن خوراکی افزایش قابل ملاحظهای داشته و پیشبینی میشود که تولید امسال از ۲.۲ میلیون تن فراتر رود. این آمارها نشاندهنده عدم کمبود و پایداری بازار روغن خوراکی در ایران است.
با این حال، خردهفروشان سطح شهر میگویند که تولیدکنندگان سهم آنها را کاهش دادهاند و این کاهش سهم، همراه با هزینههای حمل و نقل و پرداخت دستمزد کارگر، برای آنها صرفه اقتصادی ندارد. این وضعیت منجر به افزایش نگرانیهای مصرفکنندگان شده است.
به نظر میرسد که در چنین شرایطی و با ضعف عملکرد گروههای نظارتی نهادهای مختلف در مدیریت بازار، ماجرای توزیع محدود کره حیوانی و خامه در کمتر از یک ماه گذشته در حال تکرار است. مشاهدات میدانی نشان میدهد که وضعیت واقعی بازار تا حدودی با گفتههای مسئولان تفاوت دارد. بررسیهای میدانی خبرنگار وطن امروز در چند فروشگاه زنجیرهای و سوپرمارکت، شواهدی از کمبود عرضه و محدودیت فروش را نشان میدهد.
یکی از کارکنان فروشگاههای زنجیرهای واقع در خیابان استاد نجات الهی به خبرنگار ما اظهار داشت که چند روزی است که توزیع روغن نداریم و مشخص نیست چه زمانی مجدداً برای ما ارسال خواهد شد. وی افزود: شایعاتی وجود دارد که بار جدید روغن با قیمتهای جدید در اختیار فروشندگان قرار خواهد گرفت.
فروشنده یکی دیگر از فروشگاههای بزرگ زنجیرهای قبل از میدان فردوسی هم در این باره گفت: مدتی است که توزیع روغن خوراکی کاهش یافته است. اگر کسی بخواهد روغن خریداری کند، باید صبح زود به فروشگاه مراجعه کند. با توجه به محدودیت ایجاد شده، هر فرد تنها میتواند دو بطری روغن خریداری کند. روغنهای پر مصرفی مثل روغن مایع ۲٫۷ لیتری کم است و زود تمام میشود، ولی روغن ۸۱۰ گرمی بیشتر است. خریداران چندان مایل به خرید روغن ۸۱۰ گرمی نیستند، زیرا روغنهای با بستهبندی بزرگتر برای خانوارهای مصرفکننده بهصرفهتر است.
همچنین بر اساس مشاهدات یکی از فروشگاههای زنجیرهای خیابان شهید مطهری، فروشندهای به مشتری که در خصوص وجود روغن سوال کرد، پاسخ داد: چند ساعت دیر آمدید؛ صبح زود روغنهای نباتی حتی با وجود محدودیت دو بطری، در کمتر از یک ساعت به فروش رفته است.
به گزارش وطن امروز، با وجود تأکید مسئولان بر نبود محدودیت و افزایش تولید، شواهد حاکی از ادامه نابسامانی در بازار روغن است. بهنظر میرسد با توجه به تضاد میان اظهارات رسمی و وضعیت واقعی بازار، نیاز است مسئولان ذیربط با اطلاعرسانی دقیق و شفاف نسبت به رفع این مشکل در اسرع وقت اقدام کنند.
سوالی هم که در این میان مطرح شدهاین است که با توجه به افزایش قیمتها و واردات همچون گذشته، چرا این روغنهای تولیدی وارد شبکه توزیع نمیشوند؟ آیا تولیدکنندگان انتظار افزایش بیشتر قیمتها را دارند؟ چرا نهادهای نظارتی پیگیری لازم در کارخانجات را انجام نمیدهند؟ نهایتاً، توپ کمکاری در زمین کدام نهاد آرام خواهد گرفت و در نهایت کی میخواهد این مشکل توزیع قطرهچکانی پایان یابد؟
به گزارش سرمایه فردا، تسهیل در دریافت تسهیلات بانکی، کاهش هزینههای بیمهای کارفرمایان و بازنگری…
بازدهی بازار در صورتی میتوانید کسب کنید که قبلا با یک استراتژی مناسب چشم انداز…
معامله سهام یکی از ابزارهای اصلی سرمایهگذاری در بورس ایران است، اما بستهشدن بیهودهی سهام…
اصول سرمایهگذاری این است که پیش از سرمایهگذاری، ریسکها و پتانسیل سود را ارزیابی کنید…
بازار دلار ایران در نوسانات تازهای فرو رفته است. از بحثهای سیاسی پیرامون مذاکرات خارجی…
گفتگوی جذاب با کارشناس مالی درباره توصیههای سرمایهگذاری، با در نظر گرفتن تاثیر نرخ دلار…