آخرین اخبار

۷ اسیب قیمت‌گذاری دستوری

به گزارش سرمایه فردا، قیمت‌گذاری دستوری از سوی دولت روی کالاهای مصرفی که عمدتا بازار آنها رقابتی نیست و از طرف دیگر از یارانه ها بهره‌مند هستند اعمال می‌شود. این سیاست تاکنون نتوانسته در کنترل تورم کالایی موثر باشد و حتی یارانه تخصیص داده شده به هدر رفته است.

۱٫ کاهش سودآوری و زیان‌دهی بنگاه ها

در شرایط تورمی، قیمت‌گذاری دستوری با افزایش هزینه‌های تولید هماهنگ نیست. بنگاه‌ها نمی‌توانند قیمت‌ها را مطابق با هزینه‌ها افزایش دهند، و این منجر به کاهش سودآوری و حتی زیان‌دهی می‌شود.

۲٫ کاهش انگیزه برای تولید و سرمایه‌گذاری

کنترل قیمت‌ها مانع از افزایش تولید و سرمایه‌گذاری می‌شود. بنگاه‌ها از توسعه کسب‌وکار خود منصرف شده و این وضعیت به کمبود کالا و رکود اقتصادی منجر می‌شود. سرمایه گذاران خارجی از مناطق با اقتصاد دستوری و قیمت گذاری دستوری فرار می کنند.

۳٫ کاهش کیفیت محصولات

عدم امکان افزایش قیمت‌ها، بسیاری از تولیدکنندگان را به کاهش کیفیت و اندازه و وزن محصولات مجبور می‌کند تا هزینه‌ها را پایین آورند، که نارضایتی مصرف‌کنندگان و آسیب به اعتبار برند را به دنبال دارد.

۴٫ قیمت‌گذاری دستوری عامل رشد بازار سیاه و احتکار

قیمت‌گذاری دستوری به رشد بازار سیاه و احتکار کالاها و گسترش قاچاق کالا منجر می‌شود، زیرا برخی از تولیدکنندگان ترجیح می‌دهند محصولات خود را به‌طور غیررسمی بفروشند تا از محدودیت‌های قیمتی دوری کنند.

۵٫ تضعیف رقابت و انحصار

بنگاه‌های کوچک و متوسط توانایی تحمل زیان را ندارند و از بازار حذف می‌شوند. این امر به ایجاد انحصار و کاهش رقابت می‌انجامد که کیفیت را کاهش و هزینه‌ها را در بلندمدت افزایش می‌دهد.

۶٫ کاهش نوآوری و توسعه

کاهش سودآوری مانع از تخصیص منابع مالی به تحقیق و توسعه می‌شود. این امر به ویژه در صنایع تولیدی و فناوری مانع از پیشرفت و کاهش بهره‌وری می‌شود.

۷٫ افزایش ریسک‌های ارزی و کاهش توان واردات

در شرایط رشد مداوم نرخ ارز، قیمت‌گذاری دستوری به واردکنندگان و تأمین‌کنندگان فشار زیادی وارد می‌کند. این شرکت‌ها به دلیل نرخ ارز بالا، باید هزینه‌های بیشتری برای واردات بپردازند؛ اما با وجود محدودیت‌های قیمتی، نمی‌توانند قیمت نهایی کالاها را به تناسب افزایش دهند. این وضعیت موجب کاهش توان واردات، کمبود کالاهای اساسی و تأخیر در تأمین نیاز بازار می‌شود و در نهایت واردکنندگان را به سمت زیان‌دهی یا خروج از بازار سوق می‌دهد.

 

modir

Recent Posts

آیین اختتامیه نخستین رویداد ملی هنر سرامیک دانشجویان ایران

مراسم اختتامیه و معرفی برگزیدگان رویداد ملی هنر سرامیک دانشجویان ایران با عنوان «متغیرها»، در…

5 ساعت ago

ویدیوهایی از آموزش ترید و معامله گری

سرمایه گذاری موفق شروطی دارد که باید رعایت شود. برای آموزش ترید و معامله گری…

5 ساعت ago

دلایل افزایش و نوسان قیمت برنج

شوک افزایش قیمت برنج در حالی رخ داد که کشاورزان بهترین محصول خود را به…

6 ساعت ago

گزارش تفصیلی درباره تعیین دستمزد ۱۴۰۴

سبد معیشت کارگران حدود ۲۳.۴ میلیون تومان تعیین شده اما با توجه به پایه حقوق…

7 ساعت ago

پروفسور محمد شریف ملک‌زاده: پیشگام مدیریت و گردشگری

پروفسور محمد شریف ملک‌زاده، پدر علم نوین مدیریت گردشگری و بنیان‌گذار نظریه MFT (گردشگری با…

10 ساعت ago

تبریز در مسیر تبدیل شدن به پایتخت اقتصادی کشور

تبریز به دلیل موقعیت راهبردی و ظرفیت‌های طبیعی و تاریخی، نقش حیاتی در اقتصاد ایران…

10 ساعت ago