اواخر تیرماه سال ۱۳۹۹ جنگل خواری جامعه محیط زیست و بهطور کلی مردم نگران سرزمین ایران را به شدت متاثر کرد.
سازمانی حکومتی با استفاده از جایگاه ساختاری خود و با اتکا به سندهایی متعلق به ۲۰۰ سال پیش ۵۶۰۰ هکتار از جنگلهای هیرکانی معادل ۵۱۸۵ زمین فوتبال را به نام وقف تصرف کرد.
یک هفته بعد در مرداد همان سال خبر دیگری از دریافت سند وقفی یک پلاک از ۱۱ پلاک ثبتی کوه دماوند به نام آن سازمان منتشر شد.
جنگل آق مشهد و تصرف ۵۶۰۰ هکتار از بکرترین جنگلهای حفاظتشده هیرکانی، یک واقعیت تلخ تاریخی را بار دیگر برای ایرانیان تکرار کرد؛ سوءاستفاده نهادها و افراد ذینفوذ در تصرف اراضی ملی، زمینهای باکیفیت، سواحل دریاها و رودخانهها و البته جنگل.
به نظر میرسد بر اساس شواهد تاریخی موجود بعد از دولتهای صفوی و افشاری است که عملاً روند تخریب جنگل در ایران با نفوذ دستگاه سیاسی کشور آغاز شده است.
اما لزوماً این ادعا به این معنی نیست که شدت تخریب بالا بوده چرا که نه جمعیت زیاد بوده و نه اسباب استفاده از جنگل چندان رایج بوده است.
اسنادی مبنی بر استفاده از چوب درختان برای ساخت کشتی، ابزار و ادوات جنگی یا سازههای کاخها در برخی از دورههای تاریخی وجود دارد که این نیز بسیار ناچیز است.
گزارشهای تاریخی زیادی از تخریب جنگلهای بلوط و بنه و ارزن در جایجای ایران از سیستان تا خراسان و از زاگرس تا البرز به دست دستگاههای دولتی منتشر شده است.
حدود هفت درصد مساحت ایران یعنی ۱۰ تا ۱۴ میلیون هکتار از مساحت کشور را جنگل تشکیل میدهد.
این جنگلها در مناطق مختلفی از ایران وجود دارد. جنگلهای زاگرس با شش میلیون هکتار مساحت بیشترین سهم را در این آمار دارند.
عباس محمدی، کوهنورد و کنشگر محیط زیست، در گزارشی تحقیقی به روند تاریخی تخریب جنگلهای ایران اشاره دارد.
از ارجاعات محمدی چنین برمیآید که بخش مهمی از دلایل تخریب جنگل به جنگلخواری و سوءاستفاده از موقعیت آدمها و نهادها در طول تاریخ بوده است.
مفهوم جنگلشناسی و جنگلداری در واقع صیانت از جنگل از راه دانش علمی و حفاظت فیزیکی است که اصلاً چنین چیزی اجرا نشده است. آتش سوزیهای سریالی گواه این مدعاست.
در واقع اول باید جنگل را حفظ کرد و بعد به سمت بهرهبرداری از مواهب درخت رفت. در جریان تصرف جنگلهای هیرکانی، میلیاردها درخت ناپدید شد، و این یعنی نابودی آینده انسان و محیط زیست.
جنگل خواری بعد از صفوی و افشاری آغاز شد. این موضوع تحت تاثیر نفوذ سیاسی آقازادهها در راستای استفاده از چوب برای ادوات جنگی و کاخ سازی بودهاست./تجارت فردا
نقش استارتاپ های بخش کشاورزی در تنظیم بازار و جلوگیری از تولید محصولات غیربهداشتی و…
مدیریت سیستمی کاربرد فراوانی پیدا کرده که تنها مربوط به شغل نیست. بلکه در برنامههای…
تبعات فیلترینگ فضای مجازی تنها منجر به خسارت دو میلیارد دلاری به کسبوکارهای ایرانی نشده،…
در این روند سهام کوچک یا بزرگ بخریم؟ این مهمترین سوال سرمایه گذاران است. در…
در کمیسیون تلفیق هیچ پیشنهادی برای افزایش قیمت حاملهای انرژی ارائه نشده، اما دولت طبق…
بازار لوازم خانگی در ۱۴۰۳ کاملا با رکود همراه بود. تولیدکننده ارز نداشت و مصرف…