به گزارش سرمایه فردا، با استخراج روند تخصیص ارز واردات از سال ۱۳۹۷ و محاسبه نرخ و مقدار تخصیص, میتوان دریافت که در هر ماه چقدر ارز ارزان برای واردات تخصیص داده شده است. مقایسه قیمت کالاها در بازار آزاد نشان میدهد که هدر رفت تخصیص ارز در بازار چقدر بوده و باید آن را محاسبه کرد.
منبع این ارز ارزان برای واردات یا فروش نفت دولت بوده یا صادرات صنایع مختلف, پس عدم النفع فروش این ارز ارزان همواره ضربه خود را به اقتصاد زده است.
با محاسبه ارزهای وارداتی به صورت ماه به ماه این عدم النفع و دلاری کردن آن به نتیجه جالبی میرسیم. زیان تخصیص ارز دولتی برای واردات کالا بیش از ۲ میلیارد دلار در ماه بوده است. عملا ۲ میلیارد دلار, سقف زیانی بوده که به اقتصاد وارد شده است.
اخیرا در اردیبهشت امسال, دوباره این اتفاق افتاد و زیان ۲ میلیارد دلاری به اقتصاد وارد شد. که پس از آن شاهد رشد نرخ نیما بودیم که باعث شد این زیان رفته رفته کاهش یابد.
با توجه به احتمالا میتوان انتظار داشت که زیان سیاست های ارزی رفته رفته کاهش یابد. یعنی عملا نرخ نیما با همین شیب کند رشد پیدا کند. در حال حاضر قیمت ارز نیما حدود ۴۸ هزار تومان است. در حالی که قیمت ارز بازار آزاد حدود ۶۰ هزار تومان است. این اختلاف قیمت ارز نیما و آزاد ۲۵ درصد است. یعنی هر کسی که ارز دریافت میکند و بعد کالا را با قیمت ارز آزاد به بازار تزریق می کند ۲۵ درصد سود اختلاف قیمت ارز میبرد.
یکی از دلایل فشار عدهای برای گرفتن مجوز واردات خودرو خارجی تنها برای گرفتن ارز دولتی است. تا گمرک ۲۵ درصد سود میبرند و بعد از آن خودرو تحت تاثیر قیمتها در بازار آزاد بین ۳۰ تا ۵۰ درصد دیگر سود به واردکنندگان میدهد.
نقش استارتاپ های بخش کشاورزی در تنظیم بازار و جلوگیری از تولید محصولات غیربهداشتی و…
مدیریت سیستمی کاربرد فراوانی پیدا کرده که تنها مربوط به شغل نیست. بلکه در برنامههای…
تبعات فیلترینگ فضای مجازی تنها منجر به خسارت دو میلیارد دلاری به کسبوکارهای ایرانی نشده،…
در این روند سهام کوچک یا بزرگ بخریم؟ این مهمترین سوال سرمایه گذاران است. در…
در کمیسیون تلفیق هیچ پیشنهادی برای افزایش قیمت حاملهای انرژی ارائه نشده، اما دولت طبق…
بازار لوازم خانگی در ۱۴۰۳ کاملا با رکود همراه بود. تولیدکننده ارز نداشت و مصرف…