به گزارش سرمایه فردا، تازهترین گزارش سازمان خواربار و کشاورزی مللمتحد (فائو) نشان میدهد شاخص قیمت جهانی مواد غذایی در ماه سپتامبر ۲۰۲۳، بهطور کلی بدون تغییر بودهاست، بهطوری که کاهش قیمتهای جهانی روغنهای نباتی، لبنیات و گوشت توانسته است افزایش قابلتوجه در قیمتهای شکر و ذرت را جبران کند، با اینوجود براساس این گزارش، شاخص قیمت مواد غذایی فائو در ماه سپتامبر، ۱۰.۷درصد کمتر از مقدار خود در سالگذشته و ۲۴درصد کمتر از بالاترین رکورد خود در ماه مارس ۲۰۲۲ قرار گرفتهاست.
شاخص قیمت غلات فائو در این دوره نسبت به ماه قبل یکدرصد افزایش یافته که دلیل آن افزایش ۷درصدی قیمتهای ذرت بودهاست. قیمتهای جهانی ذرت به دلایلی از جمله بالابودن تقاضا برای ذخایر برزیل، کاهش فروش از سوی کشاورزان در آرژانتین و افزایش نرخ کرایه حملونقل دریایی در ایالاتمتحده آمریکا افزایش قابلتوجهی را تجربهکرده است، با این حال قیمت جهانی گندم، به دلیل بالابودن عرضه و چشمانداز خوب تولید در فدراسیونروسیه ۱.۶درصد کاهش یافتهاست. قیمتهای جهانی برنج نیز در بحبوحه افت تقاضا برای واردات ۰.۵درصد کاهش یافتهاست.
براساس این گزارش، شاخص قیمت روغن نباتی فائو در این دوره نسبت به ماه قبل، ۳.۹درصد کاهش یافتهاست. قیمتهای جهانی روغنهای پالم، آفتابگردان، سویا و کلزا همگی در ماه سپتامبر با کاهش مواجه بودهاند که بخشی از آن به دلیل افزایش تولید فصلی و بالابودن حجم صادرات جهانی بودهاست. بر اساس گزارش فائو، شاخص قیمت شکر در این دوره نسبت به ماه قبل ۹.۸درصد افزایش یافتهاست و در بحبوحه نگرانیهای فزاینده در مورد چشمانداز عرضه جهانی در فصل آینده، به بالاترین سطح خود از نوامبر ۲۰۱۰ رسیده است.
پیشبینیهای اولیه حاکی از کاهش تولید در تایلند و هند به دلیل پدیده آبوهوایی ال نینو بودهاست.شاخص قیمت لبنیات فائو اما نسبت به ماه اوت ۲.۳درصد کاهش یافتهاست که نهمین افت متوالی آن تحتتاثیر تقاضای ضعیف جهانی برای واردات و ذخایر فراوان تولیدکنندگان پیشرو بودهاست. ضعف نسبی یورو دربرابر دلار آمریکا نیز بر قیمت جهانی لبنیات تاثیرگذار بودهاست.
شاخص قیمت گوشت فائو هم یکدرصد نسبت به ماه قبل کاهش یافتهاست؛ ترکیبی از دلایل از جمله پایینبودن تقاضا برای واردات و موجودی چشمگیر صادراتی، باعث کاهش قیمت گوشت خوک، مرغ و گوسفند در این بازه زمانی شدهاست، درحالیکه قیمت جهانی گوشت گاو به دلیل بالابودن تقاضا برای واردات گوشت کمچرب، بهویژه در ایالاتمتحده آمریکا افزایش یافتهاست. فائو همچنین در این گزارش پیشبینی خود از تولید جهانی غلات در ۲۰۲۳ را با افزایش ۰.۹درصدی نسبت به سالقبل به ۲هزار و ۸۱۹میلیون تن رسانده است.
پیشبینی بالاتر این نهاد بینالمللی بر اساس تازهترین برآوردها مبنیبر تولید مطلوب در روسیه و اوکراین در مقایسه با انتظارات قبلی است که به دلیل تداوم شرایط آبوهوایی مطلوب بودهاست، درحالیکه انتظار میرود تولید در کانادا به دلیل تداوم آبوهوای خشک در مناطق اصلی کشت بهطور قابلتوجهی کمتر باشد.همچنین در تازهترین گزارش «عرضه و تقاضای غلات» فائو، تولید جهانی گندم ۷۸۵میلیونتن پیشبینی شدهاست.
تولید غلات سخت در سالجاری، با ۲.۷درصد افزایش نسبت به سال۲۰۲۲ به یکهزار و ۵۱۱میلیونتن خواهد رسید. مصرف جهانی غلات نیز در ۲۰۲۴-۲۰۲۳ حدود ۲هزار و۸۰۴میلیون تن پیشبینی شده که نشاندهنده افزایش ۰.۸درصدی مصرف نسبت به سالقبل است. فائو مصرف جهانی برنج در سالجاری را نیز ۵۲۰.۵میلیونتن پیشبینی کردهاست.همچنین براساس پیشبینی این نهاد بینالمللی، ذخایر جهانی غلات تا پایان ۲۰۲۴ به حدود ۸۸۴میلیونتن خواهد رسیدکه بیانگر افزایش ۳درصدی نسبت به سطح اولیه خود است. براساس پیشبینیهای جدید، «نسبت ذخایر غلات به مصرف جهانی» نیز ۳۰.۸درصد خواهد بود. فائو همچنین در این گزارش، تجارتجهانی غلات در ۲۰۲۴-۲۰۲۳ را حدود ۴۶۶میلیونتن پیشبینی میکند که اگرچه نسبت به ماه گذشته تغییری نکرده است، اما بیانگر کاهش سالانه ۱.۷درصدی نسبت به ۲۰۲۳-۲۰۲۲ خود است./دنیای اقتصاد
نقش استارتاپ های بخش کشاورزی در تنظیم بازار و جلوگیری از تولید محصولات غیربهداشتی و…
مدیریت سیستمی کاربرد فراوانی پیدا کرده که تنها مربوط به شغل نیست. بلکه در برنامههای…
تبعات فیلترینگ فضای مجازی تنها منجر به خسارت دو میلیارد دلاری به کسبوکارهای ایرانی نشده،…
در این روند سهام کوچک یا بزرگ بخریم؟ این مهمترین سوال سرمایه گذاران است. در…
در کمیسیون تلفیق هیچ پیشنهادی برای افزایش قیمت حاملهای انرژی ارائه نشده، اما دولت طبق…
بازار لوازم خانگی در ۱۴۰۳ کاملا با رکود همراه بود. تولیدکننده ارز نداشت و مصرف…