صنعت و معدن

۲۰ سرمایه گذاری سنگ آهن مرکزی ایران برای همکاری با دانش بنیان ها

مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی در حاشیه نمایشگاه بین المللی صنعت ملی فولاد با اشاره به اینکه نمایشگاه های زیادی در حوزه معدن و فولاد برگزار می شود اما در شرایط کنونی کشور باید به سراغ بهره وری و ارزش افزوده برویم، گفت: راهکار اصلی توجه به فعالیت های دانش بنیان و تولیدات داخلی برای حرکت کردن به سمت رقابت پذیری است همانطوری که در همایش کنونی صنعت فولاد بر رویکرد همکاری های تولیدکنندگان با شرکت های دانش بنیان تاکیدات ویژه ای داشت.

مجتبی حمیدیان با بیان اینکه سنگ آهن مرکزی ایران به عنوان قدیمی ترین شرکت معدنی و آهن ایران توجه ویژه ای به فعالیت های دانش بنیان دارد، گفت: در حال حاضر ۲۰ سرمایه گذاری برای همکاری با دانش بنیان ها مذاکره می کنیم و سه سرمایه گذاری هم نهایی شده اند امیدواریم که همکاری های که بین شرکت های فولادی و تولیدی شکل می گیرد کمک کند تا شرکت های ایرانی بتوانند قدرت رقابت بیشتری در فضای بین المللی پیدا کنند و شرکت های فولادی بیشتر به سمت توسعه حرکت کنند.

حمیدیان در پاسخ به خبرنگار نبض اقتصاد در استفاده بهینه از معادن در مسیر توسعه اقتصادی و … گفت: در شرایط کنونی معادن ما که امکان استخراج راحت از ذخایر داشته اند بخش عمده ای از این ذخایر را بهره برداری کرده اند و هم اکنون باید به سمت تکنولوژی برویم تا بتوانیم به ذخایر سخت تر این معادن دست پیدا کنیم.

او با بیان اینکه دستیابی به تکنولوژی برای معادن باید کم هزینه باشد، تصریح کرد: در همین راستا معادن باید به سمت هوشمند سازی بروند تا با هزینه های کمتر از زمان های قبل بتوانیم از تکنولوژی استفاده کنیم همچنین با بهره مند از مدل ها نسبت باطله برداری به سنگ را کاهش دهیم و باطله های موجود را دوباره فراوری کنیم و ذخایر در سطح های عمیق را بر مبنای متدولوژی استفاده کنیم و همچنین معادنی که مواد معدنی با عیار پایین دارند از طریق عیار سازی به زنجیره تولید وارد شوند.

او با تاکید بر اینکه شرکت سنگ آهن مرکزی پروژه های زیادی را بر مبنای همین سرفصل ها تعریف کرده است، تصریح کرد: در شرایط کنونی چالش هایی در حوزه انرژی وجود دارد که در بهره وری تولید و همچنین حمل و نقل خود را نشان داده است، به همین دلیل قبل از اینکه بحران های در همین بخش وجود داشته باشد باید سرمایه گذاری های برای جلوگیری از اثرات وجود داشته باشد. برای نمونه هزینه های حمل و نقل درحال واقعی شدن هستند و همین موضوع روی هزینه تمام شده تولید تاثیر می گذارد و باید از طریق سرمایه گذاری چالش های این بخش را برطرف کرد.

حمیدیان با اشاره به اینکه هم اکنون در مکان یابی ساخت کارخانه ها کارشناسی بیشتری صورت بگیرد، اظهار کرد: در سال های گذشته هزینه حمل و نقل چندان جدی و مورد توجه نبود اما در مقطع کنونی جابه جایی ۳۰ کیلومتری یک کارخانه اثر زیادی روی هزینه حمل دارند. این مسئله درباره هزینه های مربوط به آب و برق و گاز نیز وجود دارد و باید در تعریف پروژه ها دقت لازم صورت بگیرد.

او افزود: بنابراین در مقطع کنونی شرکت های بزرگ باید از لاک بیرون بیاید و دهها پروژه و همکاری در بخش ها مختلف باید تعریف کنند تا مسیر توسعه در صنعت فراهم شود، اظهار کرد: در حال حاضر با تعریف پروژه ها باید هزینه ها را کاهش داد و این دیدگاه باید در بین تمام مدیران و مسئولان وجود داشته باشد تا محقق شود.

حمیدیان باید نگاه مدیران به تامین ماشین آلات معدنی باید تغییر کند و زمینه تخصیص و تامین ارز فراهم شود، اظهار کرد: بخشی از این مسأله از طریق پیگیری ها انجام شده و از طرف دیگر ظرفیت های ماشین آلات که در داخل شکل گرفته هم مورد استفاده قرار دهیم تا بتوانیم زمینه بهره وری در مصرف انرژی هم انجام شود.

او با اشاره به اینکه دو موج جدی در معادن و زنجیره فولاد به وجود آمده است، گفت: هوشمند سازی و بهره وری در تولید به عنوان دو رویکرد در صنعت در حال اتفاق افتادن است و از طرف دیگر کشورهای همسایه وارد سرمایه گذاری های جدید در این بخش شده اند و اگر بخواهیم همچنان در عرصه رقابت باقی بمانیم باید ماهم همپای آن ها در توسعه سرمایه گذاری ها تلاش کنیم.

modir

Recent Posts

بررسی ارکان اصلی توسعه اقتصادی

امنیت مالکیت یکی از ارکان اصلی توسعه اقتصادی محسوب می‌شود، اما نظم حقوقی مدرن با…

7 ساعت ago

تغییر استراتژی روابط عمومی

روابط عمومی تحت تاثیر تحولات فناوری در سال‌های اخیر استراتژی خود را تغییر داده‌اند در…

8 ساعت ago

اقتصاد دوره شهید رئیسی از زبان وزیر اقتصاد

وزیر سابق اقتصاد معتقد است که با وجود ادامه تحریم‌های سنگین و چالش‌های تورمی، اقتصاد…

8 ساعت ago

حمل‌ونقل ترکیبی چگونه به رکن تجارت بدل شد؟

با وجود ظرفیت‌های گسترده حمل‌ونقل ترکیبی در ایران، برخی چالش‌ها مانع از بهره‌برداری کامل از…

13 ساعت ago

اهمیت توسعه ناوگان حمل‌ونقل دریایی

توسعه ناوگان حمل‌ونقل دریایی می‌تواند هزینه‌های صادرات را تا ۳۰ درصد کاهش دهد، سرعت جابه‌جایی…

13 ساعت ago

حلقه اتصال به تجارت جهانی

بدون تقویت تجارت امکان مقابله با تحریم ها و فشارهای اقتصادی وجود ندارد. اما خود…

13 ساعت ago