آخرین اخبار

چرا سهامداران به ‏صنایع کوچک سوق پیدا کرده اند؟

در هفته اول اسفند، بازار سهام با جو منفی همراه شد. شاخص کل کاهش ۰.۳۷درصدی را تجربه کرد و میانگین ارزش معاملات هفتگی ۳هزار و ۲۰۰میلیارد تومان ثبت شد که کمترین مقدار از ابتدای زمستان بوده است. یکی از دلایل کاهش ارزش معاملات، نبود چشم‌انداز صعودی در بازار سهام و نزدیک شدن به پایان سال است. بررسی شاخص صنایع در هفته مذکور نیز نشان می‌دهد، عدم اطمینان از تداوم سود صنایع بزرگ، موجب شد سهامداران به ‏صنایع کوچک سوق یابند و صنایع ریالی، ۱۰جایگاه برتر بازدهی هفتگی را کسب کنند.

در هفته‌‌‌ای که گذشت بازار سهام تحت‌تاثیر اوراق ۳۰درصدی سپرده بانکی با جو منفی همراه شد. بسیاری از فعالان عقیده دارند بانک‌مرکزی پس از وزارت نفت و سازمان برنامه در تقابل با تولید و سرمایه‌گذاری است. متوسط بازدهی شاخص کل منفی ۰٫۳۷درصد و هم‌‌‌وزن منفی ۰٫۱درصد بوده است. «سخت‌‌‌افزار و تجهیزات»، «چاپ‌‌‌ونشر» و «شیرینی‌‌‌جات» که به‌‌‌ترتیب بازدهی ۱۰٫۲، ۸٫۸ و ۵٫۶درصدی را به ثبت رساندند، سه صنعت برتر هفته آغازین اسفندماه بودند. متوسط بازدهی هفته گذشته صنایع بورسی، ۰٫۳درصد بوده که سه صنعت «خودرو»، «شوینده» و «محصولات لبنی» با کسب بازدهی ۰٫۶، ۰٫۵ و ۰٫۴درصدی در میانه جدول قرار گرفتند. سه صنعتی که به‌رغم ثبت بازدهی خوب از ابتدای سال در قعر جدول بازدهی هفتگی قرار گرفتند «انبوه‌‌‌سازی»، «نساجی» و «حفاری» بودند که به‌‌‌ترتیب بازدهی منفی ۵٫۸، ۵٫۵ و ۴٫۱درصدی را به ثبت رساندند.

 این در حالی است که سه صنعت یادشده که در قعر جدول بازدهی بودند از ابتدای سال‌جاری جزو پنج صنعت برتر به لحاظ بازدهی بوده‌‌‌اند و اصلاح هفته اخیر آنها عمدتا سیو سود سرمایه‌گذاران بوده است. بااهمیت‌‌‌ترین خبر هفته اخیر برای صنایع، زمزمه افزایش نرخ خودروسازان توسط سازمان حمایت به دنبال زیان انباشته بیش از ۱۵۰همتی آنها بوده است. از طرفی وزیر صمت عنوان کرد که قرار است مدیریت خودروسازان داخلی به بخش خصوصی واگذار شود و این موضوع مطالبه تاریخی سهامداران این صنعت بوده است. در بحث عوارض صادراتی که اخیرا جوی منفی برای صنایع صادرات‌محور ایجاد کرده بود، طی جلسه اخیر قرار شد عوارض صادراتی سنگ‌آهن و گندله به ۲درصد و عوارض کنسانتره به ۵درصد تقلیل یابد که خبر مثبتی برای صنایع بود.

چهار صنعت در صدر بازدهی هفتگی

یکی از صنایع برتر سال ۱۴۰۲ که توانست بازدهی خوبی را نصیب سهامداران خود کند، صنعت سخت‌افزار و تجهیزات است. این صنعت از ابتدای سال‌جاری بیش از ۸۱درصد بازدهی مثبت برای سرمایه‌گذاران به ارمغان آورده است. در هفته منتهی به ۴اسفند «سخت‌‌‌افزار و تجهیزات» یک‌بار دیگر با ثبت رشد ۱۰٫۲درصدی توانست صنعت برتر این هفته باشد. صنعت سخت‌‌‌افزار و تجهیزات که جزو صنایع ریالی بازار سرمایه محسوب می‌شود شامل چهار شرکت است که مجموعا ارزش بازار ۱۷هزار و ۶۷۲میلیارد تومانی را تشکیل می‌دهند.

دومین صنعت برتر به لحاظ بازدهی در هفته اول اسفندماه «چاپ و نشر» بود. این صنعت شامل تک‌شرکت «چافست» است و در هفته مذکور با بازدهی ۸٫۸درصدی جزو سه صنعت برتر هفته بود. از ابتدای سال ۱۴۰۲ صنعت چاپ و نشر با ثبت بازدهی ۸۴٫۷درصد، جزو صنایع برتر سال ۱۴۰۲ بوده است. عامل اصلی عملکرد خوب این صنعت را می‌‌‌توان تعداد کم شرکت‌های فعال در آن دانست. از آنجا که فقط یک شرکت در چاپ و نشر فعالیت می‌کند درنتیجه افزایش یا کاهش آن نیز به‌سهولت قابل انجام است. مجموع ارزش بازار «چافست» در حال حاضر ۲هزار و ۱۴۴میلیارد تومان است و نسبت قیمت به سود گذشته آن در محدوده ۹٫۲واحد قرار دارد.

سومین صنعت برتر هفته آغازین اسفند ۱۴۰۲، صنعت «شیرینی‌جات» بود. این صنعت که شامل هفت‌شرکت است با ثبت بازدهی ۵٫۶درصدی توانسته است جایگاه سومین صنعت برتر هفته را از آن خود کند. این در حالی است که شیرینی‌جات طی سال‌جاری عملکرد خوبی نداشته و از ابتدای سال ۱۴۰۲ تنها ۱۴درصد بازدهی مثبت را نصیب سهامداران خود کرده است. عامل اصلی در گرایش سرمایه‌گذاران به صنعت مذکور را می‌‌‌توان ارزندگی قیمتی بالای این صنعت دانست. نسبت قیمت به سود هر سهم این صنعت در محدوده ارزنده قرار دارد و شرکت‌های شیرینی‌جات، به‌خصوص بیسکویت‌سازان می‌‌‌توانند جزو اولین شرکت‌هایی باشند که در ۱۴۰۳ مجوز افزایش نرخ فروش محصولات خود را دریافت می‌کنند. مجموع ارزش بازار این صنعت ۲۵هزار میلیارد تومان است و نسبت قیمت به سود هر سهم آن در محدوده ۸٫۲واحدی قرار گرفته است.

چهارمین صنعت برتر در هفته اخیر، «زغال‌‌‌سنگ» بود که با کسب بازدهی ۴٫۷درصد توانست در صدر بازدهی هفتگی قرار گیرد. زغال‌‌‌سنگی‌‌‌ها عمدتا تحت‌تاثیر قیمت دستوری جو بسیار منفی را از ابتدای سال تجربه کرده‌اند، به‌‌‌طوری که مجموع بازدهی کسب‌شده این صنعت از ابتدای سال تنها ۳٫۷درصد بوده است. وزارت صمت قیمت زغال‌‌‌سنگ را همواره بسیار پایین نگه داشته است و چون مشتری اصلی این صنعت شرکت ذوب‌آهن اصفهان است، دارای انحصار در مشتری عمده است و این موضوع عاملی است تا بسیاری از معادن زغال‌‌‌سنگ از چرخه فعالیت اقتصادی خارج شوند. فعالان بازار با توجه به وضعیت بد سودآوری زغال‌‌‌سنگی‌‌‌ها، انتظار مجوز افزایش نرخ را دارند و این عاملی است که موجب شد در هفته اخیر این صنعت مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار گیرد.

صنایع میانه جدول بازدهی

متوسط بازدهی کسب‌شده در صنایع بورسی طی هفته ابتدایی اسفند ۱۴۰۲، ۰٫۳۲درصد بوده است. در این بین صنعت «خودرو» با کسب بازدهی ۰٫۶درصدی یکی از صنایع میانه جدول بازدهی هفتگی بوده است. خودروسازها همواره پرحاشیه‌‌‌ترین صنعت بازار سرمایه بوده‌‌‌اند. در هفته اخیر نیز اخبار بسیاری شرکت‌های خودروساز را تحت‌‌‌الشعاع قرار داد. در ابتدای هفته دو نماد «خودرو» و «خساپا» به دلیل فقدان گزارش تلفیقی ۶ماهه بسته شدند. گزارش تلفیقی ایران‌خودرو نشان داد که ۱۱۷هزار میلیارد تومان زیان تحمیلی تا پایان شهریور ۱۴۰۲ شناسایی کرده است.

برنامه دو خودروساز بزرگ کشور برای خروج از شمول ماده ۱۴۱ اصلاحیه قانون تجارت، افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌‌‌هاست. خودروسازان در انتظار مجوز هستند تا بتوانند حداقل از ماده ۱۴۱ رهایی یابند. از طرف دیگر انتشار صورت مالی تلفیقی موجب شد تا یک‌بار دیگر بحث کهنه زیان انباشته خودرویی‌‌‌ها بر سر زبان فعالان بازار بیفتد و دولت را مکلف سازد تا چاره‌‌‌ای بیندیشد. بر این اساس دولت رسما مجوز افزایش نرخ خودرو را اعلام کرد. بر این اساس سازمان حمایت در ابتدا برای خودروهای مونتاژی به دلیل تغییر منبع تامین ارز، مجوز افزایش نرخ صادر کرد و شواهد نشان می‌دهد در ابتدای ۱۴۰۳، مجوز افزایش نرخ خودروسازان داخلی نیز صادر خواهد شد.

یکی دیگر از مسائل حیاتی خودروسازان بحث مدیریت دولتی آنهاست. با وجود آنکه بخش عمده سهام خودروسازان در دست بخش خصوصی است، مدیریت آن را دولت برعهده دارد. با فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر انتقال مالکیت خودروسازان به بخش خصوصی، علی‌آبادی هفته گذشته اعلام کرد که در اسرع وقت واگذاری به بخش خصوصی انجام خواهد شد.

دو خبر ذکرشده موجب بهبود نسبی خودروسازان شد و در هفته‌‌‌ای که گذشت جو مثبتی برای این صنعت با وجود جو غالبا منفی بازار سرمایه ایجاد کرد. قیمت‌گذاری دستوری عامل سه‌برابر شدن زیان خودروسازان طی ۲٫۵سال سپری‌شده از دولت سیزدهم بوده است. متغیرهای منفی موجب شده تا شرکت‌های خودروساز از ابتدای ۱۴۰۲ بازدهی منفی ۱۴درصدی را نصیب سهامداران خود کنند. ارزش روز دلاری ایران‌خودرو به ۱٫۵میلیارد دلار رسیده که در ۲۰سال گذشته ۳۵درصد کاهش یافته است. زیان انباشته ایران‌خودرو به ۱۰۶همت رسیده و این شرکت تنها طی ۶ماه نخست سال‌جاری ۱۵٫۳۸همت زیان ساخته است.

شرکت‌های شوینده بازار سرمایه از دیگر صنایعی بودند که در هفته گذشته با ثبت بازدهی ۰٫۵درصدی در اواسط جدول قرار گرفتند. شوینده‌‌‌ها از ابتدای سال‌جاری بازدهی ۱۳٫۲درصدی را نصیب سهامداران خود کرده‌‌‌اند. این صنعت که شامل هفت‌شرکت فعال است در حال حاضر ارزش بازار ۴۸هزار و ۵۴۱میلیارد تومانی را تشکیل می‌دهد.

صنعت «محصولات لبنی» که شامل ۱۱شرکت فعال است با ثبت متوسط بازدهی ۰٫۴درصد در هفته‌‌‌ای که گذشت توانست در میانه جدول جای گیرد. از ابتدای ۱۴۰۲ بازدهی ثبت‌شده توسط این صنعت ۲۳درصد بوده است.

 ارزش بازار محصولات لبنی در پایان هفته آغازین اسفند ۱۴۰۲، ۲۱هزار و ۸۶۷میلیارد تومان بوده که با متوسط نسبت قیمت به سود هر سهم ۱۱٫۶واحدی در حال معامله هستند.

مثلث کاهش هفتگی

در هفته‌‌‌ای که گذشت صنعت انبوه‌‌‌سازی با ثبت بازدهی منفی ۵٫۸درصدی در قعر جدول قرار گرفت. این در حالی است که صنعت مذکور از ابتدای سال ۱۴۰۲ با ثبت بازدهی بیش از ۹۹درصد بهترین عملکرد را به لحاظ بازدهی از آن سرمایه‌گذاران کرده است.

عملکرد هفته اخیر انبوه‌‌‌سازان را عمدتا می‌‌‌توان اصلاحی پس از رشد بسیار بالای شرکت‌های انبوه‌‌‌ساز دانست که موجب شد این صنعت در قعر جدول بازدهی هفتگی قرار گیرد. در این صنعت ۱۷شرکت مشغول فعالیت هستند که ارزش بازارشان در پایان روز چهارشنبه در مجموع ۶۱هزار و ۳۱۱میلیارد تومان بود و در حال حاضر با نسبت قیمت به سود هر سهم ۱۵٫۴واحدی در بازار معامله می‌شوند.

صنعت نساجی با ثبت بازدهی منفی ۵٫۵درصد جزو سه صنعت دارای کمترین بازدهی در هفته اخیر بود. میانگین بازدهی کسب‌شده در این صنعت از ابتدای سال ۵۶٫۸درصد بوده و متوسط نسبت قیمت به سود هر سهم این صنعت در محدوده ۱۵٫۲واحد قرار دارد. شرکت‌های نساجی فعال در بازار سرمایه شامل سه‌شرکت هستند که مجموع ارزش بازار آنها ۵هزار و ۶۵میلیارد تومان است. دلیل عملکرد ضعیف این صنعت را می‌‌‌توان عمدتا رشد بالای قیمتی این صنعت از ابتدای سال دانست و افت اخیر آنها به دلیل سیو سود خریداران بوده است.

صنعت «حفاری» سومین صنعت با عملکرد ضعیف هفته اخیر بوده است. صنعت یادشده بازدهی منفی ۴٫۱درصد را به ثبت رسانده است. این در حالی است که مجموع بازدهی ثبت‌شده در این صنعت از ابتدای سال‌جاری ۷۳٫۷درصد بوده و عمده‌‌‌ترین عامل بازدهی ضعیف این صنعت در هفته گذشته به سیو سود سرمایه‌گذاران در حفاری بازمی‌گردد. تک‌شرکت عضو صنعت «حفاری» با ارزش بازار ۶هزار و ۳۰۰میلیارد تومانی در بازار معامله می‌شود و نسبت قیمت به سود هر سهم آن در محدوده ۴٫۵واحد قرار دارد./دنیای اقتصاد

modir

Recent Posts

وضعیت بنیادی نماد سخزر

سود عملیاتی نماد سخزر با رشد ۵۳ درصدی به ۳۴۵ میلیارد تومان رسیده. این افزایش…

11 ساعت ago

عملکرد نماد شکبیر در ۱۴۰۳

ارزش بازار نماد شکبیر به ۲۴,۴۰۸ میلیارد تومان رسیده که نشان‌دهنده افزایش ارزش شرکت در…

11 ساعت ago

آیا نماد لطیف سودآور است

حاشیه سود عملیاتی نماد لطیف به ۱۱ درصد رسیده که از مدیریت ناکارآمد هزینه‌ها و…

11 ساعت ago

نماد دزهراوی سودآور است؟

امسال حاشیه سود ناخالص نماد دزهراوی ۳۲ درصد بوده که نشان‌دهنده افزایش کارآمدی و کاهش…

11 ساعت ago

ارزیابی عملکرد نماد پارتا در ۱۴۰۳

ارزش بازار نماد پارتا به ۶,۶۴۰ میلیارد تومان رسیده است که نشان‌دهنده افزایش ارزش شرکت…

11 ساعت ago

نماد خشرق چگونه سهامی است؟

حاشیه سود خالص نماد خشرق ۰.۱ درصد بوده که نشان‌دهنده تأثیر منفی هزینه‌های مالی و…

11 ساعت ago