بورس

عوامل موثر در معاملات بازارها

به گزارش سرمایه فردا، معاملات بازارها در هفته اخیر به حالت تعادل رسید. این موضوع تحت تاثیر دور شدن ریسک‌های سیاسی اتفاق افتاد و باعث برخی بازارها مانند بورس رشدی ۱۰ تا ۱۵ درصدی داشته باشد. بعد از این رشد کوتاه مدتی، فاکتورهای بنیادی مسیر سرمایه‌گذاری را تعیین خواهد کرد. هرچند بسیاری از تولیدکنندگان چشم به هزینه‌ها و حاشیه سود خود دارند که در چند وقت اخیر متاثر از تورم مزمن همچنان بالا باقی مانده است.

شهیر محمدنیا کارشناس بازارهای مالی درباره عوامل موثری که می‌تواند روی سیاستهای مالی و بازارها تاثیر بگذارد به خبرنگار بازار گفت: یکی از این عوامل شاخص قیمت تولیدکننده است. این شاخص نشان می‌دهد که هزینه تولید کالاها در کارخانه‌ها، بدون در نظر گرفتن قیمت‌های پرنوسان غذا و انرژی، چقدر تغییر کرده است. وقتی این شاخص بالا می‌رود، یعنی هزینه تولید در حال افزایشی بوده که ممکن است باعث افزایش قیمت کالاهای مصرفی شود.

در ادامه او گفت: این موضوع می‌تواند باعث نگرانی از تورم بیشتر شود. آمار این شاخص افزایش به ۳ دهم درصد یعنی هزینه‌های تولید دارند بیشتر می‌شوند و این می‌تواند به گرانی بیشتر تو بازار منجر شود. در نتیجه فدرال رزرو مجبور خواهد شد تا تورم را از طریق سیاست‌های انقباضی کنترل کند. این مسأله به توقف کاهش نرخ بهره و حفظ ارزش طلا خواهد شد.

تاثیر شاخص تولید در معاملات بازارها

او با بیان اینکه شاخص قیمت تولیدکننده نیز در تصمیم گیری سرمایه‌گذاران موثر است، افزود: این شاخص به‌طور کلی تغییرات قیمت کالاها و خدماتی را که تولیدکنندگان می‌فروشند، نشان می‌دهد. اگر PPI بالا برود، یعنی هزینه‌های تولید افزایش یافته است. این مسئله هم می‌تواند به تورم منجر شود چون تولیدکنندگان احتمالاً قیمت‌ها را برای مصرف‌کننده بالا می‌برند. این شاخص هم ۲ دهم درصد بالا رفته و این یعنی قیمت تولید کالاها و خدمات دارد افزایش پیدا می‌کند. این وضعیت معمولاً نشان می‌دهد که ممکنه قیمت‌ها در آینده بیشتر شود و فدرال رزرو برای مهار تورم دست به اقدامات جدی‌تری بزند.

همچنین او با تاکید بر اینکه براساس نرخ تورم سالانه در عمده‌فروشی‌ها شاخص قیمت تولیدکننده سالانه برای اکتبر ۲.۴٪ رشد داشته، گفت: نسبت به ماه قبل شاخص این بخش (۱.۹٪) بیشتر شده که از انتظارات بازار (۲.۳٪) بالاتر است. این یعنی فشار تورم هنوز بالاست. شاخص قیمت تولیدکننده حتی بدون در نظر گرفتن اقلام پرنوسان، همچنان بالا است که می‌تواند به تورم بالا در خریدهای مصرف‌کننده منجر بشود.

احتمال توقف سیاست های انبساطی

محمدنیا تاکید کرد: با توجه به اینکه احتمال توقف سیاست های انبساطی بیشتر شده به همین دلیل بازار جهانی با احتیاط بیشتری حرکت می‌کند. هرچند تحلیل فدرال رزرو درباره سیاست‌های پولی و رشد اقتصادی آمریکا نشان می‌دهد که فدرال رزرو اولویت‌های خود را تغییر می‌دهد و بازارهای مالی مسیر جدیدی را پیش می‌گیرد. مسیری که احتمالا با کاهش فشار تورم و تقویت رشد اقتصادی همراه است. البته فدرال رزرو برای کاهش نرخ بهره عجله ندارد و شرایط اقتصادی فعلی اجازه می‌دهد با احتیاط بیشتری عمل کنند.

او اظهار کرد: کاهش تدریجی تورم ممکنه با حضور ترامپ چالش‌هایی روبه‌رو بشود. این رویکرد جدید به این معناست که فدرال رزرو دارد همزمان روی دو هدف اصلی یعنی حفظ رشد اقتصادی و کنترل تورم کار می‌کند. با این که نرخ اشتغال در ماه‌های اخیر کمی کاهش پیدا کرده است، ولی بازار کار آمریکا همچنان قوی است و نرخ بیکاری همچنان پایین می‌رود. این موضوع نشان می‌دهد که فدرال رزرو با خیال راحت‌تری به ادامه رشد اقتصادی و حفظ بازار کار می‌پردازد.

چه سیگنالی به معاملات بازارها داده شد

به گفته این کارشناس اقتصادی حفظ نرخ بهره خنثی نیز می‌تواند به معاملات بازارها سیگنال بدهد، گفت: فدرال دنبال رسیدن به سطحی از نرخ بهره‌ست که «خنثی» باشد. یعنی نه باعث سرعت گرفتن رشد اقتصادی شود و نه آن را محدود کند. این سیاست، که به اسم «نرخ بهره خنثی» شناخته می‌شود، می‌تواند در این شرایط اقتصاد کمک کند تا هم تورم را مهار و رشد اقتصادی را حفظ کند. این هدف به معنای کاهش تدریجی نرخ بهره‌ست، ولی این مسیر از پیش تعیین شده نیست و ممکنه متناسب با تغییرات اقتصادی، تغییر کند.

طبق تحلیل محمدنیا بانک مرکزی ایران نیز در چند وقت اخیر تلاش کرده نرخ بهره را در محدوده ثابتی حفظ کند. بسیاری از شرکت‌های تولید معتقدند همچنان هزینه تامین مالی آنها بالاست. از این رو در انتظار تعدیل نرخها هستند. اما با توجه به اینکه تورم همچنان در ایران بالاست و نرخ ارز سیگنال حفظ قیمت در محدوده هفتاد هزار تومان داده است احتمال اینکه تورم و هزینه تامین مالی کاهش یابد کم است.

تصمیمات آینده فدرال رزرو

شهیرنیا معتقد است که بازارها با دقت بیشتری به تصمیمات آینده فدرال رزرو نگاه کنند. اهمیت توازن و انعطاف‌پذیری در سیاست‌های پولی باعث احتیاط بیشتری بانک‌های مرکزی شده‌است. کاهش آهسته نرخ بهره می‌تواند تاثیر منفی روی بازار طلا بذارد. با توجه به این که فدرال رزرو برنامه‌ای برای کاهش سریع نرخ بهره ندارد، این باعث شده طلا، تو این شرایط جذابیت کمتری داشته باشد. بر همین مبنا مهمترین‌ سیگنال برای بازار عمق‌ اصلاح بازار است.

این کارشناس بازار مالی درباره بازتاب عواملی بنیادی و سیاسی در بازارهای مالی ایران، اظهار کرد: تفاوت متمایز و بسیار خوب بازار در مدت اخیر این بوده که هر موقع در شرایط رفتن به طرف تعادل و عرضه بودیم تقاضا مقاومت کرده و مانع اصلاح شده است. این نشان می‌دهد که پول های تازه نفس به دنبال بازدهی بیشتر هستند و حاضر نیستند قافیه را ببازند و حتی تن به اصلاحات کم عمق بدهند.

به گزارش خبرنگار سرمایه فردا، برمبنای این گفتگو شرکت‌های تولید در مقطع کنونی منتظر سیاست‌گذاری دولت درباره نرخ تامین مالی هستند. اگر سیاست اصلاحی در این زمینه ارائه شود و هزینه تسهیلات و اوراق را برای تولیدکنندگان کاهش دهد قطعا بازتاب آن را در تابلوی معاملات بورس نیز نمایان خواهند کرد.

modir

Recent Posts

ساماندهی کودکان کار در تهران

برپایی اردوهای تفریحی و تربیتی برای نسل نوجوان و جوان از دیگر برنامه‌های این قرارگاه…

4 ساعت ago

مدیریت دارایی در بیمه

مدیریت دارایی در برنامه هفتم توسعه پیش‌بینی شده‌است. اتخاذ سیاست‌ها در شرکت‌های بیمه در راستای…

4 ساعت ago

پیش‌بینی قیمت دلار در ۱۴۰۴

طبق گزارشی که ۴ سال پیش از اقتصاد ایران انجام شده پیش‌بینی قیمت دلار در…

7 ساعت ago

جزئیات مجمع عمومی ۱۴۰۳ پتروشیمی پردیس

تغییر مدل صادراتی منجر به افزایش ۴۰ دلاری هرتن اوره شد. در همین راستا رشد…

16 ساعت ago

مقایسه تیگو ۸ و وویا فری

مقایسه تیگو ۸ و وویا فری حکایت از این دارد که دو خودرو چینی از…

18 ساعت ago

خودروهای چینی ارزان می‌شوند؟

ترامپ تهدید کرده تعرفه کالاهای چینی را ده درصد افزایش می‌دهد. همین مساله در کنار…

19 ساعت ago