عامل پنهان ادامه افت بورس سیاست های وزارت نیرو است

به گزارش سرمایه فردا، بازار سرمایه در حالی آخر هفته هم نوسانی و منفی بود که خبرها حکایت از این داشت که مصوبه دولت برای نرخ خوراک پتروشیمی ها باطل شده و حتی روز چهارشنبه بسیاری از نمادهای پالایشی مثبت بودند.

به همین دلیل در شرایط کنونی نمی توان نرخ خوراک پتروشیمی ها را عامل منفی بودن بازار دانست، بلکه عامل قوی تری همچون سهمیه بندی برق منجر شده تا فعلا سرمایه گذاران وارد بازار نشوند، زیرا چشم انداز کنونی بورس کاهش حاشیه سود نمادهای کامودیتی محور است، به همین دلیل عامل پنهان ادامه افت بورس سیاست های وزارت نیرو است.

در شرایط کنونی وزارت نیرو باید در تامین برق بیشتر برنامه ریزی می کرد تا اینکه تلاش کند از طریق سهمیه بندی برق کسری را جبران کند نه اینکه با فشار بر صنایع بورس راهم تحت تاثیر قرار دهد

در حال حاضر وزارت نیرو مدعی شده که مصرف برق واحدهای صنعتی بزرگ حدود یازده درصد افزایش یافته در حالی که از ابتدای خرداد ماه تعداد روزهای تعطیلی واحدهای صنعتی به دو روز رسیده است و آنها موظف هستند در زمانی که اداره برق به آنها هشدار می دهد باز هم به تعطیلی برق خود اضافه کنند.

یک استاد دانشگاه با اشاره به اینکه وزارت نیرو برای جبران ناترازی برق سیاست سهمیه بندی برق را برای صنایع اجرا کرده است، گفت: نمی شود انتظار داشته باشیم که واحدهای تولیدی به دلیل سهمیه بندی برق تولید کمتری داشته باشند، اما بازدهی آنها در بورس افزایشی باشد.

عزیز آرمن با بیان اینکه سرمایه گذاران برای خرید سهام به وضعیت بنیادی و همچنین سیاست های وزارتخانه ها توجه می کنند، افزود: در شرایط کنونی وزارت نیرو باید در تامین برق بیشتر برنامه ریزی می کرد تا اینکه تلاش کند از طریق سهمیه بندی برق کسری را جبران کند.

 او افزود: زیرا در شرایط کنونی کشور بیش از گذشته به تولید نیاز دارد و ادامه فشار قطعی برق منجر می شود میزان صادرات کشور هم افت داشته باشد در حالی که به درآمد ارزی بیشتری نیاز داریم و همین مساله هم روی کاهش درآمد ارزی شرکت ها تاثیر می گذارد، به همین دلیل نماد آنها در بورس هم با افزایش عرضه مواجه می شود.

عدم تمایل بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در صنعت برق

در سال های اخیر با وجود اینکه فشار رعایت الگوی مصرف بیشتر برق بیشتر شده، با این حال ناترازی برق همچنان ادامه دارد و این مساله ناشی از عدم تمایل بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در صنعت برق است.

در حال حاضر نیروگاه ها مطالبات زیادی از وزارت نیرو دارد و آقای وزیر هیچ واکنشی نسبت به نامه نگاری مدیران نیروگاه ها در پرداخت مطالبات معوق ندارد

محمد کبیری عضو سندیکای صنعت برق در این باره گفت: دولت در حالی با سیاست های خود مانع از سرمایه گذاری سرمایه گذاران در صنعت برق شده که خودش هم اعتبار چندانی برای سرمایه گذاری جدید در ساخت نیروگاه ندارد، به همین دلیل سهمیه بندی برق برای صنایع هم ادامه پیدا کرده است.

محمد کبیری با بیان اینکه وزارت نیرو حتی به منافع سهامداران نیروگاه ها هم توجهی ندارد، افزود: در حال حاضر نیروگاه ها مطالبات زیادی از وزارت نیرو دارد و آقای وزیر هیچ واکنشی نسبت به نامه نگاری مدیران نیروگاه ها در پرداخت مطالبات معوق ندارد.

او افزود: از طرف دیگر وزارت نیرو مانع از اجرای سیاست صادرات برق توسط بخش خصوصی شده است، این موضوع اگر اتفاق می افتد برق داخل کشور به طور کامل تامین می شد و مازاد آن صادرات و تا حدودی به نقدینگی نیروگاه ها کمک می کرد..

او با تاکید بر اینکه بخشی از راندمان پایین نیروگاه ها تحت تاثیر کمبود سرمایه در گردش است، اظهار کرد: اگر وزارت نیرو مطالبات معوق نیروگاه ها را پرداخت می کرد، به طور قطع آنها می توانستند نوسازی و بهسازی تجهیزات فرسوده را به موقع انجام دهند و همین مساله باعث می شود تولید نیروگاه ها هم افزایش یابد.

گروه برق در بورس تحت تاثیر سیاست های دستوری وزارت نیرو

یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه در حال حاضر گروه برق در بورس تحت تاثیر سیاست های دستوری وزارت نیرو کمترین بازدهی را دارند، اظهار کرد: تا زمانی که سیاست گذاری دستوری وزارت نیرو برای قیمت گذاری برق وجود دارد نه تنها گروه برقی بورس رشد چندانی نخواهند داشت، بلکه موضوع ناترازی برق هم ادامه می یابد.

رضا روحی با بیان اینکه تقریبا می توان ادعا کرد کمترین بازدهی بلندمدت بورس مربوط به گروه برق است، افزود: در حاشیه سود این شرکت ها بسیار کم بوده و حتی برخی از آنها زیان ساز هستند و تنها دلیلی که معاملات نمادهای برقی در بورس انجام می شود به دلیل دارایی این شرکت هاست.

او با تاکید بر اینکه ادامه ناترازی و سهمیه بندی برق روی درآمد صنایع انرژی بر هم تاثیر منفی می گذارد، تصریح کرد: در فصل گرم سال به دلیل اینکه صنایع تولید و صادرات کمتری دارند سودسازی کمتری هم می کنند، از این رو گزارش اکثر شرکت ها ضعیف است.

به گزارش بازار، در سال ۱۴۰۲ با وجود اینکه وزارت نیرو از همان ابتدا وعده داده بود که امسال ناترازی برق چندانی نخواهیم داشت، اما عملا اینگونه نبود و از همان ابتدای خرداد فشار خود را با سهمیه بندی برق برای صنایع افزایش داد و این موضوع باعث شد بسیاری از آنها گزارش های ضعیفی را روانه کدال کنند و در نهایت بسیاری از کارشناسان اذعان دارند که عامل پنهان ادامه افت بورس سیاست های وزارت نیرو است و تا زمانی که شفافیت لازم درباره سیاست های این وزارتخانه وجود نداشته باشد تبعات آن دامن صنایع بورسی را هم خواهد گرفت.

modir

View Comments

Recent Posts

سرمایه‌گذاری سال ۱۴۰۴ به چه عواملی بستگی دارد؟

سرمایه‌گذاری سال ۱۴۰۴ محورهای مهمی چون اثرات نرخ ارز، شاخص‌سازی در بازار سهام، تغییرات نرخ…

8 ساعت ago

حباب قیمت‌ خودرو با فرود تعرفه‌ها

مونا موسوی: بازار خودرو ایران طی سال‌های اخیر با چالش‌هایی چون انحصار تولید، قیمت‌های غیرواقعی،…

17 ساعت ago

نوسانات شدید بازارهای دارایی

در پی جنگ ۱۲ روزه، اقتصاد کشور با موجی از اختلالات ساختاری روبه‌رو شده که…

23 ساعت ago

ستون ثبات بازار سرمایه؛ روایت عملکرد فولاد مبارکه

در بحبوحه نوسانات شاخص کل و فضای مبهم بازار سرمایه، فولاد مبارکه اصفهان به‌عنوان نماد…

23 ساعت ago

ضعف دولت در تعیین قیمت کالاها

ضعف دولت در تعیین قیمت کالاها و برخورد با گرانفروشی باعث شد که قیمت کالا…

24 ساعت ago

پایان بازار سیاه بلیت اربعین؟

دستورالعمل جدید سازمان هواپیمایی برای کنترل قیمت‌ها و ساماندهی پروازهای ۱۴۰۴ اربعین ارائه شد. با…

24 ساعت ago