بورس تهران اولین ماه از تابستان سالجاری را گرمتر از بازارهای ارز و طلا به پایان برد بهطوریکه شاخصکل بورس،در تیرماه بازدهی ۲۷/ ۶درصدی شاخص را بهثبت رساند.
همزمان با آغاز تابستان،بازار پرنوسان دلار از کورس رقابت با بورس بازماند.دلار در بازار آزاد طی این ماه نتوانست عملکرد قابل قبولی را به نمایش بگذارد و با کسب بازدهی منفی ۳٫۰۳ درصد حتی پایین تر از طلای ۱۸ عیار( با بازدهی منفی۱٫۴ درصد) ایستاد.
این در حالی است که در ماههای قبل بورس از رالی بازارها دور افتاده بود.اما چرا بورس تهران در تیرماه توانست برخلاف ماههای قبل،سنت شکنی کند و عملکرد بهتری را نشان دهد؟
بعد از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری، تالار شیشهای سعادت آباد در واکنش به انتخاب مسعود پزشکیان به عنوان سکاندار دولت چهاردهم با آدرنالین مضاعفی روبرو شد.
دو روز بعد از اعلام نتیجه انتخابات ریاست جمهوری،شاخص کل تا مرز ۶درصد رشد را به رخ سهامداران کشید.همین موضوع سبب پرواز نماگر اصلی بورس شد.
از اینرو میتوان به طور قطع بازدهی بیش از ۶درصدی بورس در نخستین ماه تابستان را به مباحث انتخاباتی مرتبط دانست.
درحالیکه بهنظر میرسید؛ افزایش انتظارات بتواند همچون محرکی قابلتوجه و اثرگذار،نقش مثبتی بر معاملات سهام بگذارد اما این احتمالات با وجود سناریوهای برجامی رنگ باخت.
البته در این میان نباید از اظهارات اخیر دونالد ترامپ، نامزد جمهوری خواهان در مورد ایران به راحتی عبور کرد.بعد از اظهارات رئیس جمهور سابق آمریکا در خصوص ایران همه بازارها تغییر مسیر دادند.به همین دلیل بورس،بعد از دو روز جذاب، مجددا گام به مسیر نزولی گذاشت.
گزارشهای سهماهه شرکت ها نتوانسته رضایت کارشناسان بورسی را جلب کند و اکثر شرکتها شبیه سالگذشته سود ساختند.
برخی از شرکتها هم همانطور که آمارها میگویند؛ با کاهش سود سهماهه نسبت به دوره مشابه سالقبل مواجه بودند که این نشان از اثرات سیاستهای انقباضی دولت سیزدهم بود که فشار خود را روی شرکتها نشان داده است.
اگر گزارشهای مالی شرکتها را دماسنجی از اقتصاد بدانیم، میتوان گفت شرایطی که دولت سیزدهم در سه سالگذشته برای بازار سرمایه، شرکتها، صنعت و اقتصاد ایجادکرد؛ باعث کاهش سودآوری شرکتها شده است.
تیرماه امسال با وجود این اخبار، ماه پررونقی نبود و بهنوعی میتوان گفت بازار سرمایه امسال در برزخ معاملاتی کار خود را دنبال میکند.
از طرفی دولت سیزدهم که کارش تمامشده زیاد با جدیت پیگیر امورات مختلف نیست و بازار سرمایه بهعنوان بازاری که پیش از این هم زیاد موردتوجه این دولت نبود در حالحاضر بهطور کلی رها شده است.
رشد کوتاه مدت؟
بورس نتوانست رشد کوتاه مدت پس از انتخاباتی تجربه کند، البته پیش از انتخابات کمی به هوای همین موضوع نمادها رشد کردند اما در هر صورت خوش بینی به انتخابات پزشکیان نتوانست ورود پولی سنگین و مداومی را رقم بزند و از طرف دیگر پول شارژ شده ی داخل بازاری نیز به سراغ نمادهای اهرمی رفت و در مجموع بعد از هیجان شنبه و یکشنبه معاملات روند متعادل تری پیدا کرد. امروز البته نمادهای مورد توجه نیز کاهش پیدا کردند و در مجموع با کاهش ارزش معاملات مجددا شاهد معاملات ضعیف تری بودیم.
کاهش حباب اهرمی ها
در چند هفته ی اخیر یکی از مسائل مهم در بازار کاهش حباب صندوق های اهرمی بود. افزایش تعداد نمادهای اهرمی و همچنین افزایش حجم آنها باعث شده است عطش خرید این نمادها کاهش پیدا کند و در نتیجه حباب آنها در حال میل کردن به صفر باشد. صندوق های اهرمی ابزار مناسبی برای کسب بازده مازاد با ریسک مازاد می توانستند باشند اما نرخ سود بالای واحدهای عادی آنها و همچنین بازار نچندان جالب باعث شده، خریداران واحدهای ممتاز نه تنها سود مازادی نکنند بلکه در صورت نگهداری نسبت به سهام و صندوق های عادی ضرر نیز بکنند. تب اهرمی در آخرین مراحل خود قرار دارد و بدون بازار قویا صعودی این صندوق ها نمی توانند بازده مازاد متناسب با ریسک را نصیب دارندگانش نماید.
پیش به سوی گزارش های بهار
از چند روز دیگر گزارشهای بهار شرکت ها منتشر خواهد شد. تحولات بهار برای شرکت ها به گونه ای بوده که برخی از آنها گزارشهای جذابی خواهند داد و برعکس برخی شرکت ها نمی توانند گزارشهای خوبی بدهند. البته افزایش متوسط نرخ نیما در خرداد و تیر می تواند به نفع نمادهای بزرگ پتروشیمی و صادراتی شود. در مجموع گزارش ها باعث خواهد شد تفاوت بازده نمادها در ۱۰ روز آتی قابل توجه باشد
حرکت بزرگ
برای اینکه بورس بتواند حرکت بزرگ خودش را شروع کند نیاز است تا تحولات بنیادی در صورت های مالی شرکت ها دیده شود. این موضوع زمانبر خواهد بود اما در حال حاضر به خاطر شرایط کلی هنوز تاثیر تحولات در صورت های مالی دیده نمی شود. به همین جهت برای کسانی که دنبال تشکیل پرتفو بلندمدت هستند. هفته های آتی زمان مناسبی خواهد بود
سودآوری شرکتها در بورس ۱۴۰۳ کمتر از سالهای گذشته بوده است. به طوری که حاشیه سود از ۳۰ درصد سال ۹۹ به حدود ۱۶ درصد رسیدهاست./دنیای اقتصاد
سود عملیاتی نماد سخزر با رشد ۵۳ درصدی به ۳۴۵ میلیارد تومان رسیده. این افزایش…
ارزش بازار نماد شکبیر به ۲۴,۴۰۸ میلیارد تومان رسیده که نشاندهنده افزایش ارزش شرکت در…
حاشیه سود عملیاتی نماد لطیف به ۱۱ درصد رسیده که از مدیریت ناکارآمد هزینهها و…
امسال حاشیه سود ناخالص نماد دزهراوی ۳۲ درصد بوده که نشاندهنده افزایش کارآمدی و کاهش…
ارزش بازار نماد پارتا به ۶,۶۴۰ میلیارد تومان رسیده است که نشاندهنده افزایش ارزش شرکت…
حاشیه سود خالص نماد خشرق ۰.۱ درصد بوده که نشاندهنده تأثیر منفی هزینههای مالی و…