آخرین اخبار

دلایل وضعیت مبهم بازار سرمایه

بورس تهران مجددا در پی ریسک ژئوپلیتیک در خاورمیانه با کاهش ارتفاع نماگرها همراه شد. با توجه به ‌عملکرد بورس تهران در هنگامه درگیری نظامی اوایل پاییز رژیم صهیونیستی و نیروهای حماس، ‌این نکته قابل‌استنباط است که در صورت بروز و ظهور مجدد ریسک سیاسی، بورس تهران به اثر سایر متغیرها واکنش خاصی نشان نمی‌دهد و در مسیر نزولی قرار می‌گیرد.

 در روز گذشته همین موضوع در تالار شیشه‌ای، رنگ واقعیت به خود گرفت و نماگرهای سهامی با تشدید جریان عرضه در بازار سهام، با کاهش ارتفاع همراه شدند. دلار نیز در جریان معاملات بازار آزاد تفاوت محسوس و معناداری را تجربه نکرد تا همچنان بحث درباره شدت و حدت این ریسک نقل محافل باشد و تحلیلگران از جنبه‌های مختلف به بررسی ابعاد این موضوع بپردازند.

 بازار از دریچه آمار

در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، شاخص‌کل بورس تهران با کاهش ارتفاع ۰٫۷۲‌درصدی همراه شد. به ‌این‌ترتیب نماگر اصلی بازار سهام، پنجمین روز متوالی منفی خود را تجربه کرد. نماگر هم‌وزن نیز که نشانی از اثرگذاری یکسان کلیه نمادهای معاملاتی است و چهره بازار را به نحو مطلوب‌تری نمایش می‌دهد، افت ۰٫۷۱‌درصدی را تجربه کرد تا این شاخص نیز برای سومین روز متوالی در محدوده سرخ تابلوی معاملاتی بسته شود. در فرابورس نیز شاخص اصلی این بازار با افت ۰٫۵۹‌درصدی در سطح ۲۶‌هزار و ۳۰۹‌واحدی کار خود را به اتمام رساند.

همچنین در روز گذشته ۴۶۷‌میلیارد‌تومان نقدینگی حقیقی از بازار سهام خارج شد. تفاوت معنادار مقدار پول خارج‌شده از بازار در روز گذشته با روزهای پیش از آن گویای افزایش فشار عرضه در تالار شیشه‌ای در نتیجه ریسک سیاسی و سیستماتیک است. ارزش معاملات خرد بازار نیز که شامل سهام و حق‌تقدم می‌شود، رقم ۴‌هزار و ۹۷۷‌میلیارد‌تومان را ثبت کرد. بورس تهران مجددا از ناحیه ریسک سیاسی شکل‌گرفته متاثر شد و نماگرهای سهامی با تاثیرپذیری از این موضوع در مدار نزولی قرارگرفتند.

فقدان اقدام عاجل

همان‌طور که به‌‌‌‌‌‌‌ کرات در گزارش‌های قبلی «دنیای‌اقتصاد» اشاره شده‌است، یکی از الزامات سر و سامان ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دادن به وضعیت مبهم و آشفته بازار سهام، تزریق اعتماد به صحنه معاملات تالار شیشه‌ای است؛ موضوعی که در ۶ ماهه نخست سال‌‌‌‌‌‌‌‌جاری در بورس تهران، اقدامات عاجل و مثبتی در راستای ارتقای آن مشاهده نشد، بلکه با تزریق بذر نااطمینانی حاصل از وقایع نیمه اردیبهشت سال‌‌‌‌‌‌‌‌جاری (ماجرای مربوط به افزایش نرخ خوراک شرکت‌های پتروشیمی) تیر زهرآلود و مسمومی نیز بر پیکره رنجور و نحیف بورس تهران پرتاب شد تا بازیگران و اهالی این بازار نسبت به وقایع حادث‌‌‌‌‌‌‌شده و روند آتی این بازار در بی‌‌‌‌‌‌‌اعتمادترین حالت ممکن قرار بگیرند.

بدون ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شک اگر تلاشی در جهت پیش‌بینی‌‌‌‌‌‌‌پذیر‌کردن وضعیت بازار سهام صورت می‌گرفت، به ‌‌‌‌‌‌‌رغم ثبات در بازارهای دیگر، شاهد این بودیم که عملکرد و بازدهی این بازار در مقایسه با رقبای دیرینه خود تفاوت فاحشی داشت. هرچند می‌توان فقدان محرک‌های بنیادین و فروکش‌‌‌‌‌‌‌کردن انتظارات تورمی و آرامش در بازار ارز را به‌عنوان مهم‌ترین عواملی ذکر کرد که سبب ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شده بازارهای دارایی و به‌خصوص بازار سهام از ثبات برخوردار باشند؛ اما به هر روی اگر جریان اعتماد عمومی به این بازار برمی‌‌‌‌‌‌‌گشت، می‌توانستیم انتظار داشته باشیم که بورس تهران از اوضاع و احوال قمر در عقرب کنونی خارج شود و وضعیت بهتری داشته‌باشد./دنیای اقتصاد

modir

Recent Posts

سه‌گانه ناممکن در اقتصاد ایران؛ محدودیت‌های ساختاری و مسیر اصلاحات

نظریه سه‌گانه ناممکن بیان می‌کند که هیچ کشوری نمی‌تواند هم‌زمان ثبات نرخ ارز، جریان آزاد…

4 ساعت ago

منطقه آزاد انزلی؛ قطب جدید تجارت و ترانزیت ایران

فتحی گفت: با توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل، افزایش مشوق‌های سرمایه‌گذاری و تقویت تعاملات اقتصادی، منطقه آزاد…

16 ساعت ago

خرمشهر و آبادان بندرهای استراتژیک مناطق آزاد برای تجارت

سرمایه‌گذاری خارجی، به‌ویژه از سوی چین، در مناطق آزاد ایران با روند رو به رشدی…

17 ساعت ago

رمزارزها زیر تیغ مالیاتی‌ستانی

سازمان امور مالیاتی سود معاملات رمزارزها را مشمول مالیات دانسته و بانک مرکزی صاحبان صرافی‌های…

17 ساعت ago

دستورالعمل ممنوعیت واردات کالاهای مشابه تولید داخل حذف شد

سالانه نزدیک به ۳۰ میلیارد دلار واردات کالا انجام شود که تاکنون به دلیل اختلاف…

17 ساعت ago

بحران کشمیر؛ تنش‌های تاریخی هند و پاکستان به نقطه انفجار رسید

با شدت گرفتن درگیری‌های نظامی میان هند و پاکستان بر سر کشمیر، این مناقشه دیرینه…

18 ساعت ago