مقایسه شرایط کنونی با تیرماه ۱۳۶۷ چندان دقیق نیست، چراکه احتمال توافق بهاندازه احتمال عدم توافق وجود دارد و ابعاد توافق احتمالی هنوز مشخص نشده است. تجربه نشان داده است که کاهش شدید نرخ ارز پس از یک شوک سیاسی ممکن است موقت باشد و پس از مدتی، قیمت به سطح تعادلی بازگردد.
دلار در ایران یک نرخ تعادلی دارد که در شرایط شوک سیاسی افزایش مییابد و با کاهش التهابها اصلاح میشود. محدوده تعادلی دلار بین ۷۵ تا ۸۰ هزار تومان برآورد میشود، اما افزایش تنشها موجب شد که دلار به ۱۰۰ هزار تومان هم برسد. آغاز مذاکرات موجب شد که آرامش نسبی در بازار ایجاد شود و دلار اصلاح قیمتی داشته باشد.
در شرایط فعلی، هیچکس نمیتواند با قطعیت مسیر آینده دلار را پیشبینی کند. تصمیمگیری در چنین فضایی، شبیه به یک بازی قمارگونه است، چراکه هوش و تجربه تأثیر چندانی در نتیجه نهایی ندارند و همهچیز به مذاکرات وابسته شده است.
کاهش نرخ دلار ممکن است در صورت توافق رخ دهد، اما میزان آن به ابعاد توافق و سیاستهای اقتصادی پس از توافق وابسته است. تجربه نشان داده است که کاهش ناگهانی قیمت ارز ممکن است پس از مدتی جبران شود. سرمایهگذاران باید با احتیاط و تحلیل دقیق شرایط سیاسی و اقتصادی تصمیمات خود را اتخاذ کنند.
در حال حاضر تحلیل های زیادی درباره کف قیمت دلار بعد از توافق با آمریکا وجود دارد. اما به طور قطع بسیاری از این قیمت ها بر مبنای حدس و گان تعیین شده است. البته برخی نیز تصور می کنند که بعد از توافق قیمت دلار ریزش چندانی نخواهد داشت.