انرژی

اقدامات ضروری برای عبور از بحران ناترازی برق

به گزارش سرمایه فردا، بحران ناترازی برق در ایران به یکی از چالش‌های اساسی اقتصادی تبدیل شده که پیامدهای گسترده‌ای بر رشد تولید، سرمایه‌گذاری، و توسعه فناوری‌های نوین دارد.

سیدهاشم اورعی، امروز _سه‌شنبه بیست‌وسوم اردیبهشت‌_در نشست خبری با اصحاب رسانه درباره «ناترازی برق» اظهار کرد: ساختار فعلی صنعت برق ایران نیازمند اصلاحات جدی است و عدم واقعی‌سازی قیمت برق، ترکیب نادرست منابع انرژی، و سیاست‌های ناکارآمد تعرفه‌ای از عوامل اصلی تشدیدکننده این بحران هستند.

وی با اشاره به افزایش بی‌رویه مصرف برق افزود: در بهار سال جاری مصرف برق با رشد ۳۷ درصدی مواجه شده، رقمی که هیچ کشوری قادر نیست در مدت کوتاه چنین افزایش تقاضایی را تأمین کند. از طرف دیگر ترکیب نامتوازن سبد تولید برق، بیش از ۹۰ درصد آن به منابع گاز، گازوئیل، مازوت و آب وابسته است، کمبود هر یک از آنها موجب ناپایداری تأمین برق شده و کشور را در مدیریت تقاضا با چالش جدی روبه‌رو کرده است.

استاد دانشگاه شریف و رئیس اتحادیه انجمن‌های انرژی ایران، گفت:، وابستگی بیش از حد به سوخت‌های فسیلی موجب افزایش هزینه‌های تولید برق شده و بهره‌وری انرژی را کاهش داده است. در حالی که بر اساس چشم‌انداز ۱۴۰۴، سهم انرژی‌های تجدیدپذیر باید به ۳۰ درصد برسد، این میزان هم‌اکنون کمتر از یک درصد است. این وضعیت نه‌تنها به پایداری تأمین برق کمکی نکرده، بلکه ایران را در مسیر وابستگی به واردات انرژی قرار داده است.

اورعی، تصریح کرد: بر اساس گزارش‌های اخیر صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی، رشد اقتصادی ایران در سال جاری نزدیک به صفر خواهد بود، در حالی که تورم کشور به ۴۳ درصد رسیده است. این آمار نشان می‌دهد که با وجود مصرف فزاینده انرژی، کشور نتوانسته رشد اقتصادی قابل‌توجهی را تجربه کند.

وی با بیان اینکه تعرفه‌های برق، به‌ویژه در بخش کشاورزی، به‌گونه‌ای تنظیم شده‌اند که عملاً موجب ارزان‌تر شدن برق برای بخش‌های پرمصرف شده و بهره‌وری مصرف را کاهش داده‌اند. پیشنهاد کرد: برای حل بحران ناترازی برق، واقعی‌سازی قیمت‌ها و اصلاح یارانه‌ها باید در اولویت قرار گیرد، به‌گونه‌ای که اقشار آسیب‌پذیر متناسب با میزان نیاز خود حمایت نقدی دریافت کنند. همچنین، خصوصی‌سازی صنعت برق در یک بازه پنج‌ساله می‌تواند موجب افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه‌های تولید برق شود.

رئیس اتحادیه انجمن‌های انرژی ایران، هشدار داد: ادامه بحران برق می‌تواند ایران را از مسیر توسعه جهانی عقب نگه دارد، به‌ویژه در حوزه فناوری‌های نوین مانند هوش مصنوعی که وابستگی بالایی به برق دارد. اگر کشور نتواند مشکل تأمین انرژی را برطرف کند، ممکن است از رقابت جهانی خارج شده و فرصت‌های مهم اقتصادی را از دست بدهد.

اورعی، تصریح کرد: در نهایت، راهکارهای پیشنهادی برای حل این بحران شامل توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر، اصلاح تعرفه‌ها، کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی، واقعی‌سازی قیمت برق، و خصوصی‌سازی صنعت برق است. بدون اجرای این اصلاحات، ایران با چالش‌های بیشتری در زمینه تأمین پایدار انرژی و رشد اقتصادی مواجه خواهد شد.

modir

Recent Posts

کاهش تورم و تأثیر آن بر بازار انس؛ پیش‌بینی بازار طلاطلا

انتشار داده‌های تورمی آمریکا که کمتر از پیش‌بینی‌ها بوده است، موجب افزایش ریسک‌پذیری در بازارهای…

5 ساعت ago

استیضاح وزیر کار نزدیک است؟ / وزیر کار برای کالابرگ به یک شرکت شستا رانت داد

رفتار نمایندگان مجلس شورای اسلامی حکایت از این دارد که استیضاح وزیر کار نزدیک است.…

7 ساعت ago

بررسی تأثیر نظریه برابری قدرت خرید بر خدمات بانکی

بانک مرکزی با به‌روزرسانی تعرفه‌های خدمات بانکی و اعمال تخفیف‌های ویژه برای گروه‌های مختلف، تلاش…

8 ساعت ago

حضور مؤثر ایران در نمایشگاه نفت، گاز و انرژی عمان؛ راهکار توسعه صادرات و خدمات

با هدایت اتاق بازرگانی تهران و مشارکت شرکت‌های برجسته ایرانی، نمایشگاه نفت، گاز و انرژی…

9 ساعت ago

انتقاد از وضعیت تعرفه‌گذاری در صنعت برق

دبیر سندیکای صنعت برق گفت: ساختار اقتصادی معیوب صنعت برق، مانع سرمایه‌گذاری و بهره‌وری شده…

10 ساعت ago

سازمان‌ها باید با تشکیل یک اتاق بحران استراتژی ارتباطی مشخصی تدوین کنند

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت گفت: روابط عمومی نقش حیاتی در ایجاد تعامل میان سازمان‌ها، افکار…

11 ساعت ago