گروه بینالمللی بحران در گزارشی با تبیین چشمانداز احیای روابط دیپلماتیک ایران و عربستان سعودی به برداشتهای متفاوت دو رقیب از روندها و فرآیندهای این توافق میپردازد و مینویسد: برای تهران، احیای روابط دیپلماتیک با عربستان سعودی چندین مولفه را در بر میگیرد.
آرام کردن جبهههای خارجی پس از ناآرامیهای داخلی در ۱۴۰۱، انگیزه اقتصادی و سرمایهگذاری، تقویت روابط با سایر کشورهای عربی خلیج فارس، مقابله با تلاشهای اسرائیل به ویژه بسیج ائتلاف علیه ایران از جمله این موارد است.
عربستان سعودی نیز توافق ۲۰۲۳ را برای کاهش تنشهای خلیج فارس از طریق گفتوگو دنبال کرد، هدفی که در کنار اهداف داخلی رهبری عربستان قرار دارد، که در چشمانداز عربستان سعودی ۲۰۳۰ ذکر شده است، که نیازمند یک محیط منطقهای باثبات است که سرمایهگذاری خارجی، گردشگری و یکپارچگی اقتصادی را تشویق میکند.
اما برخلاف انتظار، سعودیها با استناد به شبح ایالات متحده که ریاض را به نقض تحریمهای ایران متهم میکند، از ورود به سرمایهگذاری اکراه داشتند. سکوت آنها طرف ایرانی را متحیر کرد.
تهران همچنین از آنچه به عنوان احتیاط ریاض در جستوجوی زمینههای مشترک در مورد چگونگی حلوفصل بحرانهای مختلف در منطقه میداند، ناراضی است.
این ناامیدیها این حس را در تهران ایجاد کرده است که توافق اولیه؛ بیشتر از ایران به عربستان سعودی سود میرساند.
یک مقام ارشد ایرانی میگوید: پادشاهی برای توسعه اقتصادی خود به کمک ایران نیاز ندارد، بلکه بهآن نیاز دارد که ایران این روند را تضعیف نکند.
سعودیها تاکنون به آنچه میخواستند رسیدهاند. آنها از تنشهای منطقه محافظت میشوند. اما در مورد آنچه ایران به دست آورده است نمیتوان همین را گفت./دنیای اقتصاد
نقش استارتاپ های بخش کشاورزی در تنظیم بازار و جلوگیری از تولید محصولات غیربهداشتی و…
مدیریت سیستمی کاربرد فراوانی پیدا کرده که تنها مربوط به شغل نیست. بلکه در برنامههای…
تبعات فیلترینگ فضای مجازی تنها منجر به خسارت دو میلیارد دلاری به کسبوکارهای ایرانی نشده،…
در این روند سهام کوچک یا بزرگ بخریم؟ این مهمترین سوال سرمایه گذاران است. در…
در کمیسیون تلفیق هیچ پیشنهادی برای افزایش قیمت حاملهای انرژی ارائه نشده، اما دولت طبق…
بازار لوازم خانگی در ۱۴۰۳ کاملا با رکود همراه بود. تولیدکننده ارز نداشت و مصرف…