به گزارش سرمایه فردا، تحلیل وضعیت بازار سهام و عوامل موثر بر آن حمایت از این دارد که تغییرات نرخ خوراک، نرخ توافقی ارز و حاشیه سود صنایع میتواند به سرمایهگذاران در درک و پیشبینی بازار سرمایه کمک کند.
بورس وارد فاز اصلاح موقت شدهاست، اما چرا موقت؟ به این دلیل که نسبت به سایر بازارهای موازی بازدهی نداده است. همچنین از نظر سیاستهای مالی در بودجه ۱۴۰۴ مواردی مانند مالیات، عوارض، حقوق دولتی، نرخ انرژی صنایع بهبود از سوی دولت جدید اتفاق افتاده است. اما مهمترین تغییر در سیاستهای کنترل دستوری بود که شامل رشد نرخ ارز نیما بود. به همین دلیل میتوان گفت بازار سهام از نظر حاشیه سود، با چشمانداز رشد در زمستان نسبت به فصلهای قبل مواجه است.
طبق پیشبینی بازار از منظر سیاستهای پولی، چرخش سنگینی صورت گرفته بود. در واقع، سیاست فعلی بانک مرکزی کنترل نرخ بهره و کمی کاهش آن است. این سیاستها میتواند تأثیر مثبتی بر بازار سهام داشته باشد.
چشمانداز رشد درآمدی شرکتها به دلیل تغییر در نرخ ارز رسمی بهتر شده و همچنین چشمانداز حاشیه سود شرکتها نیز بهبود یافته است. در کنار آن، با کاهش ریسک نظامی، پتانسیل افزایش پی بر ای نیز وجود دارد. در مجموع میتوان گفت که بازار سهام همچنان در محدودههای جذاب برای سرمایهگذاری قرار دارد. این مطلب به معنی رشد مداوم و روزانه بازار سهام نیست و ممکن است در روند صعودی به دلیل ارزندگی، روزها و هفتههای نوسانی نیز تجربه شود.
تحلیل سینا سلیمانی کارشناس بازار سرمایه درباره پیشبینی بازار گفت: تأثیر رشد نرخ ارز بر بازار بورس و صنایع مشهود است. اما آثار رشد نرخ ارز بر بازار بورس و صنایع بهدرستی منعکس نشده است. این موضوع باعث شده تا برخی از افزایش ارزش بازار جا بمانند یا هنوز ترس از روند صعودی داشته باشند.
او افزود: رشد نرخ ارز موثر شرکتها، علاوه بر افزایش فروش و سود، حاشیه سود صنایع را به شدت افزایش میدهد. این تحلیل نشان میدهد که واحدهای پتروشیمی که با میانگین دلار نیمایی ۴۷,۰۰۰ تومان محصول میفروختند و نرخ خوراک آنها حدود ۶,۰۰۰ تومان بود. حالا با حذف رانت نیما و نزدیک شدن نرخ توافقی به آزاد، نرخ فروش آنها رشد زیادی پیدا خواهد کرد.
سلیمانی تصریح کرد: طبق این تحلیل، حتی با فرض نرخ دلار بدبینانه ۸۰,۰۰۰ تومان در ۱۲ ماه آتی، رشد نرخ فروش پتروشیمیها حدود ۷۰ درصد خواهد بود. در حالی که نرخ خوراک آنها از ۶,۰۰۰ تومان به ۷,۰۰۰ تومان افزایش مییابد (رشد حدود ۱۷ درصد). بنابراین، نرخ خوراک پتروشیمیها به دلیل سقفدار بودن ثابت مانده و حاشیه سود آنها به شدت افزایش خواهد یافت.
او ادامه داد: برای سایر صنایع نیز، با رشد ارز افزایش نرخ فروش، اتفاق می افتد. در حالی که افزایش هزینهها کمتر از افزایش نرخ فروش است، حاشیه سود صنایع مختلف نیز افزایش مییابد. برمبنای پیشبینی بازار در بازه سالهای ۹۲ تا ۹۵ مشهود بود که با جهش نرخ خوراک و بهره مالکانه و سقوط بازار، به مرور و با کاهش نرخ رشد هزینهها نسبت به درآمدها، بازار سرمایه با جهش مواجه شد.
سلطانی تصریح کرد: نقدینگی که به دل بازار زده، این تغییرات را در قیمتهای آتی سهام شرکتها منعکس شده است. اما به دلیل دوره چهار ساله رکود در بازار سرمایه، ترس و احتیاط بسیاری از مدیران و تحلیلگران همچنان وجود دارد. همین امر باعث شده تا برآورد دقیقی از وضعیت آتی نداشته باشند.
سپس او گفت: به طور کلی، رشد نرخ ارز میتواند تأثیرات مثبتی بر فروش، سود و حاشیه سود صنایع داشته باشد. توجه به تغییرات نرخ خوراک، نرخ توافقی ارز و حاشیه سود صنایع نیز میتواند به سرمایهگذاران در درک و پیشبینی بهتر وضعیت بازار کمک کند. همچنین، با توجه به جهش نرخهای مشابه در گذشته، میتوان انتظارات مثبتی از بازدهی و رشد بازار بورس داشت.
علیرضا سادات گفت:با توجه به تحولات دلاری و حرکات در صنایع دلاری، به زودی بررسی و جریان پولی بازار میتواند اثرات مهمی داشته باشد. انتشار گزارشهای کدال که شامل عملکرد مالی و عملیاتی شرکتها است، نقشی کلیدی در تثبیت مسیر قیمت هر سهم ایفا خواهد کرد. این گزارشها ممکن است باعث توجه مجدد به شرکتهای کوچکتر و کمتر مورد توجه قرار گرفته و موجهای متوسطی در کنار موج اصلی بازار ایجاد کند. این استراحت کوتاه و حجم خوردنهای پی در پی، انرژی لازم برای روزهای آینده بازار را فراهم میکند.
او افزود: روزهای پرعرضه و منفی در بازار فرصت خوبی برای اصلاح پرتفوی فراهم میکنند. این دورههای استراحت و بررسی گزارشها میتواند به سرمایهگذاران کمک کند تا تصمیمات بهتری برای ترکیب پرتفوی خود بگیرند و سودآوری خود را افزایش دهند. در مقطع فعلی، با توجه به انتشار گزارشهای کدال و دیگر تغییرات در بازار، این فرصتها اهمیت بیشتری پیدا میکنند.
سادات تاکید کرد: با توجه به تحولات دلاری و جریانهای پولی در بازار، نظارت بر گزارشهای مالی شرکتها و تحلیلهای دقیق، میتواند به سرمایهگذاران کمک کند تا بهترین تصمیمات را برای سرمایهگذاری خود بگیرند. به نظر میرسد که بازار بهبود یافته و انرژی بیشتری برای رشد در آینده داشته باشد.
در رابطه با بازار بورس و دلار توافقی ۶۶ هزار تومان، دست یافتن به شاخص ۳ میلیون یا حتی بین ۳ تا ۳.۵ میلیون چندان عجیب نیست. بازار به این محدوده خواهد رسید، حالا ممکن است با کمی تقدم و تاخیر. اما باید دقت کنید که نباید هر نمادی را بخرید. نمادهایی با پی به ای بالا که چشمانداز سودآوری ندارند یا نهایتاً سود خوبی نخواهند ساخت و چشمانداز بلند مدتی ضعیفی دارند، خریداری در اولویت معاملات نیست.
برخی از این نمادها که سهمهای پروژهای محسوب میشوند، در طول بازار تا ۶۰-۷۰ درصد بالا میروند، اما بعد سقوط میکنند. سهمهایی که وضعیت بنیادیشان مشخص دارند رشد مداوم دارند. برای مثال، سهام تاپیکو یکی از این سهامهای نامشخص است که با یک روند شارپی بالا رفت و اکنون چند روزی صف فروش بوده است. به نظر سهامهایی که وضعیت سودآوری و پی به ای مشخص دارند، بهتر هستند.
طلا و کریپتو کماکان دو رقیب جذاب برای سرمایههای خرد (کمتر از یک میلیارد تومان) هستند و سهام هنوز نتوانسته از آنها جذابتر باشد. اما در مقایسه با ملک، فعلاً سهام چشمانداز بهتری دارد. این موضوع نشان میدهد که بازار سهام همچنان میتواند گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری باشد.
در این مقاله به بررسی دلایل، روشها و تاثیرات افزایش سرمایه بر شرکتها و تأثیرات…
اولین آمار اقتصادی سال ۲۰۲۵ با رشد چشمگیر قیمت طلا و افزایش شاخص مدیران خرید…
قیمت طلا ۱۵ دی با نوسانات قابل توجهی همراه بوده است. در ادامه، به تحلیل…
کسب اطلاعات دقیق درباره اجاره بها در تهران و پول پیش در مناطق مختلف، نخستین…
در جستجوی بهترین شاسی بلند که با بودجهی شما همخوانی داشته باشد؟ این مطلب به…
تهران با تاریخ و فرهنگی بینظیر، جاذبههای دیدنی بسیاری دارد. در این مطلب، به بررسی…