به نظر میرسد نگاه ما در ایران در مواجهه با این چشمانداز نو درکی فانتزی است، همچنان که مفاهیمی چون «توسعه پایدار»، «تغییرات اقلیمی»، «اقتصاد سبز» و… اینگونه معنا یافتند. فانتزی به معنای بیاولویت، متعلق به آینده، در فضایی دور از اقتصاد کلان ملی و مسائل جاری صنعت ما و متعلق به جهان صنعتی؛ همچنان که در برخی حوزههای اقتصادمحیطزیست شاهد بودهایم در خوشبینانهترین حالت تدوین پیوستهای سهلگیرانه زیست محیطی برای طرحهای صنعتی یا ارائه راهحلهای استارتآپی جالب اما مقیاسناپدیر، عملیاتیترین گزینههای اجرایی بوده است. از منظر دیگر اقتصاد چرخشی به اقتصاد بازیافت تقلیل داده میشود و این خطا از تعاریف ساده اقتصاد چرخشی یا مثالهای شناختهشده الهام گرفته میشود.
به گمانم برای عبور از این ادراک ناصحیح و شناخت بهتر اقتصاد چرخشی، سه گزاره کلیدی را باید مورد توجه قرار داد. اول: اقتصاد چرخشی نه گونهای از اقتصاد فانتزی و نوپدید که یک رویکرد مقیاسیافته جهانی با چشماندازهای روشن و جاهطلبانه است؛ دوم: اقتصاد چرحشی با دربرگرفتن تمام زنجیره تولید صنعتی نقش بسزایی در هر مدل توسعهای در جهان امروز ایفا میکند و در هر موقعیتی از اقتصاد- از پیشرفتهترین کشورها تا کشورهای کاملا توسعهنیافته- بهصورت بومی معنا مییابد؛ سوم: اقتصاد چرخشی برخلاف عمده رویکردهای جاری عمده محورهای اقتصاد محیطزیست نه با رویکردی هشداردهنده و تهدیدمحور که با فرصتمحوری، پنجرههای جدیدی به اقتصاد صنعتی میگشاید.
نقطه آغاز اهمیت اقتصاد چرخشی توجه به منابع است. افزایش سطح مصرف منابع، مسیر رشد جوامع بشری را در تاریخ اقتصاد هدایت کرده است. در دنیای صنعتی سرانه مصرف منابع حدودا چهار برابر جوامع کشاورزی شد و این میزان با گسترش جوامع صنعتی و رشد سریع اقتصاد جهانی در طول قرن گذشته افزایش فزاینده داشته است. استخراج و استفاده از منابع بین سالهای ۲۰۱۵-۲۰۰۰ معادل بیش از نیمی از منابع استخراج شده در ۲۰۰۰ – ۱۹۰۰ بوده است. در قرن گذشته جهان شاهد رشد چهار برابری جمعیت و افزایش ۲۳ برابری تولید اقتصادی بوده است.
آمارها نشان میدهد افزایش یک درصدی در تولید ناخالص داخلی با حدود ۰.۸درصد رشد مصرف منابع همراه خواهد بود. با همگرایی جهانی در بهبود استانداردهای رفاهی زندگی، همراه با رشد جمعیت، انتظار میرود تقاضای جهانی برای مصرف منابع تا سال ۲۰۵۰، حداقل دو برابر شود. بنابر گزارش بانک جهانی این افزایش بیرویه، علاوه بر کمبود دسترسی به منابع، مشکلات محیطزیستی را بیش از پیش افزایش خواهد داد. از سوی دیگر تقاضای بیشتر قیمت استخراج منابع، مصرف جهانی انرژی را افزایش خواهد داد و بهطور مستقیم در چرخه زیستبوم آب، هوا و خاک اختلال ایجاد خواهد کرد. امروزه ۹۰درصد مصرف منابع جهانی ختم به پسماند میشود و حدود ۹۰درصد از دست رفتن تنوع زیستی و ۳۳درصد از موضوعات سلامت از آلودگی هوا بهطور مستقیم به استخراج و پردازش مواد مرتبط است.
با وجود هشدارهای مکرر جهانی توجه جدی به موضوع مدیریت منابع در مقیاس جهانی به کندی پیش رفته است. در سالهای اخیر تبیین فرصتهای اقتصادی این چالش، چشمانداز جدیدی را با تبدیل اقتصاد فعلی جهانی از مدل خطی (مصرفی) به مدل دایرهای (چرخشی) گشوده است که علاوه بر همگرایی جهانی بهتر، مورد توجه فعالان اقتصادی نیز قرار گرفته است. از این رو میتوان گفت مزیت چارچوبهای مفهومی اقتصاد چرخشی به سایر مفاهیم مشابه حوزه توسعه پایدار، ظهور مدلهای کسبوکار موفقی است که برای سرمایهگذاران و صنعتگران در هر اقتصادی معنادار و مشارکتبرانگیز است و امیدواری برای شتاب این تبدیل را بیشتر میکند. البته دو ابرچالش جهانی کرونا و جنگ در سالهای اخیر نیز در توجه جدی به مدیریت منابع و زنجیره تامین صنعتی موثر بوده است.
به عنوان نمونه در اتحادیه اروپا تولید پسماندهای غیرمعدنی با افزایش نرخ سالانه ۴.۲درصد در ۲۰۱۸-۲۰۰۴ به ۸۱۲ میلیون تن رسیده است حال آنکه سرعت بهکارگیری منابع مورد استفاده حاصل از بازیافت پسماند کند است آنچنانکه در بازه ۲۰۲۰-۲۰۰۴ از ۸.۳درصد به ۱۲.۸ رسیده و همچنان بیش از ۸۷درصد مصرف منابع تولید از مواد دست اول تولید میشود. با تحتتاثیر قرار گرفتن تامین منابع اولیه در سالهای اخیر شوکهای جدی به اقتصاد اروپا وارد شد. وابستگی زنجیره جهانی به تولید کودهای شیمیایی نیتروژنی مثال دیگری است که بعد از جنگ اوکراین و روسیه زنجیره صنعت جهانی غذا را تحتتاثیر جدی قرار داد. در مورد فسفر عمده منابع جهانی در بخشهای محدودی از جهان وجود دارد و با افزایش جمعیت جهان به ۱۰ میلیارد نفر تا سال ۲۰۵۰ چالش تامین آن بیشتر خواهد شد. از این رو در سالهای اخیر، برنامههای مدیریت چرخه نیتروژن-فسفر و فناوریهای مرتبط به بازیابی این مواد از یک موضوع حاشیهای به یک امر راهبردی تبدیل شده است. در اقتصادهای در حال توسعه نیز با افزایش جمعیت، نیاز به فرآوری منابع طبیعی و زیرزمینی دستنخورده، و ساختارهای غیربهینه صنعتی از عوامل مهم توجه به اقتصاد چرخشی است.
نکته قابل ملاحظه در مرور تجربههای موفق اقتصاد چرخشی پیادهسازی تصمیمهای امکانپذیر با اثرات بزرگ اقتصادی است که علاوه بر حل چالشهای کلیدی و بحرانی فرصتهای جدید فراهم میآورد. تجربه موفق سنگاپور در مدیریت بازیابی منابع آبی نشان داده در صورت اجرای فراگیر این اقدامات تقاضای پیشبینیشده برای آب و عرضه در دسترس آن در آینده بهشدت تحت تاثر قرار میگیرد. سنگاپور با چالشهایی مانند محدودیت منابع آب شیرین و وابستگی به واردات، در استقبال از آب بازیافتی، پیشگام بود. این تعهد دیرینه به پیشرفت تکنولوژی و کنترل دقیق کیفیت به سنگاپور اجازه داده است منابع آب خود را متنوع کند، اتکا به تامینکنندگان خارجی را کاهش دهد و در برابر کمبود بالقوه آب مقاومت کند. در کرهجنوبی در حالی که روند بازیابی ضایعات مواد غذایی در سال ۱۹۹۵ کمتر از ۲درصد بود با ممنوعیت دفن زبالههای غذایی در سال ۲۰۰۵ این رقم به ۹۵درصد در سال ۲۰۱۹ رسیده و بازیافت ضایعات خانگی مواد غذایی منجر به تولید خوراک دام و ابتکارات کشاورزی در تولید کمپوست شده است.
در شنزن چین بیش از ۱۶هزار اتوبوس شهری برقی ذرات معلق را ۴٫۳ میلیون تن و انتشار کربن را ۶۰۰۰ تن کاهش میدهد. در هند، شهر چنای با هدف استفاده مجدد ۱۰درصد از فاضلاب جمعآوریشده، پساب تصفیهشده را به کاربران صنعتی میفروشد و امروزه میتواند تمام هزینههای عملیاتی و نگهداری این فرآیند را پوشش دهد. در بوئنوس آیرس، آرژانتین با جایگزینی بهینهسازی بهجای افزایش ظرفیت در تصفیهخانههای فاضلاب صرفهجویی ۱۵۰ میلیون دلاری در هزینههای سرمایهگذار حاصل شده است. دهها مثال دیگر از این نوع گویای کارکرد بالای سازوکارهای تحقق این اهداف است. با این حال اگرچه توسعه مدلهای کسبوکاری نوظهور توسط بخش خصوصی از پیشرانهای رشد اقتصاد چرخشی است نیاز به سیاستگذاری متمرکز و منسجم ملی برای عملیاتی کردن این فرصتها ضروری و همچنان حلقه مفقود توسعه این اقتصاد بوده است.
ایجاد بازارهای جدید، توسعه مدلهای کسبوکار نو و زیستبومها از دیگر موضوعات مورد توجه در اقتصاد چرخشی است. در نظرسنجی موسسه گارتنر ۷۴ درصد از رهبران جهانی زنجیره تامین صنعتی، انتظار دارند فعالیتهای اقتصاد چرخشی آنها در بازه ۲۰۲۵- ۲۰۲۲رشد جدی خواهد کرد که گویای اقتصادی بودن این چشماندازهاست. به عنوان نمونه زبالههای الکترونیکی تولید شده در جهان در سال ۲۰۱۹ حاوی ۵۷ میلیارد دلار ارزش مواد خام بوده است. در این راستا شرکتهایی با مدلهای کسب و کاری نو به حل این مساله پرداختهاند و تعامل آنها با هم زیستبومهای جدید اقتصادی را توسعه داده است که از تولید تا صادرات و از اشتغال تا توسعه فناوری را پشتیبانی میکنند. سهم بازار خودروهای الکتریکی بین سال ۲۰۲۱-۲۰۱۹ سه برابر شده و رشد در این بازار ادامه دارد. در حالی که این بازار جدید باعث کاهش سوخت فسیلی میشود، چالشهای زیستمحیطی و افزایش هزینههای ناشی از آن در کمبود مواد معدنی موردنیاز برای تولید باتری جدی است.
در این زمینه شرکتهای Solvay، Renault و Veolia در حال تشکیل یک زیستبوم بازیافت باتری هستند. شرکت Solvay با افزایش مقیاس فرآیندهای شیمیایی استخراج و تصفیه مواد معدنی مانند کبالت، نیکل و لیتیوم، برای استفاده مجدد در باتری این زنجیره را کامل میکند. مثال دیگر خدمات چرخشی، مانند تعمیر و سرویس محصول است که پیشبینی میشود که رشد چشمگیری در سالهای پیش رو خواهد داشت. در اروپا بازار کالاهای مصرفی از جنبه تعمیر محصول و خدمات یک فرصت تجاری ۵۰ تا ۷۰ میلیارد یورویی تا سال ۲۰۳۰ است. طبق نظرسنجی آینده زنجیره تامین توسط موسسه گارتنر، ۷۸درصد از رهبران زنجیره تامین انتظار دارند که طی سه تا پنج سال آینده، مشتریان فقط محصولاتی را خریداری کنند که منبع تولید، بستهبندی، تحویل و بازگرداندن آن مشخص باشد که نشانه تغییرات شگرف حاصل از اثرگذاری اقتصاد چرخشی است./دنیای اقتصاد
تحلیل روز بورس ایران تحت تاثیر گزارشهای میاندورهای و اخبار سیاسی قرار دارد. تحلیلگران و…
سود عملیاتی نماد سخزر با رشد ۵۳ درصدی به ۳۴۵ میلیارد تومان رسیده. این افزایش…
ارزش بازار نماد شکبیر به ۲۴,۴۰۸ میلیارد تومان رسیده که نشاندهنده افزایش ارزش شرکت در…
حاشیه سود عملیاتی نماد لطیف به ۱۱ درصد رسیده که از مدیریت ناکارآمد هزینهها و…
امسال حاشیه سود ناخالص نماد دزهراوی ۳۲ درصد بوده که نشاندهنده افزایش کارآمدی و کاهش…
ارزش بازار نماد پارتا به ۶,۶۴۰ میلیارد تومان رسیده است که نشاندهنده افزایش ارزش شرکت…