بررسی تحولات هفتههای اخیر و آمار به ثبت رسیده در بازار سهام حاکی از خروج متوالی نقدینگی سهامداران خرد است که همزمان با اوج گیری تنشهای منطقهای به یکباره به طرز چشمگیری قدرت گرفته است.
بر همین اساس و از ابتدای مردادماه تاکنون خروج ۲ هزار و ۱۴۶ میلیارد تومانی پول از سوی سرمایهگذاران خرد ثبت شده است.این افزایش خروج از بورس بر بدبینیها نسبت به آینده معاملات در بازار سهام افزود و راه را برای نزول بیشتر قیمتها در روزهای آتی باز کرد.
در ماههای اخیر افزایش قابل توجه ریسکهای سیستماتیک اعم از منازعات نظامی از جمله عواملی بودند که باعث شدند؛تداوم افت قیمتها در بازار سرمایه طولانی شود.
این مساله در حالی روی داد که از یکسو قیمتها در بازارهای جهانی متلاطم دنبال میشود و از سوی دیگر ادامهدار شدن کاهش قیمت سهام در بازار داخلی،نسبت P/ E را در این بازار به شدت کاهش میدهد.
ریزش قیمت سهام در بازار سرمایه همچنان ادامه دارد.حالا تردیدها برای سهامداران که همچنان از بازار خارج نشدهاند برای ماندن و رفتن بیشتر شده است.حمایتهای شاخصها یکی یکی در حال شکسته شدن است و هیچ ردی از ورود به مدار صعود باقی نمانده است.
این درحالی است که کارشناسان بعد از انتخابات ریاست جمهوری،معتقد بودند؛اگر ریسک تازهای به این بازار اضافه نشود؛قطعا بازار روندی صعودی در پیش خواهد گرفت و مردم پس اندازهای خود را به این بازار وارد میکنند.اما با توجه به اتفاقاتی که در حال رخ دادن است به نظر میرسد؛ این نگاه برگشته است.
با این حال برخی از تحلیلگران میگویند؛در شرایط کنونی،رئیس سازمان بورس،میتواند نقش مهمی در آینده بازار سهام داشته باشد.
بهرغم همه ریسکهایی که در اکوسیستم بازار سرمایه خودنمایی میکنند، ریسک سیستماتیک ناشی از تنشهای نظامی منطقهای، یکی از بدترین ریسکها برای بازار سهام تلقی میشود و بازار را بیش از پیش در باتلاق ناامیدی فرو میبرد.
در ابتدای سال نیز در نتیجه جدالها و کشمکشهایی که میان ایران و اسرائیل حادث شد، بازار در معرض و خطر چنین ریسکی قرار گرفته بود که در آن مقطع، سیاستگذار ترجیح داد با کاهش دامنه نوسان، بازار را از افت بیشتر قیمتها مصون بدارد.
اما منظور از ریسک سیستماتیک چیست؟ ریسکی که بر کل بازار و نه فقط سهام یک شرکت یا صنعت خاص تاثیر میگذارد، ریسک سیستماتیک نامیده میشود.
این ریسک با نامهای ریسک غیرقابلحذف یا ریسک بازار نیز شناخته میشود. باید توجه کرد که این نوع ریسک هم غیرقابلپیشبینی بوده و هم اجتناب کامل از آن امکانپذیر نیست. ریسک سیستماتیک در بازار سهام از طریق متنوعسازی حذف نمیشود.
راه کاهش آن از طریق بهکارگیری استراتژیهای پوشش ریسک یا با استفاده از استراتژی تخصیص دارایی است.
برای مثال استراتژی قرار دادن مقداری از داراییها در اوراق مشارکت یا سرمایهگذاری در املاک میتواند ریسک سیستماتیک ناشی از سرمایهگذاری در بورس را کاهش دهد.
اما از سوی دیگر بر عملکرد بازده پرتفوی نیز اثر میگذارد. ریسک سیستماتیک همواره با بازار سهام همراه خواهد بود؛ زیرا ریسکهایی مانند ریسک جنگ، تورم، نرخ بهره و تحریمهای سیاسی و اقتصادی بهطور کامل محیط اقتصاد کلان کشور را تحتالشعاع قرار میدهد.
در مقابل ریسک سیستماتیک نوع دیگری از ریسک وجود دارد که ناشی از ریسک منحصربهفرد شرکت یا صنعتی است که در آن سرمایهگذاری میشود…
بیش از ۲ هزار میلیارد تومان نقدینگی سهامداران از بورس خارج شد. این موضوع تحت تاثیر ناشی از ابهام بورس و افزایش ریسکهای سیستماتیک رخ داد.
اعضا هیأت مدیره نظام مهندسی در یک تعارض منافع قرار دارند از سویی باید مدافع…
انگیزههای مدیریت اخلاقی را میتوان: عدالت، انصاف و دیگر خواهی دانست. مدیریت اخلاقی اهداف سودآوری،…
عبدالخالق زاده گفت: معاملات بورس انرژی به دلیل وابستگی دولتی در منافع عرضه کنندگان تاثیر…
نقش استارتاپ های بخش کشاورزی در تنظیم بازار و جلوگیری از تولید محصولات غیربهداشتی و…
مدیریت سیستمی کاربرد فراوانی پیدا کرده که تنها مربوط به شغل نیست. بلکه در برنامههای…
تبعات فیلترینگ فضای مجازی تنها منجر به خسارت دو میلیارد دلاری به کسبوکارهای ایرانی نشده،…