به گزارش سرمایه فردا، مکانیسم مطلوب اقتصادی حالتی است که در آن انگیزه سودآفرینی و انتفاع شخص به انتفاع اجتماعی منجر شود و نفع شخصی به زیان عمومی منجر نشود. در مکانیسم بورس ایران هیچ تناسبی میان افزایش شاخص سهام و تولید ناخالص داخلی کشور دیده نمی شود.
عمدهی مکانیسم بورس ایران نه ارتباطی به جذب نقدینگی در تولید دارد و نه رشد قیمت سهام، تابعی از سودآوری شرکت هاست. بلکه ناشی از فعالیت سفته بازانهی بازیگران موثری است که یا در پی منافع خویش یا به جای اعمال صحیح مدیریت بر اقتصاد، در حال تحمیل هزینه های مدیریت خود به مردم اند.
بنابراین در بورس ما آنچه ارزش سهام را بالا می برد، هجوم تقاضای سفته بازانه و عملکرد مکانیسم بازار است که هیچ نسبتی با سودآوری فعالیت تولیدی ندارند، چون حتی شرکت هایی که ورشکسته شده اند می بینیم ارزش سهامشان به جای پایین آمدن روبه افزایش است.
خرید سهام شرکت های ورشکسته و زیانده سرمایه گذاری نیست، بلکه سفته بازی است و نام آن بحران مالی شدن است. عده ای با پروژه کردن چنین سهم هایی عملا سودهای سنگینی را به جیب می زنند.
سودآوری بدون تولید شاخصه ی مالی شدن است و هر چند دارندگان نقدینگی های کلان و سفته بازان حرفه ای را به سود کلان میرساند، اما در سوی دیگر تولید را از نقدینگی محروم می کند و شکاف گسترده درامدی ایجاد و موجب سقوط ارزش پول ملی می شود.
در چنین شرایطی وظیفه دولت قبض بازارهای غیرمولد از طریق کاهش سطح سود آنها به زیر سطحِ سودِ تولید است که نئولیبرال های ایرانی اجازه هدایت دولت را سلب کرده اند. از طرف دیگر خود دولت با انتشار اوراق اخزا با نرخ سود بالای ۳۰ درصد عملا در مسیر مخالف حرکت می کند. به عبارت دیگر مکانیسم بورس ایران به نفع دولت و عده ای با رانت خبری است که در شرایط خاص از آنها برای نوسان گیری استفاده می کنند.
آتشبس میان ایران و اسرائیل برقرار شده، اما آیا این سکوت، آرامشی پیش از طوفان…
در حال حاضر ۴ هزار آپارتمان آسیب دیده که ۵۰۰ واحد به ساخت مجدد نیاز…
ارائه وامهای کمبهره و بلندمدت برای اجاره یا خرید مسکن نیز میتواند به افزایش قدرت…
فولاد مبارکه با تحقق تولید و صادرات فراتر از برنامه، جایگاه خود را بهعنوان یکی…
پیشبینی هوا در روزهای آینده شامل بارندگی در مناطق شمالی کشور و گرد و غبار…
نگاه به مسئله اتباع در اقتصاد ایران تنها نباید به ارزان بودن باشد و این…
View Comments