بازار سرمایه طی سه سالاخیر، بیش از پیش با چالشهای جدی مواجه بوده که همگی موجب ایجاد نیروی دافعه برای اقبال سرمایهگذاران به این بازار شدهاند.
چالشهایی نظیر قیمتگذاری دستوری و بیاعتنایی به سازوکار بازار در تخصیص بهینه منابع، شکاف قابلتوجه میان نرخهای رسمی و بازار آزاد و توزیع رانت از محل نرخهای ارز چندگانه، عدمهمسویی میان سیاستهای اقتصادی و ایجاد سردرگمی در فعالان اقتصادی با ارائه سیگنالهای متناقض شده است.
انباشت مطالبات شرکتهای بورسی از دولت و ایجاد مشکل سرمایهدرگردش و افزایش هزینه تامین مالی آنها با اعمال سیاستهای پولی انقباضی و افزایش ناگهانی نرخ بهره به بالای ۳۰درصد، تعدد تغییرات در دستورالعملها و مصوبات موثر بر صنایع و اخذ تصمیمات خلقالساعه، ناترازی انرژی و قطعی برق صنایع در فصل تابستان و قطعی گاز آنها در زمستان و نیز انتصابات و دخالتهای سلیقهای و نامناسب توسط نهادهای دولتی و نهادهای عمومی در شرکتهای زیرمجموعه موجبشده تا به طور مستمر شاهد خروج منابع از بازار سرمایه باشیم.
چالشهای فوق در سالهای اخیر موجبشده تا متوسط حاشیه سود خالص صنایع از بیش از ۲۸درصد در زمستان ۱۳۹۹ به حدود ۱۲درصد در زمستان ۱۴۰۲ کاهش یابد که عملا توجیهپذیری سرمایهگذاری مولد در کشور از بینرفتهاست.
این کاهش در حاشیه سود سببشده تا ضمن ازبینرفتن اعتماد سرمایهگذاران به بازار سهام، همزمان با کاهش ۵۰درصدی ارزش دلاری کل بازار سهام طی همین بازه زمانی، بیش از ۱۳۵هزار میلیاردتومان پول توسط اشخاص حقیقی از این بازار خارجشده و به سمت سایر بازارهایی نظیر ارز، طلا و مسکن گسیل شده یا از کشور خارج شود.
درحالیکه اقتصاد ایران از زمان اوج شاخصکل بورس تهران در سال۱۳۹۹ تا به امروز تورمهای بالایی را تجربه کرده، این شاخص در حالحاضر در سطحی پایینتر از مقدار آن در مرداد ماه آن سال قرار دارد.
در جریان معاملات روز سه شنبه بورس تهران، ۳۶۴ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد و ارزش معاملات خرد نیزبه طرز عجیبی رقم هزار و ۱۷۱میلیارد تومان را ثبت کرد.
معاملات امروز بازار سهام نیز با توجه به اعمال محدودیت دامنه نوسان افت و خیز چندانی را تجربه نکرد اما با این حال شاخص کل ۰٫۱۰ درصد عقب نشست و باز هم به کف کانال ۲میلیون واحد نزدیکتر شد.
پس از اصلاح اخیر قیمتها امروز شاخص کل مجددا تحت تاثیر کاهش تقاضای سهام مواجه شد.این عدم تقاضا عمدتا در همه نمادهای بازار شکل گرفت.
سد ابهامات موجب ورود نقدینگی به سمت بازارسهام شده است و از بورس ،بازاری پرریسک ساخته است.
نوسانات فرسایشی شاخص سهام این سوال را به وجود آورده که آیا موج صعودی در بازار سهام رخ خواهد داد یا خیر؟
رفتار معاملهگران حاکی از آن است که تردیدهای حاکم بر داد و ستدهای سهامی براستراتژی سهامداران بسیار موثر بوده است.
به همین دلیل خروج پول حقیقی همچنان به قوت خود باقی است.امروز نیز مجددا سهامداران حقیقی در سمت فروشو ایستادند.
از چهارشنبه هفته قبل و همزمان با اوج گرفتن تنشهای سیاسی،مبلغی به میزان ۳هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان از بازار خارج شد./دنیای اقتصاد
توکلی گفت: نخبگان حوزه صنعت در حوزه داخلی و خارجی، دانش روز دنیا را در…
خسارت ناترازی انرژی در حال حاضر به واسطه سهمیه بندی برق و گاز برای صنایع…
وام مسکن ۸۰۰ میلیونی درحالی که بیش از ۵ ماه گذشته مصوب شده هنوز ابلاغ…
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران گفت: پیشتر به دلیل نبود قراردادهای استاندارد برای معاملات ملکی،…
وزیر صنعت قیمت خودرو را تا ۳۵ درصد افزایش داد. حالا برای توجیه اقدام خود…
اعضا هیأت مدیره نظام مهندسی در یک تعارض منافع قرار دارند از سویی باید مدافع…