تجارت

ماده ۱۴۱ قانون تجارت راز بقا یا انحلال شرکت‌ها

به گزارش سرمایه فردا،  آیا تاکنون به اهمیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت در شرکت‌ها اندیشیده‌اید؟ این ماده می‌تواند تفاوت بزرگی در سرنوشت شرکت‌ها ایجاد کند. ماده ۱۴۱ قانون تجارت به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مواد قانونی، تضمین‌کننده بقای شرکت‌ها در مواجهه با زیان‌های هنگفت است. در این مقاله، با جزئیات بیشتر به بررسی این ماده  و تاثیرات آن بر شرکت‌ها خواهیم پرداخت.

ماده ۱۴۱ اصلاحیه قانون تجارت بیان می‌کند که در صورتی که بر اثر زیان‌های وارده، حداقل نصف سرمایه شرکت از میان برود، هیئت‌مدیره مکلف است بلافاصله مجمع عمومی فوق‌العاده صاحبان سهام را دعوت کند تا موضوع انحلال یا بقای شرکت مورد شور و رأی قرار گیرد.

شرکت‌های مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت

شرایط مشمولیت در ساده‌ترین حالت، ماده ۱۴۱ برای شرکت‌هایی است که نیمی از سرمایه خود را از دست داده‌اند. این یک پیش‌بینی قانونی است تا شرکت و کارکنان آن پیش از نابودی کل سرمایه شرکت، چاره‌ای بیاندیشند.

الزامات قانونی زمانی که سرمایه به نصف میزان اصلی خود برسد، هیئت مدیره مکلف به برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده سهامداران و شرکا است. در قانون تجارت، حتی عواقب عدم رعایت ماده ۱۴۱ نیز اعلام شده که بر اساس ماده ۲۶۵، می‌تواند حکم جزایی در پی داشته باشد.

پیامدهای عدم رعایت ماده ۱۴۱ قانون تجارت

وظایف هیئت مدیره و بازرس در صورتی که هیئت مدیره برای برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده پیشگام نشود، این وظیفه بر عهده بازرس خواهد بود. بازرس باید در کمتر از دو ماه نسبت به اعلام نصف شدن سرمایه و لزوم برگزاری مجمع اقدام نماید. برخی از کارفرمایان برای جلوگیری از افشای وضعیت مالی‌شان، از معرفی به عنوان مشمول ماده ۱۴۱ طفره می‌روند. برخی دیگر ترجیح می‌دهند با روش‌هایی مانند تهاتر یا واگذاری بدهی‌ها به بدهکاران، بخشی از سرمایه اصلی صندوق را حفظ کنند.

پیامدهای مشمولیت ماده ۱۴۱ برای شرکت‌ها

اطلاع‌رسانی و اقدامات هیئت مدیره وقتی شرکتی بیش از نصف سرمایه‌اش زیان انباشته کند، مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت می‌شود و هیئت مدیره موظف است در صورت وقوع چنین رویدادی، ضمن دعوت از سهامداران برای مجمع فوق‌العاده، به صورت رسمی سهامداران را مطلع کند.

تصمیمات مجمع عمومی فوق‌العاده در این مجمع، بر اساس گزارش هیئت مدیره، دو تصمیم می‌توانند گرفته شوند:

  1. انحلال شرکت: تصمیم به انحلال شرکت گرفته شود و پس از فروش دارایی و اموال شرکت، آنها تبدیل به وجه نقد شوند و پس از تسویه مطالبات طلبکاران، باقی وجه موجود بین سهامداران به نسبت تعداد سهام‌هایشان تقسیم شود. این تصمیم نادر است و کمتر اتخاذ می‌شود.
  2. خروج از وضعیت زیان: هیئت مدیره پس از گزارش شمولیت شرکت تحت ماده ۱۴۱ قانون تجارت، راهکارهای خروج از این وضعیت را ارائه می‌دهد. مجمع بررسی و تصمیم می‌گیرد که با این راهکارها، شرکت می‌تواند از زیان خارج شود و به روند سودسازی برسد یا خیر. این تصمیم بیشتر اتخاذ می‌شود و اکثر شرکت‌ها پس از ارائه گزارشات هیئت مدیره به راهکارهای خروج از ماده ۱۴۱ رأی می‌دهند.

راهکارهای خروج از ماده ۱۴۱ قانون تجارت

افزایش سرمایه و فروش دارایی از جمله راهکارهای خروج از این افزایش سرمایه از محل‌های تجدید ارزیابی و آورده نقدی است. مورد دیگر فروش دارایی‌های راکد و مازاد شرکت و همچنین تسریع و پیگیری بیشتر بابت مطالبات مشکوک‌الوصول و بدهی‌های ذخیره گرفته شده که باعث افزایش زیان شده‌اند.

modir

Recent Posts

نوسانات شدید بازارهای دارایی

در پی جنگ ۱۲ روزه، اقتصاد کشور با موجی از اختلالات ساختاری روبه‌رو شده که…

8 ساعت ago

ستون ثبات بازار سرمایه؛ روایت عملکرد فولاد مبارکه

در بحبوحه نوسانات شاخص کل و فضای مبهم بازار سرمایه، فولاد مبارکه اصفهان به‌عنوان نماد…

9 ساعت ago

ضعف دولت در تعیین قیمت کالاها

ضعف دولت در تعیین قیمت کالاها و برخورد با گرانفروشی باعث شد که قیمت کالا…

9 ساعت ago

پایان بازار سیاه بلیت اربعین؟

دستورالعمل جدید سازمان هواپیمایی برای کنترل قیمت‌ها و ساماندهی پروازهای ۱۴۰۴ اربعین ارائه شد. با…

9 ساعت ago

انتخاب بهینه کابل آلومینیومی و کابل خودنگهدار؛ راهکاری برای پروژه‌های موفق برق‌رسانی

یکی از اصلی‌ترین دلایل استقبال گسترده از کابل آلومینیومی، وزن سبک‌تر و قیمت اقتصادی‌تر نسبت…

9 ساعت ago

کاهش قیمت برنج در راه است؛ افت شدید تا دو هفته آینده

با ورود محصول جدید به بازار، قیمت برنج در مسیر کاهش قرار گرفته و پیش‌بینی…

10 ساعت ago