آخرین اخبار

قیمت ماشین‌آلات ایرانی ۳ برابر خارجی

بیژن پناهی‌زاده گفت: ممنوعیت واردات ماشین آلات معدنی منجر شد قیمت ماشین‌آلات ایرانی ۳ برابر شود و معادن کوچک تعطیل شوند. با توجه به اینکه بیشتر این معادن در مناطق محروم هستند علاوه بر بروز بیکاری منجر به خسارت ۲ میلیارد دلاری عدم النفع شده است.

معاون معدنی خانه صنعت و معدن ایران، افزود: در حال حاضر به بهانه اینکه ماشین‌آلات معدنی در کشور ساخته می‌شوند ممنوعیت واردات اجرای شده‌است. اما ماشین‌آلات در شرکت‌های داخلی با قطعات تولید داخل نیست. عملا مونتاژ قطعات چینی است.

بیژن پناهی‌زاده تاکید کرد: مشکل دیگر ماشین‌آلات معدنی که امروز به اسم تولید داخل عرضه می‌شود استفاده از قطعات درجه سوم چینی است. حتی اگر از قطعات درجه یک چینی در ساخت ماشین‌آلات استفاده می‌شد باز بهتر بود. چون این ماشین‌آلات که با قطعات چینی بیشتر از سه سال عمر ندارند.

از طرف دیگر قطعات یدکی این ماشین آلات در بازار وجود ندارد. به نظر می‌رسد نبود قطعات تحت تاثیر عملکرد شرکت‌های سازنده است. درواقع نبود قطعات منجر می‌شود که ماشین آلات تا چند ماه  بخوابد و فعالیت معدن کاری متوقف شود. آیا کسی پاسخگوی این خسارت هست؟

قیمت ماشین‌آلات با قطعات چینی گران است

وقتی شرکت‌های خارجی محصولی را می‌فروشند قطعات خدمات پس از فروش آن نیز ارائه می‌کنند. اما در حال حاضر شرکت‌های ایرانی خدمات مناسبی ارائه نمی‌دهند. سالانه ۲ میلیارد دلار عدم النفع کشور به دلیل کمبود ماشین‌آلات به روز معدنی وجود دارد.

او با اشاره به اینکه انحصار در فروش لوازم یدکی ماشین‌آلات منجر به بروز مشکلاتی بین معدن‌کاران شده است، تصریح کرد: درواقع معدنکاران برای اینکه فعالیت معدن متوقف نشود. مجبور هستند با هر قیمتی ماشین‌آلات را تعمیر کنند. در حالی که قیمت تعمیرات به صورت انحصاری و بالا تعیین می‌شود.

پناهی‌زاده با تاکید بر اینکه این شرکت‌ها با ارز دولتی این قطعات و ماشین آلات را از چین واردات می‌کنند، تصریح کرد: اما در حال حاضر این شرکت‌ها ماشین‌آلات و لوازم یدکی خود را با قیمت دلار آزاد به شرکت‌های معدنی می‌فروشند. این موضوع مصداق رانت محسوب می‌شود.

به گفته پناهی زاده دستگاه های نظارتی باید به این مساله ورود کنند. چراکه ماشین‌آلات تولیدی این شرکت‌ها توان رقابت با نمونه خارجی را ندارد. از طرف دیگر با ارز دولتی واردات شده است. اما در قیمت‌گذاری نرخ ارز آزاد را ملاک قرار می‌دهند.

ماشین‌آلات بدون خدمات پس از فروش

هیچ استدلال منطقی وجود ندارد که ماشین آلات را با این قیمت های بالا عرضه کنند و ممنوعیت واردات نیز به عنوان یک امتیاز به آنها بدهند.

او افزود: ماشین آلات با این قیمت های بالا باید خدمات پس از فروش مناسبی داشته باشند. اما در شرایط کنونی خدمات با کیفیتی وجود ندارد. از طرف دیگر بسیاری از معادن کوچک توان خرید این ماشین آلات را ندارد. زیرا قیمت بسیار بالایی دارند. از طرف دیگر اگر قرار باشد که این خودروها خراب شوند زیان آن به معادن بر می گردد.

 این عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت با تاکید بر اینکه ما معدنی ها حاضر هستیم اشتغال شرکت‌های ماشین سازی داخلی را به عهده بگیریم. اما آزادسازی واردات اتفاق بیفتد، تصریح کرد: در حال حاضر شرکت هپکو به اسم اشتغال به کشور خسارت وارد کرده است. برخی شرکت های ماشین‌سازی برای جلوگیری از واردات کارگران خود را به خیابان‌ها می‌فرستند. تا مقابل واردات ماشین‌آلات معدنی بایستند. اما به وضعیت معادن و کارگران معدنی توجه نمی‌کنند.

بسیاری از معادن کوچک به دلیل عدم دسترسی به ماشین‌آلات معدنی مناسب تعطیل شده‌اند. آیا کسی به وضعیت کارگران این معادن توجه می کند؟ بسیاری از این معادن در مناطق محروم هستند. به همین دلیل اشتغال در این معادن باید برای مسئولان نیز مهم باشد.

قیمت ماشین‌آلات در دبی

معاون معدنی خانه صنعت و معدن ایران با تاکید بر اینکه افرادی که مانع واردات ماشین‌آلات دقیقا همان کاری را می‌کنند که سیاستمداران تحریم کننده آمریکایی انجام دادند، تصریح کرد: در حال حاضر بیل ۲۲۰ کوماتسو حدود ۵۰ هزار  دلار در بازار دبی قیمت دارد. کوماتسو به پول به ایران حدود ۳ میلیارد تومان می شود.

در بازار ایران قیمت بیل ۲۲۰ کوماتسو ۸ میلیارد تومان قیمت است. این تفاوت ۳۰۰ درصدی قیمت برای چی باید وجود داشته باشد؟ آیا دولت برای واردات تجهیزات ماشین‌آلات معدنی ارز دولتی تخصیص نمی‌دهد؟ چرا همین ارز نباید برای واردات ماشین‌آلات معدنی اختصاص یابد.

پناهی زاده با تاکید بر اینکه قبلا براساس استخراج پروانه مجوز واردات ماشین‌آلات معدنی دست دوم تا ده سال کارکرده داده می‌شد، تصریح کرد: از ابتدای سال ۱۴۰۳ تاکنون ثبت سفارش واردات ماشین آلات معدنی بسته شده است.

شکایت به دلیل خسارت به شرکت‌ها

در شرایط کنونی معدن‌کاران پیگیر هستند که مسئولانی که منجر به خسارت به شرکت های معدنی شده‌اند پاسخگو شوند. قوه قضاییه باید نسبت به این موضوع حساس باشد. این اقدام به نوعی نشان دهنده خسارت مدیران به منافع کشور است.

پناهی زاده گفت: با تغییر دولت به دنبال اصلاح تصمیم گیری و پیگیری حقوقی تصمیمات مسئولان خواهیم بود. در حال حاضر وزیر صنعت، معدن و تجارت کنونی اصلا در دسترس نیست. که ما درباره مشکلات این سیاست صحبت کنیم. به طور قطع مسئولان باید پاسخگوی وضعیت رکودی معادن باشند. آنها در قبال زیانی که به کشور وارد شده، سکوت کرده اند.

معاون معدنی خانه صنعت و معدن ایران گفت: این دستورالعمل از زمان دولت دوازدهم اجرایی شده است. در زمان معاونت جعفر سرقینی در وزارت صنعت، معدن و تجارت ابلاغ شد. به همین دلیل امیدواریم در دولت چهاردهم همان مدیران دوباره به وزارت صنعت برنگردند.

به طور قطع این مدیران سال‌ها در وزارت صنعت، معدن و تجارت سمت داشته‌اند. اما اتفاق جدی در صنعت و معدن کشور اتفاق نیفتاده است. به همین دلیل توجیهی ندارد دوباره این افراد به مدیریت برنگردد.

modir

Recent Posts

نقش استارتاپ های بخش کشاورزی در تولید محصولات بهداشتی

نقش استارتاپ های بخش کشاورزی در تنظیم بازار و جلوگیری از تولید محصولات غیربهداشتی و…

19 ساعت ago

مدیریت سیستمی از شغل تا برنامه ملی

مدیریت سیستمی کاربرد فراوانی پیدا کرده که تنها مربوط به شغل نیست. بلکه در برنامه‌های…

19 ساعت ago

تبعات فیلترینگ فضای مجازی

تبعات فیلترینگ فضای مجازی تنها منجر به خسارت دو میلیارد دلاری به کسب‌وکارهای ایرانی نشده،…

19 ساعت ago

در این روند سهام کوچک یا بزرگ بخریم؟

در این روند سهام کوچک یا بزرگ بخریم؟ این مهمترین سوال سرمایه گذاران است. در…

24 ساعت ago

قیمت حامل‌های انرژی در ۱۴۰۴

در کمیسیون تلفیق هیچ پیشنهادی برای افزایش قیمت حامل‌های انرژی ارائه نشده، اما دولت طبق…

2 روز ago

بازار لوازم خانگی در ۱۴۰۳

بازار لوازم خانگی در ۱۴۰۳ کاملا با رکود همراه بود. تولیدکننده ارز نداشت و مصرف…

2 روز ago