مجموعهای از ارزشها و ابزارها یا «شیوههای عملیاتی» سکولاریسم را شکل میدهند. این ارزشها و ابزارها چنان درهمتنیدهاند که دشوار بتوان آنها را از هم جدا کرد.
در عین حال، آنان تأکید میکنند که میان هدف و شیوهی عملیاتیکردن یا وسیلهی اجرای سکولاریسم باید تمایز نهاد. از دید آنان، سکولاریسم دو اصل عمده دارد: یکی برابری در احترام به شهروندان و دیگری آزادی وجدان.
عملیاتیکردن این دو اصل نیز به دو شیوه ممکن است: یکی جدایی نهاد دین از نهاد دولت و دیگری بیطرفی دولت در قبال ادیان. اجرای دو اصل سکولاریسم منحصراً بدون این دو شیوه ممکن نیست، گرچه ممکن است در عملْ تفسیرهای گوناگونی از آنها صورت بگیرد.
چارلز تیلو، فیلسوف کانادایی در کتابی که با مشارکت جوسلین مَکلور با عنوان سکولاریسم و آزادی وجدان نوشته است، سکولاریسم را مفهومی میداند که نمیتوان آن را صرفاً به «جدایی دین از دولت»، «بیطرفی دولت در قبال ادیان» یا «خصوصیکردن دین» فروکاست. هرکدام از این صورتبندیها بهرهای از حقیقت دارند اما تمامِ حقیقتِ سکولاریسم را بازنمیتابند.
نویسندگانِ کتاب سکولاریسم و آزادی وجدان باور دارند مجموعهای از ارزشها و ابزارها یا «شیوههای عملیاتی» سکولاریسم را شکل میدهند.
این ارزشها و ابزارها چنان درهمتنیدهاند که دشوار بتوان آنها را از هم جدا کرد. در عین حال، آنان تأکید میکنند که میان هدف و شیوهی عملیاتیکردن یا وسیلهی اجرای سکولاریسم باید تمایز نهاد.
از دید آنان، سکولاریسم دو اصل عمده دارد: یکی برابری در احترام به شهروندان و دیگری آزادی وجدان. عملیاتیکردن این دو اصل نیز به دو شیوه ممکن است: یکی جدایی نهاد دین از نهاد دولت و دیگری بیطرفی دولت در قبال ادیان. اجرای دو اصل سکولاریسم منحصراً بدون این دو شیوه ممکن نیست، گرچه ممکن است در عملْ تفسیرهای گوناگونی از آنها صورت بگیرد.
محتوای ایجابیِ سکولاریسم بر توانایی انسان در قانونگذاری برای خود تأکید میکند و آزادی و برابری را شرط امکان پیدایشِ «جهانِ مشترک» میان انسانها قرار میدهد. تقریباً میتوان گفت در هیچجای جهان، سکولاریسم به این معنا بهطور کامل تحقق نیافته است.
اساساً سکولاریسم یک آرمان، ایدئال و ایده است که سکولارها سودای برقراری تمامعیار آن و دگرگونی نظم سیاسی به سمت آن را در سر میپرورند. سکولاریسم یک فرایندِ همیشه ناتمام است.
اصول سکولاریسم بر آزادی وجدان و برابری شهروندان استوار است. جوسلین مکلور معتقد است پس این به معنای جدایی دین از سیاست نیست.
همایش تعالی سازمانی با حضور سازمان ها و بنگاههای اقتصادی با تاکید بر تحلیل داده…
معادن و صنایع معدنی در سالهای اخیر توانسته اند همزمان با رشد بازارهای جهانی در…
در دنیای ادبیات و فلسفه، تعاریف و تمایزهای میان عناوینی همچون دانشور و متفکر همیشه…
در این گزارش جامع به بررسی سوالات کلیدی در حوزه سرمایهگذاری پرداختهایم، از انتخاب بین…
مراسم اختتامیه و معرفی برگزیدگان رویداد ملی هنر سرامیک دانشجویان ایران با عنوان «متغیرها»، در…
سرمایه گذاری موفق شروطی دارد که باید رعایت شود. برای آموزش ترید و معامله گری…