به گزارش سرمایه فردا، سازمان نظام مهندسی با ساختمانهای بزرگ و چند طبقه، انبوهی از کارمندان و سیستم کاغذبازی، به مجموعهای عریض و طویل اداری تبدیل شده و کارایی آن به شدت کاهش یافته است. این عوامل سبب شده است که سازمان از ساختار مردمنهاد بسیار فاصله بگیرد.
اگرچه روح قانون سازمان نظام مهندسی بر پایه مشارکت اعضا بنا شده است، اما انحراف از این هدف با تصویب آییننامه اجرایی آغاز شد و با ابلاغ مبحث دو مقررات ملی، اصلاحیه آییننامه اجرایی و شیوهنامه نحوه تشکیل و اداره مجمع عمومی و بخشنامههای دیگر اکنون مشارکت اعضا به شدت پایین است. این امر بیانگر عدم حس تملک اعضا بر سازمان و سرنوشت صنفی خود است.
مطابق ماده ۹ قانون سازمان نظام مهندسی: “مجمع عمومی سازمان استان از اجتماع تمامی اشخاص حقیقی عضو تشکیل میگردد.” با مصوبه ۱۳۸۱ هیات وزیران در فراخوان دوم مجمع، حد نصاب حضور اعضا برداشته شد و مجمع عمومی در دعوت دوم با هر تعداد شرکتکننده رسمیت مییابد. اینها باعث شدهاند که با حضور حتی یک درصد اعضا، مصوبات مجمع عمومی قانونی باشد.
در حالی که اصلاحیه تبصره ۱ از ماده ۵۲ آییننامه اجرایی سازمان نظام مهندسی، اخذ وکالت هر عضو از اعضای دیگر برای حضور و دادن رای را به دو نفر محدود کرده است، میتوانست به گونهای اصلاح شود که مشارکت را افزایش دهد. مثلاً این محدودیت با تعداد بیشتری از دو نفر، مانند صد نفر مصوب میشد. به این طریق اعضا میتوانستند از طریق وکلای خود در مجمع حضور یابند و در سرنوشت خود اثرگذار باشند.
این وکلا که وکالت گروه قابل توجهی از اعضا را در مجمع بر عهده دارند، علیرغم به پایان رسیدن مأموریتشان میتوانند همچنان به عنوان کسانی که مورد اعتماد اعضا هستند، در پیگیری خواستههای اعضا از مدیریت فعال باشند.
هماکنون کمبود یک نهاد واسط بین هیات مدیره و بدنه اعضا کاملاً نمایان است. تعداد اندک هیات مدیره چگونه میتوانند با تمام اعضا ارتباط برقرار کنند؟
شاید پاسخ این باشد که کارمندان سازمان نظام مهندسی وظیفه این ارتباط را دارند. اما این پاسخ درستی نیست، زیرا کارمندان بر اساس یک چارت مشخص در حال انجام وظیفه هستند و هر یک مسئولیت مشخصی بر عهده دارند. آنها نمیتوانند برخلاف نظر مدیریت نظری داشته باشند و بیم اخراج یا کاهش دستمزد و مزایا مانع استقلال آنهاست.
مجموعه واسط باید از استقلال کامل برخوردار باشد و مانند پلی بین درخواستهای اعضا و هیات مدیره عمل کند.
هیات رئیسه گروههای تخصصی شاید در ابتدا چنین نقشی داشتند، اما این نقش به آرامی از آنها ستانده شد و دیگر نقش بسیار کمرنگ و تشریفاتی دارند.
نهاد واسط به جهت تعدد نفرات میتواند بیشتر با اعضا مرتبط باشد و مطالبات آنها را پالایش، دستهبندی و پیگیری کند.
در جشنواره تولید ملی و افتخار ملی، از برگزیدگان و پیشکسوتان صنایع مختلف تجلیل به…
جشنواره تولید ملی افتخار، با هدف ارتقاء خودباوری و حمایت از تولید داخلی، از ۲۲…
بیستودومین دوره جشنواره تولید ملی، افتخار ملی، روز ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ به میزبانی خانه صنعت،…
در طول تاریخ، تقدیرگرایی و باور به امور غیبی نقش مهمی در شکلدهی وقایع تاریخی…
حادثه تلخ اردوی دانشآموزان کرمان موجی از واکنشها را در پی داشت. معاون پرورشی و…
نمایشگاه آثار نقاشیخط فاطمه حسنی، روز جمعه ۲۶ بهمن ماه ۱۴۰۳، در نگارخانه شماره دو…