آخرین اخبار

دلایل بازدهی ۶ درصد کشتیرانی چیست؟

شاخص صنایع بورسی طی۱۴۰۳، افت سهمگینی را تجربه کرد. با این حال، در هفته اول تیرماه، بخشی از این افت جبران شد. صندوق‌های بخشی فعال در صنعت خودرو، پتروشیمی و سیمان عملکرد بهتری نسبت به شاخص صنایع داشتند؛ به‌ویژه که صندوق‌های پتروشیمی برای سرمایه‌گذاری امن‌تر هستند.

برآیند روزهای معاملاتی هفته گذشته، بازدهی ۲درصدی را برای شاخص کل و بازدهی یک‌درصدی را برای شاخص هموزن رقم زد. اختلاف بازدهی این دو شاخص در هفته قبل، از آن‌رو به وقوع پیوست که احتمالا حمایت از چند سهام خاص و بزرگ بازار و همچنین برخی از محرک‌‌‌ها در صنعت پتروپالایشی، فضای متعادل‌‌‌تری را برای کل بورس رقم زده است. بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد که در هفته معاملاتی گذشته، صنعت بنادر و کشتیرانی با بازدهی۶درصدی در صدر بازدهی هفته قبل قرار گرفت.

پس از صنعت بنادر و کشتیرانی، صنعت اوره موفق شد در جایگاه دوم قرار گیرد. علاوه بر این، صنایع فلزات گرانبها و لاستیک و پلاستیک در میان ۱۰صنعت برتر هفته قرار داشتند. در میان صنایع پربازده، نام فرآورده‌‌‌های نفتی نیز به چشم می‌‌‌خورد. به نظر می‌رسد محرک اصلی بازار طی هفته معاملاتی گذشته خبرهای مربوط به پالایشی‌‌‌ها و پتروشیمی‌‌‌ها بوده که تاثیر بزرگی بر مثبت شدن بازدهی بازار سهام گذاشته است. از ابتدای سال نیز صنایع فلزات گرانبها، لاستیک و پلاستیک، پتروشیمی و آهن و فولاد موفق شدند از سبد بازار در برابر ریزش محافظ کنند.

در این میان، بررسی‌‌‌ها از عملکرد صندوق‌های بخشی و معاملات آنها نشان می‌دهد که از ابتدای سال، عملکرد صندوق‌های فلزی، ضعیف‌‌‌تر از شاخص فلزات اساسی بود. این درحالی است که صندوق‌های بخشی خودرویی، سیمان و پتروشیمی عملکرد بهتری نسبت به شاخص صنعت خود داشتند، به طوری که در بازه یک‌هفته اخیر نیز صندوق‌های پتروشیمی و خودرویی بهترین عملکرد را برای اهالی بازار رقم زده‌‌‌اند. در مجموع ترکیب متنوعی از صندوق‌های بخشی می‌‌‌تواند از سبد سهام در برابر ریزش‌‌‌ها محافظت کند.

بازگشت گرما به بورس

بورس تهران با شروع فصل گرما، معاملات داغی را تجربه کرد. شاخص کل بورس با رشد ۲درصدی به نزدیکی کانال ۲میلیون و ۱۰۰هزار واحدی برگشت. این درحالی است که شاخص هموزن با افزایش یک‌درصدی مواجه شد و بخشی از افت هفته‌‌‌های گذشته را پس گرفت، به طوری که بازدهی سبد هموزن بازار، از ابتدای سال به ۹درصد رسید. بهبود نسبی ارزش معاملات قدری امیدها را افزایش داد. اما متاسفانه هنوز میزان معاملات خرد سهام به طور روزانه از ۱۰۰میلیون دلار عبور نکرده است. بر همین اساس، سیگنال خرید برای کل بازار صادر نشده است.

اما دستکاری برخی از سهام بزرگ در بازار سهام و رشد دلار نیما و همچنین محرک‌‌‌های اقتصادی مانند تخفیف خوراک پالایشی‌‌‌ها محرک سهام بزرگ بازار شده است. در میان صنایع برتر هفته گذشته نام صنایع دلاری به‌وفور دیده می‌شود. این درحالی است که از ابتدای سال نیز این صنایع در میان برترین‌‌‌ها قرار دارند. در ادامه مسیر، تداوم رونق در بازار سهام، به حضور چهره‌ای معتدل در پاستور بستگی دارد. اگر انتخابات به دور دوم کشیده شود، امکان آنکه بازار دچار سردرگمی شود، افزایش می‌‌‌یابد.

پیشتازی دلاری‌‌‌ها در ماراتن صنایع

سبقت شاخص کل بورس از شاخص هموزن طی هفته گذشته، با محرک صنایع دلاری صورت گرفت، به طوری که در میان صنایع برتر هفته، دلاری‌‌‌ها پیشتاز بودند. هفته اول تیرماه بازدهی ۶درصدی را برای صنعت اوره رقم زد و این صنعت در صدر بازدهی‌‌‌ها قرار گرفت. علاوه بر این، صنعت فلزات گرانبها همچنان در بازار جزو صنایع برتر هفته و سال‌جاری قرار دارد. صنعت فرآورده‌‌‌های نفتی و آهن و فولاد نیز به‌خوبی درخشیده و بهتر از شاخص کل بورس عمل کردند. علاوه بر این، در میان صنایع، محصولات کشاورزی با رشد بیش از ۳درصدی بخشی از افت سال‌جاری خود را جبران کرد. رشد دلاری‌‌‌ها و پیشتازی برخی از آنها، به افزایش دلار نیما وابستگی دارد. نزدیک شدن نرخ نیما به ۴۳هزار تومان و تخفیف ۱۵درصدی برای خوراک پالایشی‌‌‌ها، محرک جدیدی را برای بورس رقم زده است. همچنین، گزارش‌‌‌های خوب خردادماه، به‌خصوص در صنایع بزرگ، انگیزه رشد صنایع دلاری را افزایش داده است.

از ابتدای سال، شاخص کل به‌رغم آنکه افت ۵درصدی را تجربه کرده، اما صنعت فلزات گرانبها، با بازدهی ۴درصدی طی این مدت، بخشی از سبد بازار را حفظ کرده است. همچنین، صنایع لاستیک و پلاستیک، کانی فلزی، مواد شیمیایی و آهن و فولاد بهتر از شاخص کل عمل کرده‌‌‌اند.

کارنامه صندوق‌های بخشی

عملکرد خوب صنایع، شاید به معنای آن نباشد که همه نمادهای آن صنعت عملکرد خوبی داشتند. بنابراین چینش ترکیبی از نمادهای بنیادی و پرپتانسیل در هر صنعت می‌‌‌تواند به بازدهی خوب سبد در آن صنعت منجر شود. بنابراین سرمایه‌گذاری در صندوق‌های بخشی، به‌عنوان ابزاری نوظهور در بازار سرمایه، می‌‌‌تواند تا حدی این امکان را به طور غیرمستقیم برای سرمایه‌گذاران فراهم کند تا بتوانند سبد خوبی از نمادهای صنعت را مدیریت کنند. در ایران، صنایع بخشی در صنعت فلزات اساسی، پتروشیمی، خودرو، دارو، سیمان و بیمه مجوز صندوق بخشی را گرفتند و صندوق‌های جدیدی را در این صنایع تاسیس کردند.

یکی از صنایع فعال در صندوق‌های بخشی، فلزات اساسی است. اگر این صنعت را ترکیبی از آهن و فولاد و فلزات گرانبها به شمار آوریم، بازدهی شاخص این نمادها از ابتدای سال، منفی ۰٫۶درصد بوده است. بهترین بازدهی در صندوق‌های بخشی این صنعت به آذرین با ۸٫۲درصد و پایین‌‌‌ترین بازدهی در این مدت، به رویین تعلق دارد. صندوق مذکور افت ۶درصدی را تجربه کرده است. در هفته قبل نیز با وجود آنکه شاخص فلزات اساسی رشد ۳درصدی را تجربه کرد، اما صندوق‌های این صنعت، عملکرد بهتری نداشتند. تنها «استیل» موفق شد بهتر از سایرین عمل کند. عملکرد صندوق‌های پتروشیمی از فلزات اساسی بهتر از سایر صنایع بود. صنعت شیمیایی که شامل همه پتروشیمی‌‌‌ها، دوده و شوینده‌‌‌ها می‌شود، از آغاز ۱۴۰۳بازدهی منفی ۴٫۷درصدی را به ثبت رساند. این درحالی است که قیمت همه صندوق‌های فعال در این صنعت، به طور میانگین منفی ۲درصد بوده است.

بهترین عملکرد به «پتروآبان» تعلق دارد. «پتروداریوش»، اما ضعیف‌‌‌ترین عملکرد را ارائه داده است. صندوق‌های پتروشیمی در اولین هفته تیرماه نیز عملکرد خوبی داشتند. بازدهی ۲درصدی پتروشیمی‌‌‌ها، به بازدهی میانگین ۲٫۵درصدی صندوق‌های این صنعت منجر شده است. در صنعت خودرو که ضعیف‌‌‌ترین صنعت بورس از ابتدای سال است، صندوق تخت‌گاز موفق شده است با بازدهی منفی ۱۰درصدی در مقابل کاهش ۱۵درصدی شاخص صنعت مقاومت کند. بدترین عملکرد نیز به اتوآگاه تعلق دارد که کاهش ۱۶درصدی قیمت این صندوق از ابتدای سال رقم خورده است. «خودران» طی هفته گذشته با بازدهی ۳درصدی در طول یک‌هفته از شاخص صنعت خودرو سبقت گرفته است. سایر صندوق‌ها عملکرد جالبی نداشتند.

در صندوق‌های صنعت سیمان نیز «سمان» در سال‌جاری پیشتاز بوده و با افت تنها ۳درصد، از شاخص صنعت سیمان بهتر عمل کرده است. این درحالی است که «فارماکیان» از اول سال کارنامه خوبی ندارد. این صندوق با کاهش ۱۳درصدی در سال ۱۴۰۳، ضعیف‌‌‌تر از شاخص مواد دارویی با بازدهی منفی ۱۱درصد عمل کرده است./دنیای اقتصاد

modir

Recent Posts

وضعیت بنیادی نماد سخزر

سود عملیاتی نماد سخزر با رشد ۵۳ درصدی به ۳۴۵ میلیارد تومان رسیده. این افزایش…

5 ساعت ago

عملکرد نماد شکبیر در ۱۴۰۳

ارزش بازار نماد شکبیر به ۲۴,۴۰۸ میلیارد تومان رسیده که نشان‌دهنده افزایش ارزش شرکت در…

5 ساعت ago

آیا نماد لطیف سودآور است

حاشیه سود عملیاتی نماد لطیف به ۱۱ درصد رسیده که از مدیریت ناکارآمد هزینه‌ها و…

5 ساعت ago

نماد دزهراوی سودآور است؟

امسال حاشیه سود ناخالص نماد دزهراوی ۳۲ درصد بوده که نشان‌دهنده افزایش کارآمدی و کاهش…

6 ساعت ago

ارزیابی عملکرد نماد پارتا در ۱۴۰۳

ارزش بازار نماد پارتا به ۶,۶۴۰ میلیارد تومان رسیده است که نشان‌دهنده افزایش ارزش شرکت…

6 ساعت ago

نماد خشرق چگونه سهامی است؟

حاشیه سود خالص نماد خشرق ۰.۱ درصد بوده که نشان‌دهنده تأثیر منفی هزینه‌های مالی و…

6 ساعت ago