بورس

دلایل افزایش تقاضا برای خرید سهام

به گزارش سرمایه فردا، بازار سهام به دلیل افزایش تقاضا برای خرید سهام در روزهای اخیر روند مثبتی را پیش گرفته و نسبت به مسائل خارجی مانند صدور قطعنامه علیه ایران بی توجه بوده است. این موضوع نشان می‌دهد فعالان بورس در مقطع کنونی بر مبنای استراتژی ارزندگی معامله می‌کنند. کارشناسان ضمن تأیید این موضوع اعلام کردند برخی از نمادهای بورسی حبابی هستند اما بیشتر آنها ارزنده هستند. همچنین مثبت‌های اخیر بورس تحت تأثیر حمایت بازارساز و عدم تحمیل تصمیمات زیانبار دولت اتفاق افتاده است.

سید محسن موسوی کارشناس بازار سرمایه گفت: در حال حاضر عواملی که تأثیر منفی بر بازار داشتند از بورس دور شده اند. برای نمونه عوامل منفی که درباره نرخ بهره مالکانه، نرخ نیما، نرخ خوراک و … وجود داشت از بین رفته است. به همین دلیل باعث شده پول حقیقی خوبی وارد بازار شود و در کنار حقوقی‌ها سهام می خرند. همچنین دولت نسبت به فروش اوراق تجدید نظر کرده است و صحبت از کاهش نرخ بهره بانکی است. به طور قطع اگر این اصلاحات اتفاق بیفتد بخشی از پول‌ها از بانک آزاد و به سمت بازار می آیند. هرچند می‌توان گفت بازارساز نقش مثبتی در استمرار رشد بورس داشته است.

خرید سهام در موقعیت کنونی ریسک ندارد؟

موسوی گفت: هنوز بازار کارایی لازم را ندارد، زیرا دامنه معاملات محدود است. قانون گذار سیستم بازار را بر مبنای تنش‌ها همچنان مدیریت می‌کند. به همین دلیل اگر محدودیت دامنه برداشت شد و معاملات به تعادل رسید بعد می‌توان گفت خرید سهام در بورس ریسک ندارد و بازار به روند صعودی برگشته است. اما در موقعیت کنونی فعلاً یک مثبت موقت را تجربه می‌کند.

موسوی با اشاره به اینکه دولت کسری بودجه دارد و درآمد ارزی کافی برای پوشش هزینه‌ها را ندارد، اظهار کرد: به همین دلیل به نرخ ارز نگاه صعودی وجود دارد. به طوری که پیش بینی می‌شود که رشد قیمت ارز بعد از یک دوره سرکوب اتفاق بیفتد. به عبارت دیگر به دلیل اینکه بازار چند وقت اخیر اصلاح زیادی داشته است. با رشد ارز شرکت‌ها با نرخ بالاتر دلار خود را تسعیر می کنند و سود بیشتری می‌برند. از آنجایی که دولت هم به ارز نیاز دارد از این رویکرد اجرای سیاست‌های همچون ارز توافقی است. همین مساله به افزایش درآمد شرکت‌های صادراتی و خرید سهام  آنها در بورس می شود.

چه ریسک‌هایی برای بازار سرمایه وجود دارد؟

طبق گفته موسوی بورس در چند ماه گذشته افت ارزش داشته است و به نقاط ارزنده‌ای رسید است. هرچند هنوز ریسک‌هایی برای بازار سرمایه وجود دارد. حدود ۸۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه امسال وجود دارد. این عدد احتمالاً در سال آینده نیز اتفاق بیفتد که باید از جایی جبران شود. اگر این کسری از محل اوراق تأمین می‌شود یعنی دولت کسری را به سال‌های بعد منتقل می‌کند. ازآنجایی که تاکنون راهکاری برای افزایش درآمد برای جبران کسری بودجه ارائه نکرده است. احتمالاً این اتفاق بیفتد. البته صحبت‌هایی درباره مولدسازی دارایی‌ها مطرح شد ولی این موضوع سال‌های قبل نیز مطرح بود اما محقق نشد. به همین دلیل بعید به نظر می‌رسد در سال جاری یا سال آینده نیز اتفاق بیفتد.

او ادامه داد: سهام شرکت‌های دولتی نیز تمام شده و در حال حاضر تنها شرکت‌هایی مانند پتروشیمی خلیج فارس و … سهامدار است که عرضه سهام آنها بعید است. همچنین دولت تنها در شرکت‌هایی سهام دارد که عرضه آن دردسر ساز است. در موضوع واگذاری سهام بانک‌ها نیز دولت تاکنون تجربه موفقی نداشته است. به همین دلیل به جای واگذاری روی نرخ ارز، نرخ حامل‌های انرژی و… احتمالاً دست خواهد گذاشت.

پیش بینی رشد شرکت‌های صادراتی در بورس

این کارشناس بازار سهام درباره ریسک‌های سیاسی نیز گفت: رویه کشورهای غربی علیه ایران از قبل منفی بوده است. به طوری که در یک بازه زمانی میزان صادرات نفت به شدت کاهش یافت. اما در همان مقطع صادرات نفت ایران ادامه داشته است، هرچند عدم النفعی در صادرات نیز وجود داشت و قیمت نفت ایران کمتر از نرخ بازار معامله می‌شد. بنابراین سیاست منفی علیه ایران در مقطع کنونی نیز وجود دارد. اما با توجه به اینکه در دوره ترامپ قیمت ارز ۵۰۰ درصد پیشرفت داشت بازار نگاه این چنینی دارد به همین دلیل تقاضا برای نمادهای صادراتی مثبت شده است. ولی به طور کلی اگر بورس نسبت به دوره قبل بخواهد واکنش نشان دهد کلیت بازار چندان صعودی نخواهد بود.

موسوی تصریح کرد: هر چقدر ریسک‌های سیاسی بالا می‌رود به طور قیمت دلار بالا می‌رود. دوره نخست ترامپ محدودیت‌های داخلی در کنار محدویت‌های خارجی منجر به رشد دلار شد. به همین دلیل شرکت‌های صادراتی در بورس رشد زیادی را تجربه کردند. اما هنوز مسیری برای بازار نمی‌توانیم ترسیم کنیم.

ارزندگی بازار سهام بیشتر از قبل

همچنین امیر آذرفر کارشناس بازار سرمایه چند عامل تأثیر گذار در بورس را بررسی کرد و گفت: جهش نرخ نیما از ۴۲ هزار تومان به ۵۱ هزار تومان، کنترل نرخ بهره و همچنین ریزش بازار سرمایه در چند وقت اخیر منجر شده در مقطع کنونی تقاضا برای خرید سهام افزایش یابد. به عبارت دیگر وقتی رکود در یک بازار طولانی شود صبر استراتژیک بازار از دست می‌رود و فعالان بازار اقدام به خرید می‌کنند. به همین دلیل بخشی از رشد تقاضا برای سهام در چند وقت اخیر به این مساله بر می‌گردد.

آذرفر افزود: از طرف دیگر «پی بر ایی» نمادهای بورسی کاهش یافته است. ارزش دلاری بازار سهام به ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده بود که کف تاریخی بود. همین مسائل باعث شده فعالان بازار به ریسک‌های سیاسی بی توجه باشند. بنابراین ورود پول‌های جدید به بورس نیز اتفاق افتاد و منجر شد شاخص روند صعودی جدیدی را آغاز کند.

او افزود: با آمدن ترامپ فعلاً برخی تحلیل‌ها حکایت از این دارد که دلار بالا می‌رود و این مساله منجر می‌شود که اتفاقات سال ۹۹ با کمی جریان ضعیف‌تر اتفاق بیفتد. از آنجایی که فعلاً سهمیه بندی گاز و قطعی برق منجر به کاهش شدید سودآوری شرکت نشده است و از طرف دیگر افزایش نرخ دلار نیمایی رخ داده عملاً این موضوع منجر به سر به سر شدن سود ارزی و زیان سهمیه بندی شود. به همین دلیل فعلاً تقاضا برای خرید شرکت‌های صادراتی نیز بر اساس ارزندگی است. اما در آینده میزان سودآوری ارزی آنها نیز ملاک خرید قرار خواهد گرفت.

تغییر روند خرید سهام در بورس

این کارشناس درباره تغییر روند خرید سهام در بورس اظهار کرد: چند وقت اخیر ورودی پول صندوق‌های سهامی و صندوق‌های اهرمی افزایش یافته که نشان می‌دهد خرید سهام در مقطع کنونی هوشمندانه‌تر است. چراکه خرید صندوق‌ها توسط مردم بیشتر شده است. به همین دلیل باعث شده در مقطع کنونی در معاملات مثبت برخی از نمادها منفی باشد. درواقع مانند قبل هر سهمی خریده نمی‌شود و حباب در سهام مانند سال ۹۹ اتفاق نخواهد افتاد. هرچند باید توجه داشت که ارزش معاملات در سال ۹۹ به بیش از ۲۰ هزار همت رسید و در حال حاضر ارزش بازار حدود ۵ هزار میلیارد تومان است. به همین دلیل نباید بازار امسال را با بازار سال ۹۹ را مقایسه کرد.

او با تاکید بر اینکه بازار سهام از سایر بازارها عقب است، گفت: فعالان بازار سهام منتظر هستند تا ارزش سهامی که قبلاً خریده اند بالا بیاید. چراکه بورس از همه بازارها ارزنده‌تر است. در چند وقت اخیر خبرهای مثبتی به بازار سهام تزریق شده و به رشد سهام کمک می‌کند، برای نمونه نرخ بهره به ثبات رسیده و موضوع افزایش سرمایه شرکت‌ها و … باعث شده بازار سهام در یک روند مثبتی قرار بگیرند.

modir

Recent Posts

وضعیت بنیادی نماد سخزر

سود عملیاتی نماد سخزر با رشد ۵۳ درصدی به ۳۴۵ میلیارد تومان رسیده. این افزایش…

6 ساعت ago

عملکرد نماد شکبیر در ۱۴۰۳

ارزش بازار نماد شکبیر به ۲۴,۴۰۸ میلیارد تومان رسیده که نشان‌دهنده افزایش ارزش شرکت در…

6 ساعت ago

آیا نماد لطیف سودآور است

حاشیه سود عملیاتی نماد لطیف به ۱۱ درصد رسیده که از مدیریت ناکارآمد هزینه‌ها و…

6 ساعت ago

نماد دزهراوی سودآور است؟

امسال حاشیه سود ناخالص نماد دزهراوی ۳۲ درصد بوده که نشان‌دهنده افزایش کارآمدی و کاهش…

6 ساعت ago

ارزیابی عملکرد نماد پارتا در ۱۴۰۳

ارزش بازار نماد پارتا به ۶,۶۴۰ میلیارد تومان رسیده است که نشان‌دهنده افزایش ارزش شرکت…

7 ساعت ago

نماد خشرق چگونه سهامی است؟

حاشیه سود خالص نماد خشرق ۰.۱ درصد بوده که نشان‌دهنده تأثیر منفی هزینه‌های مالی و…

7 ساعت ago