بررسی آمارهای سهم پول از نقدینگی نشان میدهد این شاخص در مهرماه به ۲۴٫۳درصد رسیده است. سهم پول از نقدینگی که به عنوان نماگر انتظارات تورمی و سیالیت نقدینگی شناخته میشود در فروردینماه امسال به رکورد ۱۲ سال خود رسید و ۲۶درصد شد. از فروردین به بعد این شاخص بهتدریج روند کاهشی پیدا کرد، بااینحال همچنان به طور نسبی بالاست. بررسیها نشان میدهد پیش از افزایش سهم پول از نقدینگی در ماههای آغازین سال ۱۴۰۱، آخرین بار سهم پول از نقدینگی در سالهای اولیه دهه ۱۳۹۰ و در زمان اوج تحریمهای هستهای در دولت دهم چندین ماه پیاپی به رقم بالاتر از ۲۰درصد رسید. رشد نقطهبهنقطه پول در مهرماه نیز به ۳۶٫۴ درصد رسیده است که کف دوساله این متغیر محسوب میشود.
در حسابداری اقتصادی به مجموع اسکناس و مسکوکات در دست اشخاص و سپردههای دیداری موجود در جامعه «پول» گفته میشود، که یک بخش از نقدینگی را تشکیل میدهد. طبق استانداردهای بانک مرکزی، به مجموع سپردههای قرضالحسنه پسانداز، کوتاهمدت، یکساله، دوساله، سهساله، چهارساله، پنجساله و متفرقه شبهپول گفته میشود. به گفته کارشناسان، پول از نقدشوندگی بالاتری در مقایسه با شبهپول برخوردار است و مردم زمانی که در جامعه احساس عدم اطمینان بالایی را تجربه کنند رو به استفاده از داراییهای نقدشونده بیشتر میآورند.
بررسی آمارها نشان میدهد سهم پول از نقدینگی کشور در فروردینماه سال ۱۴۰۲ رکورد ۱۲ساله خود را شکست و به ۲۶درصد رسید. پس از فروردینماه، این شاخص روند کاهشی به خود گرفت و به رقم ۲۴٫۳درصد در مهرماه رسید، بااینحال بررسیها نشان میدهد این رقم همچنان در مقایسه با سهم معمول پول از نقدینگی در دهه ۱۳۹۰ شمسی که چیزی حدود ۱۰ تا ۱۵درصد بوده است بالا محسوب میشود. به نظر میرسد انتظارات تورمی از اوایل سال ۱۴۰۱ وارد مرحله جدیدی شده و این متغیر از آن زمان به طور معمول رقمهای بیش از ۲۰درصد را ثبت کرده است.
آمارها همچنین نشان میدهند رشد نقطهبهنقطه پول در مهرماه به ۳۶٫۴درصد رسیده است. این رقم پایینترین میزان این متغیر در دو سال اخیر بوده است. رشد نقطهبهنقطه پول در نقطه اوج خود در ۱۰ساله اخیر در مهرماه سال ۱۳۹۹ به حدود ۸۸درصد رسید. رشد نقطهبهنقطه پول همچنین در فروردینماه امسال به ۷۵٫۱درصد رسیده بود، بااینحال پس از فروردینماه این شاخص نیز همچون سهم پول از نقدینگی روند کاهشی به خود گرفت و در مهرماه به ۳۶٫۴درصد رسید.
آمارهای سهم پول از نقدینگی حاکی از آن است که نااطمینانی اقتصادی به عنوان یک متغیر اقتصادی بهشدت تحتتاثیر وضعیت سیاسی کشور قرار دارد. تنشهای منطقهای، وضعیت روابط سیاسی کشور با کشورهای خارجی و تحریمها خود را در این متغیر نمایان میکنند. طبق این شاخص نااطمینانی اقتصادی از فروردینماه امسال تا مهرماه روند کاهشی به خود گرفته است، بااینحال به دلیل عدم انتشار آمارهای پولی در ماههای بعدی سال نمیتوان از وضعیت سهم پول و شبهپول سخن گفت. پیشبینی میشود در ماههایی که آمارهای آن منتشر نشده تا حدودی ریسکهای اقتصادی کشور افزایش یافته است؛ اگرچه روند کلی این متغیر کاهشی بوده است.
رشد نقطهبهنقطه شبهپول به عنوان یکی از عوامل موثر در رشد نقدینگی به طور کلی روندی کاهشی را از زمان اعمال سیاستهای کنترل ترازنامهای در سال ۱۴۰۰ تجربه کرده است. در سال 1401 رشد شبهپول ۳۸٫۱درصد بوده است، بااینحال رشد نقطهبهنقطه شبهپول در مهرماه ۱۴۰۲به ۲۳٫۵درصد رسیده است. به نظر میرسد این کاهش نتیجه اعمال سیاستهای موسوم به کنترل ترازنامهای توسط بانک مرکزی باشد. آخرین آمارهای پولی بانک مرکزی نشان میدهد رشد نقطهبهنقطه نقدینگی که بخش عمده آن را شبهپول تشکیل میدهد در دیماه ۱۴۰۰ به ۲۵٫۲درصد رسیده است.
بانک مرکزی بهتازگی مجوز صدور ۲۸۰هزار میلیارد تومان گواهی سپرده بانکی با سود ۳۰درصد را صادر کرده است. این گواهی با استقبال شدید سرمایهگذاران مواجه شد. سرازیر شدن سرمایهها به سوی این سپرده بانکی احتمالا منجر به تغییر سهم پول و شبهپول از نقدینگی به نفع شبهپول شود. اگرچه با توجه به عدم اعلام جزئیات آمارهای پولی توسط بانک مرکزی، نمیتوان با قطعیت در رابطه با وضعیت متغیرهای پولی سخن گفت، اما با توجه به کاهشی بودن روند رشد نقدینگی و صدور گواهی سپرده ۳۰درصدی توسط بانکها در بهمنماه، میتوان کاهشی بودن روند کلی رشد نقطهبهنقطه شبهپول تا پایان سال را علیرغم بروز ریسکهای اقتصادی در کشور پیشبینی کرد./دنیای اقتصاد
سود عملیاتی نماد سخزر با رشد ۵۳ درصدی به ۳۴۵ میلیارد تومان رسیده. این افزایش…
ارزش بازار نماد شکبیر به ۲۴,۴۰۸ میلیارد تومان رسیده که نشاندهنده افزایش ارزش شرکت در…
حاشیه سود عملیاتی نماد لطیف به ۱۱ درصد رسیده که از مدیریت ناکارآمد هزینهها و…
امسال حاشیه سود ناخالص نماد دزهراوی ۳۲ درصد بوده که نشاندهنده افزایش کارآمدی و کاهش…
ارزش بازار نماد پارتا به ۶,۶۴۰ میلیارد تومان رسیده است که نشاندهنده افزایش ارزش شرکت…
حاشیه سود خالص نماد خشرق ۰.۱ درصد بوده که نشاندهنده تأثیر منفی هزینههای مالی و…