آخرین اخبار

پیش‌بینی اقتصاد ایران براساس تراز تجاری

تحولات بازرگانی خارجی نشان می‌دهد در سه ماهه نخست امسال درآمدهای ارزی کشور به ۲۵.۵ میلیارد دلار رسید. در این مدت تراز تجاری کشور معادل ۵۱.۳ درصد نسبت به مقطع مشابه سال گذشته افزایش یافته است.

تحولات بازرگانی خارجی نشان می‌دهد در سه ماهه نخست امسال صادرات نفتی و غیر نفتی کشور به ۲۵.۵ میلیارد دلار رسید که در مقایسه با صادرات ۲۱.۵ میلیارد دلاری مدت مشابه سال گذشته ۴ میلیارد دلار  ( ۱۸.۶ درصد) افزایش یافته است.

گفتنی است تراز تجاری کشور نیز در سه ماهه ابتدایی سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با افزایش ۵۱.۴ درصدی از ۷.۴ میلیارد دلار به ۱۱.۲ میلیارد دلار رسیده است.

از ابتدای سال جاری تا ۲۴ تیرماه؛
بالغ بر ۲۰ میلیارد دلار ارز مورد نیاز واردات تامین شد/ سهم یک میلیاردی دارو و تجهیزات پزشکی از تامین ارز

در این مدت، بیش از ۲۰ میلیارد دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تامین شده است.

افت تراز تجاری بازتاب کاهش تولید ناخالص داخلی

صندوق بین‌المللی پول گزارش «چشم‌انداز اقتصاد جهانی» را به روزرسانی کرد.

براساس این گزارش، رشد اقتصاد جهان در سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ بدون تغییر نسبت به گزارش آوریل، به ترتیب ۳٫۲ و ۳٫۳ درصد پیش‌بینی می‌شود.

این نهاد بین‌المللی پیش‌بینی می‌کند رشد تولید ناخالص داخلی ایران در سال جاری با کاهش ۱٫۳ واحد درصدی نسبت به سال ۱۴۰۲ به ۳٫۳ درصد کاهش پیدا کند.

برآورد می‌شود رشد اقتصادی ایران در سال ۱۴۰۴ نیز با اندکی کاهش به ۳٫۱ درصد تنزل یابد.

رشد تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۴ در اقتصادهای پیشرفته و اقتصادهای نوظهور به ترتیب ۱٫۷ و ۴٫۳ پیش‌بینی می‌شود، و انتظار می‌رود که رشد اقتصادی در این مناطق در سال ۲۰۲۵ نسبت به سال جاری بدون تغییر باشد.

این نهاد بین‌المللی انتظار دارد رشد اقتصادی در منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی در سال ۲۰۲۵ با افزایش چشمگیر ۱٫۶ واحد درصدی به ۴ درصد برسد.

همچنین پیش‌بینی می‌شود حجم تجارت جهانی کالا و خدمات در سال جاری و آینده به ترتیب ۳٫۱ و ۳٫۴ بیشتر شود.

برآورد می‌شود روند کاهشی نرخ تورم مصرف‌کننده جهانی تداوم یافته و از ۶٫۷ درصد در سال ۲۰۲۳ به ۵٫۹ درصد در سال جاری و ۴٫۴ درصد در سال ۲۰۲۵ تقلیل پیدا کند.

انتظار می‌رود قیمت نفت امسال شاهد رشد اندک ۰٫۸ درصدی باشد و سال ۲۰۲۵ با کاهش قابل‌توجه ۶ درصدی مواجه شود.

تاثیر تراز تجاری در سبد غذایی

در خردادماه نسبت سبد غذایی تعیین شده توسط وزارت رفاه به حداقل دستمزد به ۵۴ درصد رسیده که افزایش ۲ درصدی نسبت به اردیبهشت ماه داشته است.

یعنی یک خانوار ۴ نفره که حداقل حقوق دریافت می‌کند، باید به صورت ماهانه بیش از نیمی از درآمد خود را صرف خرید مواد غذایی کند.

از آنجایی که بسیاری از خانوده‌ها هزینه‌هایی مانند پرداخت اجاره بها مسکن را نیز در سبد خود دارند، تامین سبد خوراکی استاندارد برای بسیاری از خانوارها امکان ناپذیر شده است.

سهم سبد غذایی مذکور از حداقل حقوق خرداد ماه سال ۱۴۰۲ معادل ۵۷ درصد بوده است. یکی از دلایل مهم کاهش سهم سبد غذایی از حداقل حقوق در خردادماه سال جاری نسبت به سال گذشته آن است که میزان افزایش حداقل حقوق در سال جاری بیش از سال گذشته بوده است.

با این حال با وجود تداوم روند فعلی رشد تورم و توجه به آنکه حقوق تعیین شده ثابت است، به زودی اثر افزایش حداقل حقوق سال جاری خنثی شده و سهم سبدغذایی از حداقل حقوق افزایش خواهد یافت.

در چنین شرایطی مهار تورم می تواند به افزایش رفاه حداقل حقوق بگیران، کمک بزرگی کند.

پیش‌بینی اقتصاد ایران براساس تراز تجاری نشان می‌دهد که فعالان رشد تولید ناخالص داخلی کند می‌شود. معیشت مردم زیر سایه تورم همچنان در تنگناست./دنیای اقتصاد

modir

Recent Posts

نقش تحقیقات بازار و خلاقیت در افزایش درآمد

تحقیقات بازار و خلاقیت دو حوزه مستقل هستند، اما در توسعه محصولات و نوآورانه، بهبود…

9 ساعت ago

اهمیت مشاوره در کسب و کار

مشاوره در کسب و کار جدید کمک می کند هیجان‌ و چالش‌ همزمان فرد را…

9 ساعت ago

مهارت‌های زندگی برای آینده بهتر

به گزارش سرمایه فردا، آینده متعلق به کسانی است که مهارت‌های زندگی بیشتری یاد می‌گیرند…

9 ساعت ago

چند استراتژی برای کنترل تورم

کشورهایی که موفق به جدا کردن دولت از بانک مرکزی شده اند از چند چند…

9 ساعت ago

چالش اقتصاد ایران چیست؟

مهمترین چالش اقتصاد ایران «بحران ارزش افزوده صفر» است. اکنون بخش بزرگی از سرمایه ها…

9 ساعت ago

چرا دسترسی فناوری ایران محدود شده‌است

محدودیت‌ها در دسترسی فناوری ایران، همکاری‌های علمی و فرصت‌های شغلی ایجاد کرده و عامل فرار…

13 ساعت ago