آخرین اخبار

تحولات تکنولوژیکی در مسیر انقلاب صنعتی چهارم

دانشمندان علوم IT و تحلیل داده ها از ورود تمدن بشری به موج چهارم از ۲۰۰۸ سخن می گویند . برای آنانی که پیام نهفته در نظریه دکتر الوین تافلر مبنی بر تجزیه و تحلیل موج سوم تمدن بشریت را دریافته بودند. تغییرات بنیادین ناشی از گذر از آن موج و ورود شتابان بشریت به عصر موج چهارم تمدن بشری برایشان نه تنها ملموس و قابل درک است.

بلکه مستمرا در حال کاوش این موضوع هستند که وظیفه دولت ها ،اندیشمندان ، سرمایه گذاران و کارآفرینان در این دگردیسی عظیم ناشی از دو انقلاب صنعتی سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۲۳ چیست؟ کشور ما در این برهه مهم و فراز تاریخی ابتدای هزاره سوم میلادی و قرن پانزدهم هجری شمسی چه برنامه ها و پروژه هایی را باید برای بازسازی و نوسازی اکوسیستم محیط کسب و کار ملی و تحولات تکنولوژیکی دارد !؟

تغییرات بزرگ در صنایع ، مزارع و کشتزارها و بخش خدمات در کشورهای صنعتی و توسعه یافته به سرعت در حال پیاده سازی ست . دکتر ری کرزویل آینده پژوه، تمام مراحل فرآیند تحولات تکنولوژیکی و اثربخشی آن تحولات بر سبک کار و زندگی بشر در نیمه اول قرن بیست و یکم میلادی را سال به سال تبیین نموده ! برخی ها می گویند دانشمندان [ علم داده ها ] در حال پیش بینی آینده سبک کار و زندگی هستند ،لیکن اکثر کارشناسان بر این باورند که آنها برنامه ریزی های اجرایی مسیر پیاده سازی موج چهارم را تحت قالب [ پیش بینی ] دارند پیاده سازی می کنند !!!


اما متاسفانه در برخی از کشورهای کمتر توسعه یافته ،این دگردیسی نقشه ریزی شده برای روشنفکران و کارشناسان دستگاههای اجرایی ناشناخته و مبهم است !!! و بقول یکی از دوستان خیلی ها در عین ادعای تسلط بر دانش مدیریت استراتژیک و بی نقص ؟؟؟ هنوز در مناسبات و انگاره های عصر کشاورزی زندگی می کنند و انگار نه انگار که ۲۰۰ سال از پایان عصر کشاورزی و سبک اندیشیدن و زندگی کردن در آن دوران گذشته است !!!

تغییرات در هر قرن لازمه زندگی و تمدن بشری بوده و هست و امری اجتناب ناپذیر !!! از تغییرات تعجب نباید کرد و حسرت نباید خورد بلکه اینبار در [ عصر انقلاب های دیجیتال و زیست محیطی ] توفیق اجباری جهانی به همه ملل و ساکنین زیست بوم زمین دیکته می کند که باید به استقبال این تغییرات برنامه ریزی شده توسط سازمان ملل متحد بروند.

در این برهه نباید محو و تسلیم تغییرات شد، بلکه باید به مدیریت تغییرات فعالانه پیوست و با آن همسو شد و هر کارشناس در هر رشته تحصیلی و شغلی درک واقعگرایانه و نظرات خود را بیان کند و در صورت مفید بودن از آن دفاع نماید.

نفش تحولات تکنولوژیکی در پیشرفت صنایع

مبدع تغییرات همیشه انسانهای خردمند و دانش پژوه در همه اعصار بوده اند. برای درک تغییرات به آدمهای آگاه و مطلع در جوامع نیازست . برای عقب نماندن جامعه از انقلاب تکینگی ، به یک سیستم آموزشی پویا و بازسازی شده که مکرر بدنبال نشر آگاهی و اطلاعات جدید از تحولات تکنولوژیکی با پژوهش باشد و یافته ها را اقتباس و به جامعه منتقل سازد نیاز داریم . به وجود اهالی رسانه مطلع از طوفان تغییرات بزرگ در حال تخریب بنیانهای عصر صنعتی و انتشار دانش و اطلاعات ورود به عصر فرا صنعتی نیاز داریم.

کارشناسان مطالعات ریسک بطور مستمر در حال مطالعه و آشنایی با برنامه ها و تفکرات انسانهای پیشرو هستند . آنانی که موجد تحولات مثبت جامعه بسوی موج چهارم و نیز شناخت برنامه ها و انسانهایی که موضعگیری منفی و مقاومت در برابر [ خرد و دانایی و متحول شدن ] در نرفتن بسوی موج چهارم هستند را داده کاوی می کنند.

دیگر روزهای نوستالوژیک قرن چهاردهم و تغییرات کند و امکان سلانه سلانه راه رفتن گذشته است . در ۲۰۲۴ که فقط ۱۱ سال تا ۲۰۳۵ زمان باقی نمانده ، همه بخش های اداری – طراحی – اجرایی باید با سریعترین گام ها بدوند تا ایران در ۲۰۳۵ از کاروان دگردیسی پرشتاب تمدن و اقتصاد تکنولوژی محور عقب نماند . !!!

چند روز است ، تاکسی های برقی سیاه و آبی رنگ را تک و توک در خیابانهای تهران می بینم . اینها نماد عینی تحولات آتی نسیم موج چهارم در کشورمان هستند . ورود آنان را به فال نیک بگیریم.

فرآیند تحولات تکنولوژیکی و اثربخشی آن بر سبک کار و زندگی بشر در نیمه اول قرن بیست و یکم نمایان شده است. کشورهای پیشرو در مسیر انقلاب صنعتی چهارم قرار گرفته‌اند./حمید رضا حاجی اشرفی

modir

Recent Posts

دولت پزشکیان: از اقتضائات تا اضطرارات

دولت پزشکیان با تمرکز بر رفع اضطرارات فوری نظیر تأمین برق تابستان، نشان داده که…

6 ساعت ago

رالی صعودی ایران‌خودرو؛ تحلیل شرایط فعلی و یادآوری تجربیات گذشته

تجربه گذشته، به‌ویژه در زمستان ۱۳۹۸، نشان می‌دهد که ایران‌خودرو توانسته بود پس از یک…

22 ساعت ago

افزایش سرمایه با صرف سهام: حفظ ارزش سهام شرکت‌ها

روش صرف سهام در افزایش سرمایه به شرکت‌ها کمک می‌کند که با جذب منابع مالی…

23 ساعت ago

قیمت بنزین و ناترازی‌های اقتصادی؛ مسیر دشوار پیش‌روی اقتصاد ایران

یارانه سنگین ۴۰ هزار تومانی دولت برای هر لیتر قیمت بنزین و ناترازی‌های گسترده در…

1 روز ago

چالش‌های صنایع ایران و راهکارها برای آینده

از صنعت دارو و خودروسازی تا روانکارها، تأثیر قیمت‌گذاری دستوری بر اقتصاد ایران غیرقابل‌انکار است.…

1 روز ago

آیا برنامه هفتم توسعه اقتصاد ایران را شفاف‌تر و رقابت‌پذیرتر کند؟

تورم تولیدکننده صنعتی در پنج سال اخیر ۷۰ درصد جهش داشته است. با برنامه‌ریزی برای…

1 روز ago