به گزارش سرمایه فردا، خاورمیانه در سالیان گذشته دچار بحران ها و جنگ های بزرگی و زیادی بوده است. همواره واکنش بازارهای جهانی خیلی قابل توجه نبوده است. درگیری های ایران و اسرائیل برای ریزش بازار های جهانی آدرس غلط است.
چه بسا دلیل دهم ریزش بازار ها هم بحران خاورمیانه نباشد، روزگاری جنگ روسیه و اوکراین مهم بود چون امنیت غذایی جهان به ویژه اروپا و امنیت انرژی اروپا در خطر بود، با این حال شدت ریزش ها به این شکل نبود.
نکته اول این است که نرخ بهره سیاستی فدرال رزرو و سایر بانک های مرکزی مهم دنیا در حد بالایی قرار دارند که این برای کنترل تورم ایجاد شده ناشی از دوران کووید است. این نرخ های بالا هزینه استقراض را بالا میبرد. شرکت ها با این شرایط در تامین نقدینگی چندان موفق نخواهد بود، همین امروز خبر رسید شرکت اینتل بخش بزرگی از کارمندان خود را اخراج کرده است. در سایر شرکت ها شرایط چندان خوب نیست و با کاهش سود جدی رو به رو شده اند.
این شرایط با گزارش آمار اشغال بخش غیرکشاورزی ایالات متحده( Non-Farm Payrolls) یا همون NFP بدتر هم شد. در این گزارش شغل های ایجاد شده بسیار پایین تر از انتظار بود و نگرانی ها را در بازار منعکس کرد.
احتمالا در جلسه بعدی فدرال رزرو کاهش نرخ بهره را تجربه خواهیم کرد. این میتواند خبر خوبی برای شرکت ها باشد اما این روند آهسته خواهد بود و طول خواهد کشید که خود را در صورت های مالی شرکت ها نمایش دهد.
حال اگر چه نمودار ها کمی ترسناک هستند. اما اگر اتفاق بزرگی رخ ندهد احتمالاً اقتصاد دنیا تاب آوری لازم را خواهد داشت. این روند نزولی شدید نخواهد بود، مگر اینکه بانک های مرکزی فرایند فرود نرم( کاهش بهره به سطوح معقول) را نتوانند اجرا کنند. یا دنیا دچار چالش های جدیدی شود.
قیمت دلار که در چند روز گذشته نوسان صعودی را ثبت کرده بود در دومین روز هفته بالاخره تیک اصلاح را زد.گواه این مدعا قیمت هایی است که از سوی معامله گران اعلام شده است.
طبق آنچه که آنها می گفتند نرخ دلار که در معاملات پشت خطی شب گذشته بر روی پله های انتهایی کانال ۶۱ هزار تومان قرار داشت در روز یکشنبه با ۶۱ هزار و ۴۰۰ تومان بازگشایی کرد و در ادامه نزولی شد و به کف کانال مذکور برخورد کرد.
در کنار دلار، نرخ حواله درهم نزولی شد و تا ۱۶ هزارو ۶۹۰ تومان پایین آمد.
برخی از معامله گران می گفتند که خریدار تا حدودی در بازار کم شده و خبری از خریدهای هیجانی نیست.
این وضعیت تنها در بازار ارز نبود و سکه بازان نیز برخلاف مسیر دیروز شنا کردند.
قیمت هر قطعه سکه امامی امروز با کاهش نسبت به روز قبل در حدود ۴۳ میلیون و ۸۶ هزار تومان به فروش رسید.
نیم سکه بر روی ۲۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قرار گرفت؛ ربع سکه و سکه گرمی به ترتیب ۱۵ میلیون و ۵۰۰ و ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان قیمت خورد.
انتشار گزارشهای درآمدی تیرماه به پایان رسید. مجموع صنایع بورسی طی تیرماه سالجاری با وجود قطعی برق و محدودیتهای تولید موفق شدند بیش از ۲۶۳همت درآمد خالص را به ثبت برسانند.
این مقدار نسبت به خردادماه کاهش ۹درصدی را نشان میدهد، اما سطح درآمد اولین ماه از تابستان سالجاری نسبت به تیرماه سال قبل، ۱۵درصد بهبود یافته است. این درحالی است که متوسط رشد قیمت دلار نیما نیز از تیرماه سال گذشته تاکنون به همین میزان بوده و درآمد دلاری تیرماه نسبت به سال قبل، بدون تغییر مانده است.
در میان صنایع بزرگ، بهخصوص شرکتهای کامودیتیمحور، شرکتهای پتروشیمی کارنامه خوبی را برای بازار به همراه داشتند.
علاوه بر رشد قیمتهای جهانی، حساسیت بالای پتروشیمیها به رشد دلار نیما، بهخوبی در نرخهای فروش این صنعت نمایش داده شده است. این صنعت، احتمالا یک پیشتاز و حامی خوب برای رشد احتمالی بورس تهران خواهد بود.
قیمت جهانی متانول، همچنان بالای ۲۹۰دلار است، به طوری که همچنان «شخارک»، متانول صادراتی خود را حوالی ۱۲میلیون و «زاگرس» بیش از ۱۲میلیون و ۶۰۰هزار تومان به فروش میرساند. «شگویا»، «آریا»، «نوری» و «بوعلی» بیشترین نفع را از رشد دلار نیما بردهاند.
مجموع درآمد صنعت پتروشیمی منهای اورهسازان بورسی، طی چهارماه اخیر ۲۰۷همت یا حدود ۵میلیارد دلار بوده که رشد دلاری درآمد این صنعت نسبت به مدت مشابه سال قبل، حدود ۲۴درصد بوده است.
در بورس تهران چه گذشت؟در جریان داد و ستدهای امروز بازار سهام ،محدودیت دامنه نوسان،جلوی از دست رفتن کانال ۲میلیون واحد را گرفت.
هرچند به نظر میرسد؛تداوم اجرای دامنه نوسان محدود در طولانی مدت و اصرار بر این استراتژی منجر به تعمیق رکود در تالار شیشهای شود.
سازمان بورس از ابتدای سال و همزمان با تشدید ریسکهای سیاسی،محدودیت دامنه نوسان را چندین بار در دستور کار معاملهگران قرار داد.
با این حال سازمان در نوبت سوم و برخلاف دو دفعه قبلی مردود شد و نتوانست بازار را از «بیشواکنشی سهامداران» در امان نگه دارد.
یکی از انتقادات جدی فعالان بازار نسبت به تحولات اخیر ،انفعال سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر بر این بازار بوده است.سازمانی که بیش از ۴۰روز از شهادت رئیس جمهور سابق، دامنه نوسان را محدود کرده بود، در برابر حادثه ترور هنیه، سکوت کرد تا دو روز متوالی شاخص بورس ، افت سنگین را تجربه کند.
عصر روز شنبه، سازمان بورس دامنه نوسان را به یک درصد محدود کرد.با این حال این رویکرد سازمان، موجب «بورسهراسی» در میان فعالان اقتصادی شده است.
اما در روز یکشنبه علاوه بر محدودیت دامنه نوسان، انتصابات جدید دولت چهاردهم نیز بر جو آرام معاملات موثر واقع شد.
بر خلاف داد وستدهای کم عمق بازار سهام، کاهش نرخ واحدهای عادی صندوقهای اهرمی، معاملهگران این ابزار را به صف خرید کشاند.
وزن ریسکهای سیاسی آنقدر بالاست که خبرهای خوب نیز بورس را تکان نمیدهد.حذف ارز ترجیحی برخی از پتروشیمیها و کاهش قابل توجه نرخ اخزا نیز، چندان به مذاق بازار خوش نیامد. این درحالی است که رکود اقتصاد جهانی نیز بر آینده صنایع بزرگ بازار اثرگذار خواهد بود.
واکنش بازارهای جهانی به ترور ریزش بود. این موضوع موقتی است. چراکه اتفاقات خاورمیانه همیشگی است. به همین دلیل بازارهای مالی به این وضعیت عادت دارند./دنیای اقتصاد
به گزارش سرمایه فردا، رئیس کمیسیون شوراهای مجلس خبر داده که انتخابات شورای شهر احتمالا…
خسارات ناترازی برق با افزایش هزینهها و اختلال در فرآیند تولید، وزارت صنعت، معدن و…
بازدهی بالایی که از سال ۹۹ تاکنون داشته است، ممکن است نتیجهی کوتاهمدت باشد و…
تحلیل نمادهای دارویی نشان می دهد که افزایش قیمت دارو ممکن است به رشد درامد…
بازار دلار و طلا تحت برای سرمایهگذاری و حفظ ارزش دارایی امن است. اما آیا…
بازار سرمایه به یک وضعیت نوسانی رسیده و نیاز به استراتژیهای سرمایهگذاری هوشمندانهتر از همیشه…