به گزارش سرمایه فردا، علیرضا عباسی: در حال حاضر، اقتصاد ایران با چهار نوع نرخ ارز متفاوت مواجه است: بر اساس گزارشها، از مجموع ۶۹ میلیارد دلار ارز تخصیصیافته در سال ۱۴۰۲، توزیع به شرح زیر بوده است:
در حال حاضر، تقریباً تمامی شاخصهای اقتصادی کشور تحت تأثیر آشفتگی ارز چهار نرخی قرار دارند. حتی میزان دقیق تولید ناخالص داخلی به دلیل عدم توانایی در تعیین نرخ مناسب تبدیل ریال به دلار، مبهم است. این امر منجر به عدم امکان قیمتگذاری پروژههای اقتصادی و تعیین نرخ بازگشت سرمایهگذاریها شده است. سرمایهگذاران خارجی نیز در این شرایط نمیدانند با چه نرخی باید ارز را به ریال تبدیل کنند و چگونه سود خود را محاسبه کنند.
شاید هیچ کشوری در دنیا این میزان آشفتگی نرخ ارز را تجربه نکرده باشد. سیاستهای ارز چهار نرخی ، عدم شفافیت و ابهام، ذینفعان اقتصادی ایران را در سردرگمی قرار داده است. این وضعیت باعث شده واردکنندگان از رانت ارزی بهرهمند شوند و صادرکنندگان از نرخ تحمیلی بانک مرکزی فرار کنند.
گر دولت قصد دارد از تداوم روزمرگی و انحراف از برنامههای اقتصادی و توزیع مداوم رانت و فساد ناشی از سیاستهای ارزی کنونی جلوگیری کند، باید به سرعت بساط این آشفتگی ارزی را جمع کند. مدیریت شناور نرخ ارز و تأمین مالی واردات با حداقل تفاوت با نرخ غیررسمی، میتواند وضعیت اقتصاد ایران و ارزشگذاری شاخصها را شفافتر کند.
در فضای چند نرخی ارز، تولیدکنندگان و صادرکنندگان که دو بخش مولد ارزی هستند، بیشترین آسیب را متحمل میشوند؛ در حالی که واردکنندگان با بهرهبرداری از این شرایط، دولت را از اتخاذ هرگونه تصمیم اصلاحی بازمیدارند.
نقش استارتاپ های بخش کشاورزی در تنظیم بازار و جلوگیری از تولید محصولات غیربهداشتی و…
مدیریت سیستمی کاربرد فراوانی پیدا کرده که تنها مربوط به شغل نیست. بلکه در برنامههای…
تبعات فیلترینگ فضای مجازی تنها منجر به خسارت دو میلیارد دلاری به کسبوکارهای ایرانی نشده،…
در این روند سهام کوچک یا بزرگ بخریم؟ این مهمترین سوال سرمایه گذاران است. در…
در کمیسیون تلفیق هیچ پیشنهادی برای افزایش قیمت حاملهای انرژی ارائه نشده، اما دولت طبق…
بازار لوازم خانگی در ۱۴۰۳ کاملا با رکود همراه بود. تولیدکننده ارز نداشت و مصرف…