سیاست و دیپلماسی

ضرورت ارتباط مستقیم با ترامپ؛ اجتناب از واسطه‌های مخرب در دیپلماسی

به گزارش سرمایه فردا، یکی از اشتباهات راهبردی در تحلیل ایالات متحده، تصور آن به‌عنوان یک کشور همگن با سیاست‌های ثابت و غیرقابل تغییر است. آمریکا، برخلاف تصور رایج، سرزمین مهاجران ده نسل پیش نیست، بلکه کشوری است که فرصت رشد را برای نسل‌های جدید مهاجران فراهم کرده است. به‌عنوان نمونه، مارکو روبیو، که در سال ۲۰۱۵ رقیب انتخاباتی ترامپ بود و اکنون در مقام سکرتری روبیو فعالیت می‌کند، فرزند والدین مهاجر کوبایی است. همچنین، باراک اوباما، فرزند چوپانی اهل کنیا، در هاوایی متولد شد، یکی از دورافتاده‌ترین مناطق آمریکا. این ساختار به‌گونه‌ای است که حتی افراد با سابقه مهاجرتی کوتاه نیز می‌توانند در بالاترین مناصب حکومتی قرار بگیرند.

ویژگی‌های ساختار مهاجرتی آمریکا و انعطاف‌پذیری سیاسی

روحیه انسان مهاجر بر دو ویژگی مهم استوار است:

✅ استقامت و اراده بالا به دلیل چالش‌های مهاجرت

✅ انعطاف‌پذیری برای سازگاری با شرایط جدید

قانون اساسی آمریکا نیز زمینه رشد برای افرادی با این خصوصیات را فراهم کرده و در نتیجه ساختار سیاسی و اجتماعی این کشور بسیار انعطاف‌پذیرتر از سایر تمدن‌های مدرن است.

از سوی دیگر، قطع روابط دیپلماتیک ایران و آمریکا باعث شده که مسیر ارتباط مؤثر میان دو کشور دشوار شود. در صورت وجود روابط رسمی دیپلماتیک، ایران می‌توانست از این انعطاف ساختاری ایالات متحده بهره‌برداری کند، مشابه مقطعی که حمله آمریکا به صدام فرصت‌هایی برای ایران ایجاد کرد.

چرا واسطه‌ها در ارتباط با آمریکا مخرب‌اند؟

یکی از دلایل عدم موفقیت مذاکرات منقطع میان ایران و آمریکا طی سال‌های گذشته، این بوده که ایران با آمریکا در موضع قدرت جهانی مواجه بوده است. خواسته‌های طرف آمریکایی برای هیأت‌های مذاکره‌کننده ایرانی غیرمنطقی ارزیابی شده، اما هرگز به این پرسش توجه نشده که اگر این قدرت را روسیه، آلمان یا ژاپن در اختیار داشتند، چگونه رفتار می‌کردند؟

آمریکا، برخلاف کشورهای دارای هویت ملی یکپارچه، فرزندان مهاجر زیادی دارد که در تصمیم‌گیری‌های سیاسی و اقتصادی نقش دارند. مارکو روبیو تنها طی ۱۰ سال از یک سیاستمدار گمنام به سکرتری روبیو تبدیل شد، همان‌طور که توانست در ۱۰ سال از یک چهره جوان در فلوریدا به فرماندار این ایالت تبدیل شود. این سرعت رشد نشان‌دهنده ساختار انعطاف‌پذیر ایالات متحده است، که ارتباط مؤثر با این کشور را تنها از طریق ارتباط مستقیم با مقامات کلیدی امکان‌پذیر می‌کند.

ترامپ؛ نیازمند توجه و قدرت رسانه‌ای بالا

✅ ترامپ فردی است که به شدت نیازمند توجه است. این ویژگی نه‌تنها نشان‌دهنده ضعف او نیست، بلکه به دلیل ماهیت بازرگانی‌اش، “جدی گرفته شدن” برایش اهمیت بالایی دارد. در دور نخست ریاست‌جمهوری، ایران او را نادیده گرفت، اما این بار باید احساس کند که در ارتباطات دیپلماتیک جدی گرفته می‌شود.

✅ ترامپ رسانه را به‌خوبی درک می‌کند. او باید مستقیماً در برابر رسانه‌ها قرار بگیرد تا امکان بهره‌برداری از نفوذ رسانه‌ای او فراهم شود.

در شرایط فعلی، واسطه‌ها در ارتباط با ترامپ می‌توانند مخرب باشند. ایران برای دستیابی به یک دیپلماسی مؤثر، باید مستقیماً و بدون واسطه با ترامپ وارد گفتگو شود.

پزشکیان باید به‌طور مستقیم و در برابر رسانه‌ها با ترامپ سخن بگوید و در عین حال بداند که اگر این میزان قدرت را ولادیمیر پوتین داشت، احتمالاً سودای تصرف اصفهان را در سر می‌پروراند.

نویسنده: محمدرضا اسلامی

modir

Recent Posts

رشد ۶۹ درصدی سود خالص شنفت در گذشته

سود خالص شنفت در سال ۱۴۰۳ تحت تاثیر افزایش فروش چند محصول مانند روغن موتور…

10 ساعت ago

ناترازی نظام بانکی؛ بازی با آتش یا بحران ساختاری

بحث درباره ناترازی‌های نظام بانکی ایران، به‌ویژه تفاوت میان بانک‌های خصوصی و دولتی، در فضای…

13 ساعت ago

معضل مصوبه سه نرخی شدن نرخ گازوئیل

دولت برای جلوگیری از قاچاق سوخت مصوبه سه نرخی شدن کازوئیل را ابلاغ کرد بود…

13 ساعت ago

یارانه آرد و نان قطع شد اما سواستفاده زیاد شد

یارانه آرد و نان در طرح هوشمندسازی از سال ۱۴۰۱ قرار بود مدیریت شود اما…

14 ساعت ago

گرانی کالا بعد از نوسان ارز

یکی دیگر از عوامل کلیدی که باعث می‌شود قیمت کالاها با کاهش نرخ ارز به…

14 ساعت ago

الزام تأمین ۲۰ درصد برق ساختمان‌های دولتی از منابع تجدیدپذیر

مدیر سرمایه‌گذاری سازمان انرژی های تجدیدپذیر گفت: تأمین ۲۰ درصد برق ساختمان‌های دولتی از منابع…

22 ساعت ago