یادداشت

ناترازی اقتصادی و نقش کاپیتالیسم در حل آن

به گزارش سرمایه فردا، در دنیای پیچیده و پرچالش اقتصاد جهانی، احترام به بازار و کاپیتالیسم می‌تواند کلید توسعه اقتصادی و رفع ناترازی‌ها باشد. در حالی که برخی کشورها با پذیرش کاپیتالیسم و احترام به مالکیت به سطح قابل توجهی از رشد و توسعه دست یافته‌اند، کشورهای دیگری با نپذیرفتن این اصول، از توسعه مداوم و رفع مشکلات ناترازی بازمانده‌اند.

🔸 از لحاظ تئوریک، توسعه واقعی در بستر نظام سرمایه‌گذاری یا همان کاپیتالیسم امکان‌پذیر است. در مقام عمل، بازار نماینده بی‌جایگزین کاپیتالیسم است و بورس به دلیل شفافیت بی‌نظیر و احترام به قیمت‌ها و مکانیسم عرضه و تقاضا، آینه تمام‌نمای بازار است.

🔹 هیچ کشور توسعه‌یافته‌ای در دنیا بدون احترام و عدم دخالت در بازار وجود ندارد. حتی چین، مظهر سوسیالیسم در دنیا، بدون پذیرش مکانیسم بازار به جایگاه کنونی نمی‌رسید.

🔸 کاپیتالیسم به معنای آزادی بازار و فعالان آن و لیبرالیسم به معنای آزادی بیان و اندیشه، دو بال توسعه تمام و کمال هستند.

وضعیت ناترازی اقتصادی در کشورهای دیگر

🔹 کشورهای زیادی مانند عربستان، چین و امارات وجود دارند که لیبرالیسم را نپذیرفته‌اند، اما کاپیتالیسم را با تمام جزئیات آن، از جمله احترام به مالکیت، پذیرفته‌اند و به همین دلیل به سطح قابل قبولی از رشد و توسعه دست یافته‌اند. این کشورها به دلیل نبود آزادی بیان و اندیشه، تولید علم در آن‌ها اتفاق نمی‌افتد و توان رسیدن به جایگاه کشورهای آمریکای شمالی یا اروپای غربی را ندارند.

🔸 کشورهای دیگری نیز وجود دارند که نه کاپیتالیسم و نه لیبرالیسم را پذیرفته‌اند، مانند کوبا، کره شمالی، پرو و کلمبیا.

🔹 آمار تولید ناخالص ملی نشان می‌دهد که ما در هشت سال اخیر فاقد توسعه بوده‌ایم. دلیل ناترازی اقتصادی در آب، برق، گاز و سایر مسائل نیز همین عدم توسعه متوالی در این سال‌هاست.

🔸 ادامه این وضعیت امکان‌پذیر نیست. ناترازی اقتصادی چیزی نیست که بتوان به آن عادت کرد. سخنان سیاست‌گذاران و دولتمردان و حتی بخش‌های مهمی از حاکمیت از عزم جدی آن‌ها برای حل مشکلات حکایت دارد.

🔹 به مرور زمان، قیمت‌ها تعدیل و آزاد خواهد شد. بازار تعیین‌کننده نحوه و میزان تخصیص منابع خواهد بود. این موارد تأثیرات قابل توجهی بر بورس، قیمت‌های سهام و تأمین مالی از بازار سرمایه خواهد داشت.

🔸 بزرگترین اشتباه هر سرمایه‌گذار این روزها باور به عدم ارزشمندی سهام به دلیل افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی قیمت‌هاست.

🔹 کسی که به دلیل افزایش محدود قیمت سهام در هفته‌های اخیر خود را از بازار محروم کند، مانند راننده‌ای است که مسیرش رو به جلوست اما فقط به آیینه عقب نگاه می‌کند. نگاه رو به جلو، راهبرد صحیح برای این روزهاست.

🔸 چشم و گوش ما به قیمت‌های جدید اقلام خوراکی، مسکن، طلا و ارزهای خارجی عادت کرده‌اند؛ چرا نسبت به قیمت‌های سهام بدبین هستیم؟

▪️ محمد مشاری، تحلیلگر

modir

Recent Posts

جزئیات افزایش سرمایه بانک ملت

بانک ملت در مجمع فوق‌العاده خود تصمیم به افزایش سرمایه از محل منابع داخلی گرفت…

4 ساعت ago

استراتژی معاملات بورس برای سود بردن

استراتژی معاملات بورس برای سود بردن در مقطع کنونی رعایت حد ضرر و همچنین خرج…

8 ساعت ago

بازدید رییس‌جمهور از غرفه شرکت نفت سپاهان

در روز نخست سومین نمایشگاه بین المللی تجارت با اوراسیا، مسعود پزشکیان رئیس جمهور اسلامی…

17 ساعت ago

وضعیت اقتصادی ایران در حوزه‌های مختلف

در این مقاله، به تحلیل وضعیت اقتصادی ایران در حوزه‌های نفت و گاز، کشاورزی، تجارت…

20 ساعت ago

بحران اقتصادی ونزوئلایی شدن در ایران: بررسی و راهکارها

مقاله حاضر به بررسی دوره‌های مختلف این تغییرات، از رشد اقتصادی مثبت تا رکود کامل،…

20 ساعت ago

بررسی وضعیت بازار بورس و طلا

بازار بورس طلا و ارز یکی از مهم‌ترین موضوعات اقتصادی است که همواره توجه سرمایه‌گذاران…

21 ساعت ago