به گزارش سرمایه فردا، قدرت گرفتن قیمت افغانی در برابر ریال در چند ماه اخیر سرعت گرفته است. عوامل مختلفی مانند، تورم شدید و افزایش نرخ ارز در ایران، ثبات نسبی پول افغانستان در برابر دلار، کاهش صادرات از ایران و افزایش تقاضای پول این کشور در ایران بواسطه موج مهاجران، باعث رشد قیمت آن به هزار تومان شد.
کاهش صادرات از ایران: تحریمها و چالشهای اقتصادی ایران منجر به کاهش وابستگی افغانستان به ریال شده است.
افزایش تقاضا برای دلار و افغانی: کارگران افغان در ایران تمایل دارند درآمدهای خود را به افغانی و دلار تبدیل کنند، که این مسئله فشار بیشتری بر بازار ارز ایران وارد کرده است.
تورم منفی در افغانستان: کنترل قیمتها و کاهش قیمت مواد غذایی باعث شده که تورم در افغانستان منفی باشد.
تورم سالانه تا آوریل ۲۰۲۴ به حدود منفی ۷٫۵ درصد رسیده که عمدتاً ناشی از کاهش شدید قیمت مواد غذایی، بهویژه گندم و آرد گندم، بوده است. این کاهش قیمتها در کاهش تورم موثر بوده است
اما وضعیت بازار داخلی افغانستان همچنان تحت فشارهای اقتصادی خارجی و افزایش کسری تجاری و قطع کمکهای خارجی قرار دارد.
طبق پیشبینیهای بانک جهانی، رشد واقعی تولید ناخالص داخلی (GDP) افغانستان در سالهای ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵ تقریباً ثابت و نزدیک به صفر خواهد بود. این به معنای آن است که تا سال ۲۰۲۵، سطح فعالیتهای اقتصادی این کشور با سال ۲۰۲۲ تفاوت چندانی نخواهد داشت. زیرا همزمان با رشد جمعیت، سرانه درآمد کاهش مییابد. به همین دلیل پیش بینی می شود که با افت تقاضای مهاجران بار دیگر قیمت افغانی در برابر ریال تعدیل شود. مگر اینکه همچنان ریال در برابر دلار سقوط خود را ادامه دهد.
بازار ارز افغانستان و ایران به دلیل روابط تجاری و حضور مهاجران افغان در ایران ارتباط نزدیکی دارند. تغییرات در سیاستهای پولی، تورم، و تقاضای ارز در یکی از این کشورها میتواند به طور مستقیم بر دیگری تأثیر بگذارد.
به گزارش سرمایه فردا، رئیس کمیسیون شوراهای مجلس خبر داده که انتخابات شورای شهر احتمالا…
خسارات ناترازی برق با افزایش هزینهها و اختلال در فرآیند تولید، وزارت صنعت، معدن و…
بازدهی بالایی که از سال ۹۹ تاکنون داشته است، ممکن است نتیجهی کوتاهمدت باشد و…
تحلیل نمادهای دارویی نشان می دهد که افزایش قیمت دارو ممکن است به رشد درامد…
بازار دلار و طلا تحت برای سرمایهگذاری و حفظ ارزش دارایی امن است. اما آیا…
بازار سرمایه به یک وضعیت نوسانی رسیده و نیاز به استراتژیهای سرمایهگذاری هوشمندانهتر از همیشه…
View Comments