انرژی

جزئیات اقدامات تحقیقات آب

به گزارش سرمایه فردا، محمدرضا کاویانپور رئیس مؤسسه تحقیقات آب در حاشیه بیستمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت آب در نشست با رسانه‌ها اظهار کرد: در حال حاضر سامانه دریای خزر را راه‌اندازی کرده‌ایم که تغییرات دریای خزر را پایش می‌کند. همچنین مرکز تحقیقات آب ژرف و کاست در استان فارس راه‌اندازی شده است. سامانه پایش سیلاب‌ها نیز راه‌اندازی شرکت که میزان ورودی به مخازن سد اندازه گرفته می‌شود تا سرریز سدها ارزیابی و خطرات پیش‌بینی شود.

وی افزود: ایران از نظر جغرافیایی متفاوت از کشورهای دیگر است. در کشورهای دیگر تراز آبی آنها در حال افزایش است که تا سال ۲۱۰۰ میزان تراز آب جهانی تا یک متر افزایش خواهد داشت ایران به دلیل ارتباط با آب‌های آزاد تراز آن افزایش می‌یابد. اما در دریای خزر با کاهش تراز آب روبرو است. این دریاچه از سال ۱۳۵۷ تا سال ۷۴ با کاهش ۲.۴ متر تراز منفی مواجه بوده است. بعد از آن در یکسال افزایش تراز مثبت داشت و از سال ۱۴۰۰ به بعد سالانه ۲۵ سانت کاهش تراز داشته است. این مسأله چالش‌های زیادی را برای سکونتگاه‌ها و اسکلت‌ها و حتی محیط زیست دریایی اثر می‌گذارد.

نتیجه تحقیقات آب درباره کاهش سطح آب رودخانه‌ها

رئیس مؤسسه تحقیقات آب درباره دلایل کاهش سطح آب رودخانه‌های مانند زاینده رود گفت: تغییر سطح آب رودخانه‌ها و دریاچه‌ها به تغییر اقلیم برمی گردد. اگر در دنیا درباره تغییر اقلیم اعتقاد داشته باشیم از سال ۱۹۷۰ گازهای گلخانه‌ای منجر به تغییرات اقلیمی شد. از آنجا ساختارهای اندازه‌گیری در کشورهای مختلف شکل گرفت. در سال‌های اخیر شدت گرفتن افزایش دما محسوس بوده به طوری که در یکسال گذشته ۱۵ صدم افزایش دما داشته‌ایم. تبعات این مسأله افزایش تبخیر آب در رودخانه‌ها و دریاچه‌ها را داشته‌است. به طوری که تبخیر ۱.۲ میلیارد مترمکعب دریاچه ارومیه دیگر قابل جبران نیست. در شرایط کنونی برای رفع این مشکل کاهش گاز گلخانه‌ای را انجام داد که چهار کشور چین، هند، آمریکا و روسیه بیشترین گاز گلخانه‌ای را تولید کرده‌اند، اما هزینه چندانی برای جلوگیری از آن انجام نداده‌اند.

کاویانپور گفت: در بهره‌برداری از آب‌های ژرف احتمال کاهش خاموش کردن چشمه‌ها و چاه‌ها وجود دارد. به همین دلیل باید مطالعات زمین‌شناسی و ژئوتکنیک انجام داد و میزان تغییرات را ارزیابی کرد.

وی تصریح کرد: در حال حاضر در شرایط عدم قاطعیت هستیم وقتی ابلاغیه‌ای صادر می‌شود مبنی بر اینکه در استانی مانند خوزستان برنج کشت نشود آیا این اتفاق نمی‌افتد؟ ارزیابی باید انجام و بر مبنای آن باید اقدام کرد.

modir

Recent Posts

۱۰ کشور با بالاترین کسری تجاری جهان در سال ۲۰۲۳

کسری تجاری یکی از چالش‌های کلیدی اقتصاد جهانی است که نشان‌دهنده وابستگی کشورهای مختلف به…

5 ساعت ago

دلایل فشار حداکثری آمریکا و تبعات آن

فشار حداکثری آمریکا به ایران از طریق تحریم و تهدید نظامی و همچنین اعمال تعرفه…

6 ساعت ago

کودتای رضاخان: مرور پیامدها و نقش آن در نوسازی ایران

کودتای رضاخان در لغو کاپیتولاسیون، ایجاد وحدت ملی و نوسازی کشور موثر بود. اما از…

7 ساعت ago

تحلیل استراتژی‌ جهانی آمریکا ؛ از تقابل با چین تا جنگ با ایران

بررسی عمیق تحولات ژئوپلیتیکی و تحلیل استراتژی‌ جهانی آمریکا روشن خواهد کرد که آیا سیاست‌های…

8 ساعت ago

تمرکز آمریکا بر ایران: تحلیل ژئوپلیتیکی

رابطه پرتنش جمهوری اسلامی و محور آمریکا-اسرائیل وارد مرحله‌ای تازه شده است. با تهدیدات مستقیم…

10 ساعت ago

جزیره دیگوگارسیا مرکز تقابل با ایران یا چین

جزیره دیگوگارسیا، پایگاه استراتژیک ایالات متحده در اقیانوس هند، به‌عنوان مرکزی برای کنترل عملیات نظامی…

10 ساعت ago