انرژی

بررسی مصرف گاز در جهان و ایران

به گزارش سرمایه فردا، میزان مصرف گاز در ایران به طور قابل توجهی بیشتر از استانداردهای جهانی است. به گفته یکی از مسئولین وزارت نفت، سرانه مصرف گاز در ایران ۳.۵ برابر سرانه مصرف گاز در جهان است.

در سال ۱۴۰۲، تولید روزانه گاز طبیعی در ایران به ۷۵۹ میلیون مترمکعب رسیده است. پس از کسر فلر و سوخت پالایشگاه‌ها، ۷۳۰ میلیون مترمکعب گاز قابل مصرف باقی می‌ماند. از این میزان، بخشی برای مصرف مجدد و ذخیره‌سازی در ماه‌های گرم سال (۹ میلیون مترمکعب در روز) و بخشی نیز برای تزریق و سایر مصارف عملیاتی (۳۶ میلیون مترمکعب در روز) اختصاص یافته است. در نهایت، ۶۸۵ میلیون مترمکعب در روز برای امور گازرسانی استفاده شده که ۴۷% آن به بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده اختصاص یافته است.

سهم صنعت پتروشیمی و رکوردهای تولید گاز

در سال ۱۴۰۲، سهم صنعت پتروشیمی از مصرف گاز طبیعی حدود ۷۲ میلیون مترمکعب در روز بوده است. همچنین، واردات از طریق سوآپ با ترکمنستان و تعهدات صادراتی به ترکیه و عراق نیز وجود دارد.

بر اساس اعلام شرکت نفت و گاز پارس، بالاترین رکورد تولید روزانه گاز در تاسیسات فراساحلی میدان مشترک پارس جنوبی به میزان ۷۱۱ میلیون مترمکعب در روز ۲۳ آبان‌ماه ثبت شده است. این میدان گازی، بزرگترین میدان گازی جهان است که نیمی از انرژی کشور را تامین می‌کند.

ناترازی برق و تاثیر آن بر مصرف انرژی

بر اساس هشدار مرکز پژوهش‌های مجلس، ناترازی برق در ایران از سال ۱۴۰۰ شدت گرفته و سهم بخش صنعت از مصرف برق به ۳۶ درصد رسیده است. با وجود مزایای اقتصادی، تنها ۱% از کل مصرف برق کشور به صادرات اختصاص دارد. از سال ۱۳۹۲، فاصله میان تقاضای برق در زمان اوج و توان تامین‌شده در زمان اوج به ۱۲ هزار مگاوات در سال گذشته و بیش از ۱۶ هزار مگاوات در سال جاری رسیده است که معادل تولید ۱۶ نیروگاه اتمی بوشهر است.

مصرف گاز در جهان: مقایسه با ایران

ترکمنستان با جمعیتی حدود ۶.۵ میلیون نفر، ۳۰ میلیارد مترمکعب گاز مصرف می‌کند. اگر جمعیت این کشور برابر با جمعیت ایران بود، مصرف گاز آن بیشتر از ایران می‌شد. قطر با جمعیت ۲.۷ میلیون نفر، ۴۷.۴ میلیارد مترمکعب گاز مصرف می‌کند که با جمعیتی برابر ایران، مصرف گاز آن بیش از ۴ تا ۵ برابر ایران خواهد بود. کویت نیز در صورت برابری جمعیت، مصرف بیشتری از ایران خواهد داشت.

اتحادیه اروپا: پیشرو در استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر

اتحادیه اروپا با جمعیت ۴۴۸.۸ میلیون نفر، یکی از توسعه‌یافته‌ترین اقتصادهای جهان است. در حال حاضر، ۲۳ درصد از کل انرژی مصرفی اتحادیه اروپا توسط انرژی‌های تجدیدپذیر تامین می‌شود و ۴۹ درصد از زباله‌های شهری بازیافت می‌شوند. همچنین، ۹۱ درصد از جمعیت اتحادیه اروپا از اینترنت استفاده می‌کنند و همکاری زیادی بین کشورهای عضو اتحادیه وجود دارد.

modir

Recent Posts

مدنی‌زاده؛ گزینه اصلی وزارت اقتصاد در دولت چهاردهم

پس از نپذیرفتن وزارت اقتصاد توسط علی طیب‌نیا، سیدعلی مدنی‌زاده به عنوان گزینه پیشنهادی دولت…

6 ساعت ago

احتمال بازگشت به قانون تغییر ساعت در ۱۴۰۴

پس از گذشت سه سال از لغو قانون تغییر ساعت رسمی کشور، هیئت دولت لایحه‌ای…

6 ساعت ago

پیشنهاد سرمایه‌گذاری مشترک ایران و آمریکا برای مدیریت تأسیسات هسته‌ای

ایران در مذاکرات اخیر با ایالات متحده پیشنهادی برای راه‌اندازی پروژه‌ای مشترک با مشارکت یک…

7 ساعت ago

بی برنامگی وزارت راه و شهرسازی بر ساخت مسکن ملی

در حالی اخیراً وزیر راه و شهرسازی نسبت به سیاست حمایتی دولت از مسکن انتقاد…

8 ساعت ago

تاثیر سیاست تعرفه‌ای بر اقتصاد ایران

با توجه به اینکه ایران سالها به واسطه تحریم ها پیوستگی چندانی با سیاست تعرفه‌ای…

8 ساعت ago

بازتعریف نقش بانک سپه در دنیای بانکداری دیجیتال

بانک سپه با برگزاری رویداد امید تاک به دنبال این است نقش خود را در…

11 ساعت ago