به گزارش سرمایه فردا، درحالی سند تنظیمگری ارزهای دیجیتال در ایران تدوین و مصوب شده که بیتکوین در محدوده ۱۰۰ هزار دلار در حال نوسان است. این موضوع نشان میدهد که سیاستگذاران در ایران پیبردهاند که با حضور ترامپ بازهم قیمت رمزارزها افزایش مییابد. به همین دلیل نمیتوان نسبت به رویکرد جهانی بیتوجه بود. از طرف دیگر ایران رمزریال را نیز رونمایی کردهاست که قوانین و مقرراتی را در نظر بگیرد تا بتواند از این قابلیت استفاده کند.
فربا جهانبانی کارشناسی کریپتوکرانسی با اشاره به اینکه رمزارزها یک واقعیت جهانی هستند و باید آن را پذیرفت، گفت: در حال حاضر معاملات ارزهای دیجیتال در ایران نیز مانند سایر کشورها به سمت قانونگذاری شدن رفته است تا بتواند در بازار جهانی حضور داشته باشد. اما بدون داشتن زیرساختهای لازم، استفاده از این نوع پول برای تجارت به شکل قانونی ممکن نیست. البته در سالهای اخیر برخی کشورها به معاملات رمزارزها رسمیت بخشیدهاند. اما هنوز در تجارت جهانی سهم واقعی رمزارزها مشخص نیست.
او درباره تأثیر معاملات ارزهای دیجیتال در ایران بر جریان مالی در ایران گفت: به طور قطع وقتی معاملات رمزارز در ایران به شکل قانونی انجام شود افراد بیشتری به این معاملات سوق پیدا میکنند. به همین دلیل روی جریان پول نیز تأثیر میگذارد. حتی شاید برخی از سهامداران بورس، وارد بازار رمزارز شوند. چراکه بازار رمزارز به دلیل تبعیت از رفتار معاملهگرها در جهان تحت کنترل دولت نیست و جذابیت بالایی برای نوسانگیرها دارد. به عبارت دیگر برخی در بازارهای پرریسک فرصتهای بیشتری میبینند. از طرف دیگر محدودیتهایی که امروز بورس ایران با آن مواجه است در معاملات رمزارزها وجود ندارد.
جهانبانی با تاکید بر اینکه معاملات رمزارز در ایران نسبت به گذشته افزایش قابل توجه پیدا کرده است، گفت: هم اکنون گفته میشود حدود ۲۰ هزار نفر ایرانی در معاملات ارزهای دیجیتال فعال هستند. این تعداد معاملهگر که با ارز خارجی رمزارز میخرند قطعاً جزو افرادی هستند که سرمایه بالایی را در اختیار دارند. به همین دلیل جریان مالی در بازار رمزارزها به شدت روی سایر بازارها تأثیر میگذارد. شاید حتی بتوان گفت بسیاری از جوانانی که قبلاً برای حفظ ارزش سرمایه خود سراغ خرید خودرو میرفتند از این پس سراغ رمزارزها بروند.
او تاکید کرد: در صورتیکه رمزارزها بر پایه پلتفرمی مانند بورس ایران معامله شوند میتوانند روی جریان پول بازار سرمایه اثرگذاری بیشتری داشته باشد. بنابراین باید دید که بانک مرکزی چه سیاستهایی را در قبال معاملات رمزارز ابلاغ میکند.
بانک مرکزی حداقل مقررات و ضوابط اجرایی لازم در خصوص فعالیت در حوزه «رمزپولها»، خدمات پرداخت و تسویه ریالی «کارگزار رمزپول»، و ضوابط مدیریت خطر (ریسک) مربوطه را هنوز تدوین و ابلاغ نکرده است.
«رمزپول (توکن معاملاتی)» استخراج شده در داخل کشور بر اساس مجوزهای صادره توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت، مشمول تعهدات صادراتی شده است. بهکارگیری توکن جهت تأمین ارز واردات از مبادی رسمی کشور و سایر مبادلات مالی و تجاری مجاز است. ضوابط این بند توسط بانک مرکزی و با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت نیرو، سازمان امور مالیاتی و سایر دستگاههای ذیربط تنظیم، تصویب و ابلاغ خواهد شد.
حمید حسینی کارشناس اقتصادی درباره اهمیت قوانین و مقررات در زمینه رمزارز گفت: ایران در حال حاضر رمزریال را راهاندازی کرده و حتی به صورت آزمایشی استفاده از آن را آغاز کردهاست. این پول دیجیتال در شرایط کنونی قابل معامله نیست و تنها نقش تسهیلگر در معاملات تجاری میتواند داشته باشد. اما همین رمزریال میتواند بستری باشد برای اینکه ایران نیز بتواند از ارزهای دیجیتال قابل معامله رونمایی کند. این پولها به دلیل اینکه میتواند در تجارت خارجی استفاده شود و حتی در معاملات بکار برده شوند روی ارزش پول ملی کشور نیز تأثیرگذار خواهد بود.
او افزود: به طور قطع جهان در حال حاضر به سمت ارزهای دیجیتال میرود. به ویژه اینکه دولت جدید آمریکا وعده داده که رمزارز بیشتری در پشتوانه پول ملی خود ذخیره میکند همین موضوع باعث شده که معاملات ارزهای دیجیتال در چند وقت اخیر رشد بیشتری داشته باشد. بنابراین بسیاری از کشورهای که تحریم هستند ترجیح میدهند که ارزهای دیجیتال بیشتری خریداری کنند تا در مقابل نوسانات جهانی بتوانند در امان باشند.
رمزداراییها که ارزش، مالی یا غیرمالی دارند و به صورت الکترونیکی منتشر میشوند به سه دسته تقسیم میشوند که مشمول سند سیاستگذاری بانک مرکزی برای تنظیمگری است.
رمزپول (توکن معاملاتی) نوعی پول دیجیتال رمزنگاری شده است که با محوریت بانک مرکزی یا غیرمتمرکز ایجاد و به صورت غیرمتمرکز مبادله میشود. این تعریف شامل تمام توکنهای معاملاتی است به جز «پول دیجیتال بانک مرکزی» که مستثنی است.
کارگزاری رمزارز با مجوز بانک مرکزی، خدمات کارگزاری در حوزه رمزپول فعالیت میکنند. استفاده آنها از هرگونه رمزدارایی اعم از «توکن اوراق بهادار»، «توکن کاربردی» و «رمزپول»، به عنوان ابزار پرداخت در داخل کشور برای تمامی اشخاص حقیقی، حقوقی و اتباع خارجی ممنوع است. در واقع نگهداری، خرید و فروش و استفاده از انواع «توکن اوراق بهادار» و «توکن کاربردی» تابع مقرراتی است که توسط نهادهای ذیربط، از جمله سازمان بورس اوراق بهادار، تعیین و اطلاعرسانی میشود.
کارگزاران رمزپول و نهادهای امین موظفاند اطمینان حاصل کنند که کاربران از مخاطرات و ریسکهای مربوط به هرگونه مبادله، نگهداری و استفاده از انواع رمزداراییها آگاه باشند و به آنان عدم حمایت و ضمانت بانک مرکزی و نظام بانکی را متذکر شوند.
بانک مرکزی دستورالعمل شرایط و الزامات فعالیت «کارگزاری رمزپول» و «نهاد امین» را تدوین و به تصویب هیأت عالی بانک مرکزی باید برساند. به استناد ماده (۵۹) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، «کارگزار رمزپول» و «نهاد امین» اشخاص تحت نظارت بانک مرکزی محسوب شده است.
این کارگزاری ها موظف به رعایت مقررات و دستورالعملهای ابلاغی این نهاد هستند. رعایت قوانین و مقررات مالیاتی و مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم توسط این اشخاص الزامی است.
«کارگزار رمزپول» برای نگهداری رمزپولهای متعلق به کاربران، نیازمند اخذ مجوز «نهاد امین» از بانک مرکزی است. در غیر این صورت، باید از خدمات نهاد امین دارای مجوز از بانک مرکزی استفاده کند. دستورالعمل اجرایی این بند از سوی بانک مرکزی تدوین، ابلاغ و به ذینفعان اطلاعرسانی خواهد شد.
«کارگزار رمزپول» و «نهاد امین» موظفاند گزارشهای لازم را در قالب و زمان ابلاغی بانک مرکزی در اختیار این نهاد قرار دهند. موارد تخلفات کارگزار رمز پول در چارچوب مواد ۲۲ تا ۲۵ قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران رسیدگی خواهد شد. همچنین بانک مرکزی مسئولیتی نسبت به جبران ضرر و زیان مالی کاربران ندارد.
واکنش معاملات نمادهای بورسی به تغییرات ارزی بودجه کاملا متفاوت است. در این گزارش جزئیات…
قیمت دلار آمریکا نه تنها در بازارهای جهانی بلکه در ایران نیز افزایش یافتهاست. اما…
ضعف مدیریت در گروه توسعه ملی به قدری حاد شده است که این شرکت هر…
آینده خاورمیانه تا حدودی به سرنوشت گروه های مقاومت بستگی دارد. هرچند ترکیه به دنبال…
برای غلبه بر محدودیتها، مدیریت باید با درایت و برنامهریزی و اولویتبندی انجام شود تا…
مصوبات بودجه ۱۴۰۴ شامل تغییراتی درباره مالیات بر ارزش افزوده و معافیتهای مالیاتی، تعیین حقوق…