پیش‌بینی بورس براساس عوامل بنیادی

پیش‌بینی بورس براساس عوامل بنیادی

به گزارش سرمایه فردا، پیش‌بینی بورس در حال حاضر بسیاری سخت شده است. در این گزارش به عوامل موثر در معاملات سهام بررسی می‌شود.

به گزارش سرمایه فردا، بالاخره بانک مرکزی داده های پولی را بعد از چند ماه عدم انتشار، تا خرداد ماه منتشر کرد. رشد سالانه ی نقدینگی و پایه ی پولی با سیاست های شدیدا انقباضی نسبت به یکسال قبل به خوبی کنترل شده است. هرچند افزایش نرخ سود سپرده جلوی کاهش بیشتر نرخ رشد نقدینگی و پایه پولی را گرفته است. اما خرداد ماه مجددا نرخ رشد نقدینگی به بیش از ۲۷ درصد رسید. این موضوع درحالی اتفاق افتاد که سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی ادامه یافته است. در این گزارش عوامل موثر برای پیش‌بینی بورس ارزیابی شده‌است.

تغییر نقدینگی می تواند نشانه‌ای از توقف کاهش نرخ رشد نقدینگی و رسیدن آن به هسته‌ی سخت باشد. با توجه به روند انتشار اوراق دولتی جذب آن توسط بانک‌ها، انتظار می رود در تابستان نرخ رشد نقدینگی و پایه پولی بیشتر از بهار شده باشد.

افزایش نرخ رشد ماهانه نقدینگی و پایه پولی

آمار جدید مربوط به نقدینگی نشان می دهد در خرداد ماه نرخ رشد ماهانه ی نقدینگی افزایشی شده است. نرخ رشد ماهانه ی نقدینگی در خرداد به حدود سه درصد رسیده است که از شهریور سال گذشته بی سابقه بوده است.

درحالی که نرخ رشد نقدینگی در خرداد سال گذشته کمتر از ۲ درصد بود. میانگین نرخ رشد ماهانه نقدینگی در بهار امسال بیش از دو درصد بوده در حالی که بهار سال گذشته میانگین نرخ رشد ماهانه کمتر از ۱٫۵ درصد بوده است

اثر رشد نرخ سود سپرده به خوبی خودش را در افزایش نرخ رشد نقدینگی نشان می دهد. انتظار می رود تابستان امسال، نرخ رشد ماهانه نقدینگی بیش از تابستان سال گذشته باشد.

اجرای گواهی سپرده ۳۰ توسط بانک‌ها

دی ماه سال گذشته بانک مرکزی اقدام انتشار گواهی سپرده ۳۰ درصدی توسط بانک ها کرد. با این سیاست نرخ سود سپرده، نرخ سود اوراق، نرخ تامین مالی دولت، نرخ تامین مالی بخش خصوصی و به عبارت بهتر نرخ بهره را ۵ تا ۱۰ درصد افزایش داد.

هدف از این سیاست جذب پول و کنترل تورم بود. نسبت پول به شبه پول در بهار سال جاری، خصوصا در خردادماه نشان می دهد این سیاست به طور کامل شکست خورده است.

نسبت پول به شبه پول در خرداد ماه به ۳۲٫۶ درصد رسیده است و افزایش بیش از یک واحدی را نشان می دهد. این در حالی است که در خرداد نرخ سود به بیش از ۳۵ درصد نیز رسیده بود. این سیاست شکست خورده، سیاه ترین قسمت از کارنامه بانک مرکزی در یک سال و نیم گذشته است.

طرح نرخ سپرده بالا بدون شکست چرا اجرا می‌شود

سپرده های کوتاه مدت کمتر از یکسال کارکرد نوسانگیری دارند. معمولا زمانی که نرخ بهره کوتاه مدت افزایش پیدا می کند، بانک ها نرخ سپرده بالا بدون شکست به سپرده گذاران می‌دهند. صاحبان پول بخشی از آن را به شکل سپرده زیر یکسال و آماده برای نوسان گیری نگه داری می کنند.

جمع پول و سپرده زیر یکسال در خردادماه به بیش از ۵۵ درصد از کل حساب های بانکی رسیده است. سیگنالی که نشان می دهد، علی رغم نرخ بهره ی بالا، کماکان بخش عمده ای از حساب ها مترصد مصرف یا سفته بازی هستند.

پیش‌بینی بورس تحت تاثیر چه عواملی است ‌

۱) کاهش سودآوری: کاهش سودآوری در واقع همان بدتر شدن وضعیت بنیادی شرکت هاست. کاهش سودآوری عمدتا ناشی از سیاست های مالی دولت (افزایش نرخ انرژی برای صنایع، افزایش مالیات و عوارض و موارد مشابه)، سیاست های کنترل دستوری (نرخ دلار نیما، نرخ گذاری دستوری و موارد مشابه) و کاهش قیمت های جهانی است.

۲) سیاست‌های انقباضی و نرخ بهره بالا: سیاست کنونی ناشی از دو عامل سیاست کنترل ترازنامه و کاهش رشد نقدینگی است. البته شلختگی سیاست گذاری پولی هم بی تاثیر نبوده. برای مثال در مورد شلختگی می توان به انتشار گواهی سپرده ۳۰ درصدی به شکل شتاب زده اشاره کرد یا عدم انتشار اوراق دولتی از آذر سال گذشته تا اسفند ماه و انتشار سنگین اوراق از در اسفند و اردیبهشت که به بازار بدهی فشار وحشتناکی وارد کرد.

۳) ریسک های سیاسی: ریسک های سیاسی هر چند ماه یک بار سراغ بازار می یاد و باعث ترس می شه. امسال حداقل ۳ مورد ریسک سیاسی سنگین که منجر به قفل شدن بازار شده داشتیم. ریسک‌های سیاسی بجز محدود کردن دامنه ی نوسان یا تعطیلی بازار، سیاست حمایتی دیگه ای اجرا نشده.

۴) جذابیت بازارهای رقیب: بورس ایران هدف سرمایه گذاری چند دسته بوده. گروهی به دنبال کسب بازده بالا هستند، گروه دیگر به دنبال دارایی سپر تورمی هستند و گروهی هم بازده خوب اما کم ریسک می خواهند. کریپتو و موارد مشابه برای گروه اول جذاب تر است و در کنار آن فرصت های کم ریسک مثل ثبت نام خودرو هم جایگزین سهام عرضه اولیه ای شده است. طلا، ارز و تا حدودی ملک جایگزین خرید سهام سپر تورمی شده و البته سهام هم خاصیت سپر تورمی را از دست داده. نرخ سود بالا هم رقیب سهام ارزشی با سود تقسیم قابل توجه شده است.

نسبت پی بر ای کوتاه مدت و بلندمدت بورس

اگر قیمت را تحت تاثیر E و نسبت P/E بدانیم، مورد یک E  را تحت تاثیر قرار داده است. البته تغییر شرایط به نفع بهبود E در کوتاه مدت به راحتی نیست. موارد دو تا چهار اما نسبت پی بر ای کوتاه مدت و بلندمدت را.

شوک‌های سیاسی حداقل اثر ۱٫۵ واحدی در افت نسبت پی بر ای در بورس ایران داشته. به همین دلیل بسته های حمایتی یا نجات می تواند بخشی از این افت را جبران کنه. علاوه بر آن خود سیاست های انقباضی نباید جوری باشه که سرمایه گذاری در دارایی ریسکی شفاف را بیشتر تحت فشار قرار بدهد.

درواقع در مورد دوم نیز باید مدیریت سیاست جوری باشه که به هدف سیاست یعنی کنترل پول داغ و در گردش بخورد. در حال حاضر نحوه ی اجرای سیاست پولی رگباری و کور است و همه ی بازارها را هدف قرار می دهد. درنتیجه اتفاقا بیشترین گلوله های این سیاست به بازار شفاف یعنی سهام می خورد.

بسته حمایتی پیش‌بینی بورس را مثبت می‌کند

بسته حمایتی پیش‌بینی بورس را مثبت می‌کند. این بسته حمایتی هم اثرات شوک‌های سیاسی را کمتر کند، هم اثرات سیاست های پولی را به جای بازار شفاف و مفید، به سمت بازارهای غیرمفید و مضر هدایت کند. بسته ای که هم باید در آن منابع حمایتی تعریف شود، هم ساز و کارهایی که جذابیت رقبای بحران زا را کمتر کرده و جذابیت سرمایه گذاری شفاف را افزایش دهد.

روز چهارشنبه بازار با ۵۰۸ نماد در صف فروش بسته شد که یکی از رکودهای بیشترین نماد در صف فروش در کل تاریخ بورس است. البته یکی از دلایل این تعداد بالا نماد صف فروش و قفل شده، دامنه نوسان محدودی است که برای مدیریت بحران ناشی از جنگ احتمالی در نظر گرفت شد. تواتر بحران ها به قدری زیاد است که بعضا یادمان می رود در کدام بحران هستیم و بحران ها قاطی می شود. سهامداران کماکان منتظر برنامه کوتاه مدت برای خروج از این وضعیت رکودی هستند و کاری هم از ایشان بر نمی آید.

پیش‌بینی بورس با در نظر گرفتن تنش ایران و اسرائیل

جریان خبری در بسیاری از رسانه های غرب در مورد حمله قریب الوقوع ایران به اسرائیل، فضای رسانه و مجازی فروکش کرده است. حتی دیروز در ساعات پایانی معاملات دلار فردایی، نرخ های زیر ۵۹ هزار تومان نیز تجربه شد. اما بازهم این گمانه زنی‌های رسانه‌ای به جایی نرسید و مشخص شد جوسازی رسانه‌ای بوده است.

درموضوع تقابل نظامی ایران و اسرائیل، در هر راند رسانه‌های مردم و بازارها را به اشتباه می اندازند. جریان تقابل فعلی به گونه‌ای پیش رفت که به نظر می‌رسد نباید انتظار پاسخ کوتاه مدت از ایران داشت. کما اینکه منابع معتبری مانند پنتاگون هیچ مطلبی دال بر آماده شدن ایران برای حمله منتشر نکرده است. به‌نظر می رسد موضوع پاسخ فعلا مطرح نیست و حداقل تا پایان ایام اربعین شاهد تقابل نظامی جدی نباشیم.

اوراق دولتی را چه کسی خرید؟

طبق گزارش بانک مرکزی دولت موفق شده حدود ۳۳٫۵ همت اوراق پذیره نویسی کرده و بفروشد. از این مبلغ ۳۱٫۲ همت توسط بانک‌ها خریداری شده است. بررسی اولیه داده‌های مربوط به معاملات اینگونه استنباط کرد که این اوراق توسط بانک های مختلف خریداری شد. سپس به عنوان ریپو استفاده شده و منابع آن توسط بانک مرکزی تامین شده است.

همچنین بانک مرکزی ۳۰ همت اوراق خریداری کرده است. حتی در سایت فرابورس گزارش عملیات بازار باز آن روز نشان می دهد بانک مرکزی گردشی در سمت خرید در همان روز داشته‌است. بانک مرکزی گزارش عملیات بازار باز داده و گفته است که در یک هفته ای، نه تنها ریپوها را افزایش نداده بلکه حتی پول جذب کرده است. به بیان ساده تر گفته من ۳۰ همت اوراق از بانک ها نخریده‌ام. بررسی نمادهای پذیره نویسی شده نشان می‌دهد در همه‌ی آنها بانک مرکزی به عنوان دارنده‌ی اصلی و تنها دارنده در دارندگان آمده است. 

سوالی که مطرح می شود خوب اگر بانک مرکزی این اوراق را به شکل ریپو از بانک ها نخریده است، پس از چه کسی این اوراق را خریده؟
آیا بانک مرکزی ایران، برای اولین بار به صورت مستقیم در پذیره نویسی اوراق دولتی شرکت کرده و ۳۰ همت پول به صورت مستقیم به دولت داده است؟

با انتشار اخبار حمایتی از سوی سیستم بانکی و همچنین سایر ارکان مالی کشور از بازار سهام، سطح بدبینی در بازار سهام کاهش پیدا کرد. تعداد نماد صف فروش تقریبا نصف شد و بازار حدود ۲۴۰ نماد با صف فروش به پایان رسانند. برنامه حمایتی شامل چند بخش است. اول اینکه قرار شده است بانک‌ها ۵ هزار میلیارد تومان منابع در اختیار صندوق توسعه بازار قرار بدهند. علاوه بر این خط اعتباری ۴۵ همتی برای سیستم بازار سرمایه در نظر گرفته شده است.

پیش‌بینی بورس تحت تاثیر اوراق تبعی

به نظر می‌رسد تسهیل اعتباردهی به کارگزاری ها و غیره موثر است. علاوه بر این دو برنامه صندوق توسعه ۵ هزار میلیارد تومان تبعی منتشر خواهد کرد. به ناشران بزرگ گفته شده است که اوراق تبعی منتشر کنند. برنامه‌ی حمایتی تنها می‌تواند بازار را از بحران بیرون بیاورد وگرنه برای بهبود روند بلندمدت بازار سرمایه نیاز است در سیاست های پولی و مالی تغییرات قابل توجه صورت بگیرد.

تا امروز ۷۰۰ نفر حساب بانکی خودشان را وکالتی کرده اند تا بتوانند در ثبت نام عادی محصولات ایران خودرو شرکت کنند. پیش‌بینی می‌شود این عدد به ۱ میلیون نفر برسد. این لاتاری برای فروش چیزی حدود ۲۴ هزار خودرو برگزار می‌شود و شانس برنده شدن چیزی حدود ۲٫۵ درصد خواهد بود.

برای این لاتاری با شانس برنده شدن ۲٫۵ درصدی، تا الان ۱۶۱ همت پول بلوکه شده است که پیش بینی می شود به ۲۳۰ همت برسد. فرآیند فروش خودرو به گونه‌ای است که از مجموع سهامداران، شرکت، متقاضیان خودرو هیچ کدام راضی نیستند. این عطش ایجاد شده در بین مردم و آن ۲٫۵ درصد احتمال برنده شدن، باعث شده فعلا بسیاری درگیر لاتاری خودرو باشند.

پیش‌بینی بورس با بررسی قیمت کامودیتی‌ها

بازار با اشباع فروش مواجه شده بود اما ترس و دلهره و ناامیدی باعث شده است همه از بازار سهام بریده باشند. فعلا به جو حمایت یک حرکت رشدی شروع شده است. پیش بینی فعلی در مورد این حرکت، رشد ۱۰ درصدی در شاخص ها است. برای ادامه ی ماجرا نیاز است اتفاقات مهمتری بیافتد.

بورس ایران به دلیل حضور پررنگ شرکت های تولیدی و کامودیتی محور، تحت تاثیر نوسانات قیمت جهانی کامودیتی است.

اما با توجه به اینکه کامودیتی عرضه شده توسط شرکت‌های ایرانی بسیار متنوع است. ازاین‌رو پیش‌بینی بورس دقیق نیست، چون مشخص نیست نوسانات قیمت جهانی کامودیتی چه تاثیری بر ارزش بازار نمادهای کامودیتی محور بورس ایران داشته است.

شاخص کامودیتی بورس تهران طراحی شده توسط تیم تحلیل کامادیتی مدیریت دارایی گندم، در پایان هر ماه میلادی این‌ تاثیر را رصد نموده و در اختیار شما می گذارد.

مبدا زمانی این شاخص ابتدای سال ۲۰۱۱ و بر مبنای ۱۰۰ واحد بوده و تغییرات آن ، بیانگر تغییرات کامادیتی های بورس تهران به تناسب وزن و اثر آنها در شرکتها است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *