تحلیل هفتگی بازار سهام و طلا: روندها و پیش‌بینی‌ها

تحلیل هفتگی بازار سهام و طلا: روندها و پیش‌بینی‌ها

ریسک‌های سیستماتیک و تهدیدات خارجی بر بازار سهام تاثیرگذار خواهند بود. بررسی گزارش‌های ماهانه شرکت‌های بورسی و تحلیل کلی بازار نشان می‌دهد که شرایط همچنان پیچیده و پرریسک است.

به گزارش سرمایه فردا، بازار سهام هفته گذشته بهتر از انتظار معامله‌گران شروع شد و نمادهای منفی به صف‌های فروش سنگین کشیده نشدند. با این حال، به دلیل هیجان بالای خرید طلا، بسیاری از سرمایه‌گذاران بورسی ترجیح دادند سهام نخرند و به‌جای آن طلا بخرند. جهش قیمت دلار باعث شد بیشتر سرمایه‌گذاران بورسی توجه ویژه‌ای به خرید طلا داشته باشند و تقریباً بالاترین هیجان مثبت تاریخچه‌ی صندوق‌های طلا تجربه شد. در طرف دیگر، اما بازار سهام بد بسته شد و ۷۹ درصد از نمادها در محدوده‌ی منفی به کار خودشان پایان دادند، در حالی که حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان ارزش معاملات خرد ثبت شد و این نشان می‌دهد سمت خریدار بازار سهام نیز قوی بوده است.

عملکرد صندوق‌های طلا و رشد دلار

صندوق‌های طلا روز چهارشنبه بسته شدند و از آن موقع دلار رشد بالایی را تجربه کرده است. به همین دلیل، هیجان مثبت صندوق‌های طلا به اوج خود رسید. عیار، به‌عنوان بزرگ‌ترین صندوق طلا، در محدوده ۱۰ درصد مثبت در حال معامله شدن است و علی‌رغم اینکه سرانه‌ی فروش آن بسیار بزرگ‌تر از سرانه‌ی خرید است، اما کماکان سرمایه‌گذاران بورسی خرد با هیجان بالایی در حال خرید هستند. دلار رشد سریعی را در چند روز اخیر داشته و هیچ نشانه‌ای از عرضه در آن دیده نمی‌شود. به همین دلیل، هم در معاملات دلار و هم در معاملات طلا شاهد اوج هیجان هستیم.

آیا سهام جا می‌ماند؟

در سه چهار سال گذشته، سهام نتوانسته است پا به پای دلار رشد کند. در یک سال اخیر، این عقب‌ماندگی در مقابل دلار در مورد اکثر دارایی‌ها غیر از طلا صادق بوده است. طلا تحت تأثیر رشد قیمت جهانی انس، بازده به مراتب بهتر از دلار داشته است. اما سوال کلیدی در حال حاضر این است که آیا سهام باز هم از دلار جا می‌ماند؟ در حال حاضر، عملکرد سهام بستگی به دو فاکتور دارد: آیا قیمت دلار رسمی نسبت به دلار آزاد باز هم عقب می‌ماند؟ آیا نرخ‌های بورس کالا می‌توانند خودشان را با شرایط جدید تطبیق دهند؟ در روزهای آینده به این سوالات پاسخ داده می‌شود. اما نکته اینجاست که قیمت سهام در حال حاضر در سطح پایینی قرار دارد. در واقع، می‌توان گفت رشد دلار توافقی و نرخ‌های بورس کالا مانند جایزه برای سهامداران خواهد بود. شاید با این فرض نباید برای فروش عجله داشت و منتظر تغییرات آتی بود.

توجه به ریسک‌های سیستماتیک و تهدیدات خارجی

باید توجه داشته باشیم که این پولی که امروز از صندوق‌های طلا خارج شده، الزاماً وارد سهام نمی‌شود. برخی فروشنده شده‌اند تا در روزهای آتی همین صندوق‌ها را پایین‌تر بخرند. بازار سهام از نظر قیمتی ریسک بالایی ندارد، ولی باید توجه داشت که بازار سهام بیشترین حساسیت را به ریسک‌های سیستماتیک و تهدیدات خارجی دارد و این تهدیدات ورود پول‌های بزرگ به بازار سهام را مردد می‌سازد.

تحلیل فاصله دلار آزاد و رسمی

بعد از راه‌اندازی بازار ارز توافقی، فاصله دلار آزاد و دلار رسمی عموماً در محدوده‌ی ۲۵ درصد بود، اما با رشد چند روز اخیر دلار آزاد و عدم رشد دلار در بازار ارز توافقی، این فاصله مجدداً به محدوده ۳۵ درصد بازگشت. از ابتدای سال ۱۴۰۲، سقف این اختلاف نزدیک به ۷۰ درصد و کف اختلاف ۲۰ درصد بوده است. از زمان روی کار آمدن دولت پزشکیان، اختلاف دلار رسمی و آزاد هیچ‌وقت بالاتر از ۴۰ درصد نبوده است.

گزارش‌های ماهانه شرکت‌های بورسی

باید دید که آیا بانک مرکزی به سیاست بازار ارز توافقی پایبند می‌ماند و با افزایش احتمالی تقاضا در آن، اجازه می‌دهد نرخ بالاتر برود یا نه؟

گزارش‌های ماهانه دی‌ماه امسال ۴۴۵ شرکت تولیدی و خدماتی بورسی، فرابورس و بازار پایه نشان می‌دهد که این شرکت‌ها در ماه گذشته جمعاً ۴۱۴.۹ هزار میلیارد تومان درآمد را گزارش کرده‌اند که نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۳۳.۱ درصد افزایش نشان می‌دهد. مقایسه این عدد با تورم ۳۲ درصدی سالانه دی‌ماه نشان می‌دهد که اگرچه تورم سالانه در فروش این ماه پوشش داده شده است، اما نسبت به انتظاراتی که با جهش نرخ دلار نیمایی ایجاد شده بود، کمی پایین‌تر به نظر می‌رسد. علت آن می‌تواند به عدم تحقق افزایش نرخ متناسب با دلار در برخی صنایع و همچنین قطعی گاز در زمستان باشد.

تحلیل کلی بازار و احساسات سرمایه‌گذاران بورسی

فارغ از اینکه واقعاً شرایط سخت است و کسی نمی‌تواند ریسک‌های سنگین حاکم بر کشور را کتمان کند، اما قرار گرفتن در معرض اخبار منفی، ترس را تشدید و تصمیم‌گیری را سخت‌تر می‌کند. لذا احتمال اینکه تصمیمات امروزمان اشتباه باشد و بعداً متوجه آن بشویم زیاد است. امروز، در حالی که حدود ۱۰ همت ارزش معاملات خرد سهام ثبت شد، ۹۲ درصد از نمادهای بازار سهام منفی بسته شدند که اکثر آن‌ها صف فروش بودند. بورس با ناامیدی سنگینی بسته شد که این ناامیدی از ترس بود، اما به نظر نمی‌رسد ترس فعلی و منفی فعلی چندان ادامه‌دار باشد، علی‌رغم اینکه قیافه‌ی خشنی دارد.

سرزمین حباب‌ها

دو ماه پیش بود که سرمایه‌گذاران بورسی ترجیح می‌دادند صندوق‌های سهامی را با حباب مثبت بخرند. حتی در صندوق جوانه کوچک در فردانامه نسبت به خرید با حباب مثبت هشدار نیز دادیم، اما تنها جوانه کوچک این‌گونه نبود و بسیاری از صندوق‌های اهرمی و بخشی با حباب‌های مثبت قابل‌توجه معامله می‌شدند. حالا نوبت حباب منفی صندوق‌های سهامی است و طبیعتاً اینجا هم جای فروش آن‌ها نیست و این فروش نیز اشتباه است و هشدار می‌خواهد. در طرف دیگر، حباب سکه باز هم افزایش قابل‌توجهی داشت و این هم در نوع خودش جالب است که سرمایه‌گذاران بورسی به خاطر ترس از جنگ و حمله‌ی نظامی به ایران، سکه‌ی بانک مرکزی را با حباب بسیار بالایی می‌خرند. این کشور سرزمین حباب‌هاست؛ هر جا بعد از یک روند صعودی قدرتمند حباب مثبتی دیدید، از آن فرار کنید و هر جا بعد از یک روند نزولی قوی حباب منفی دیدید، از آن استفاده کنید.

تحلیل عملکرد همتی و فشارهای وارده بر سیاست‌های اقتصادی

همتی مثل بسیاری از مقامات خصوصاً اقتصادی، نمره عملکردی شاهکاری ندارد. همتی و امثال همتی در بهترین حالت مثلاً از ۱۰۰ نمره ۵۰ تا ۶۰ می‌گیرند. اما کسانی که به همتی گیر می‌دهند به قدری اشتباهی هستند و عملکرد فاجعه‌ای دارند که حتی ورقه‌ی عملکرد آن‌ها قابل‌تصحیح نیست. یعنی بعید است حتی از ۱۰۰ نمره، بتوانند چیزی بگیرند و صفر مطلق هستند. فشارها به همتی برای دست کشیدن از سیاست‌های رانت‌زدا به حداکثر رسیده است. باید ببینیم آیا این گروه ذی‌نفع در نهایت دست از سر او برمی‌دارد یا نه.

روند رو به رشد معاملات بورس کالا

امروز معاملات بورس کالا داغ‌تر از هفته‌های قبل بود. با گذر از فصل سرما و وصل شدن برق و گاز، خرید مواد اولیه در بورس کالا افزایش پیدا می‌کند. در حال حاضر بسیاری از کالاها و مواد اولیه شرایط جدید ارزی را در قیمت خودشان پرایس نکرده‌اند. از طرف دیگر، سهام شرکت‌های تولیدکننده‌ی مواد اولیه (فولاد، فلزات، محصولات پتروشیمی) هنوز حتی قیمت‌های قبلی را هم در خودشان نشان نداده‌اند. بورس کالا می‌تواند موتور رشد بورس در هفته‌های پیش رو باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *