درحالی که پزشکیان اعلام کرده به دنبال رفع تنش و ادامه مذاکرات برجام است. اما آمریکا تاکید دارد موضع آمریکا در مقابل دولت پزشکیان همان رویکرد سابق است.
به گزارش سرمایه فردا با پیروزی مسعود پزشکیان و آغاز به کار دولت چهاردهم و استقرار آن پس از مراسم تنفیذ و تحلیف، جهتگیری سیاست خارجی آن به مهمترین دستورکار در عرصه روابط خارجی کشور تبدیل خواهد شد.
– مسعود پزشکیان در جریان مناظرات و تبلیغات ریاست جمهوری محور سیاست خارجی خود را بر اصل تنش زدایی قرار داده است. او از ضرورت احیای برجام، داشتن روابط خوب با همسایگان، استفاده از فرصتهای نوظهور و ضرورت ادغام در بازی جهانی سخن به میان آورده است.
– هرچند آمریکا بعد از اعلام نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایران اعلام کرده موضع آمریکا در قبال دولت پزشکیان همان قبلی رویکرد است و بعد از انتخابات تغییر نمی کند. اما با توجه به اینکه دولت آمریکا نیز در آستانه انتخابات قرار دارد به دنبال تنش زدایی خواهد رفت.
تحکیم روابط با همسایگان عرب
– توافق ۲۵ ساله با چین، توافق دوجانبه با روسیه، موافقتنامه همکاری ها با اوراسیا و تحکیم روابط با همسایگان عرب خلیج فارس از جمله موضوعات مهم است. بنظر میرسد ادامه سیاست دولت سیزدهم خواهد بود. حتی انتظار این است که به سمت تقویت هرچه بیشتر روابط اقتصادی با همسایگان حرکت کند.
– اما چالش اصلی که وجه تمایز سیاست خارجی دولت چهاردهم خواهد بود. دو مسئله مهم یعنی احیای برجام و رفع تحریم ها و دوم بازسازی روابط با اروپا پس از چند سال تنش مداوم است. به نظر می رسد این مسأله تحت تاثیر جنگ روسیه و اوکراین قرار دارد. زیرا اروپایی ها ایران را متهم به اعطای تسلیحات به روسیه کرده اند.
سیگنال مثبت اروپا به پزشکیان
– اظهارات سخنگوی اتحادیه اروپا مبنی بر اینکه این اتحادیه آماده همکاری با دولت جدید ایران است. این رویکرد میتواند سیگنال مثبت اروپا به پزشکیان برای آغاز گفتوگوهای جدید با این اتحادیه باشد. اما به طور قطع در کوتاه مدت نمیتواند نتیجه بخش باشد.
– ضرورت این گفتوگوها از این رو است که شاهد همراهی مجدد تروئیکای اروپایی با آمریکا در فشار بیشتر بر ایران بر سر پرونده هسته ای هستیم. ماه گذشته چند کشور اروپایی با صدور یک قطعنامه الزام آور در نشست فصلی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی بار دیگر در مقابل ایران قرار گرفتند.
مقدمات گفتوگوهای احیای برجام
– آغاز گفت وگوها و حفظ تماسها در جهت بازسازی روابط میتواند زمینه مناسبی برای فراهم کردن مقدمات گفتوگوهای احیای برجام باشد.
در ماههای آینده بویژه پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا احتمالاً شاهد دور جدید مذاکرات خواهیم بود.
– آنچه دولت چهاردهم باید از تجربیات گذشته تجربه آموزی کند و در جهت اصلاح نواقص گام بردارد. ختی حفظ توازن در سیاست خارجی مهم است. یعنی توجه همزمان به شرق و غرب و فرصت شناسی در یک جهان چندجانبهگرا با فرصتهای نوظهور است.