تحلیل تأثیر افزایش عرضه پول بر نرخهای بهره
براساس نظریههای کلاسیک اقتصاد، اینطور فرض میشود که کل ثروت موجود در جامعه یا به صورت پول (بدون نرخ سود) در بازارهای مختلف دست به دست میشود یا به صورت اوراق بدهی (با نرخ سود) نگهداری میشود. در صورتی که عرضه ریال افزایش پیدا کند، با فرض ثبات سایر شرایط، ریال مازاد بیشتری به سمت اوراق بدهی تخصیص خواهد یافت (افزایش تقاضای اوراق). افزایش تقاضای بیشتر اوراق به معنای فزونی منابع مالی برای خرید آن در مقایسه با عرضه (فروش) آن است که منجر به افزایش قیمت اوراق بدهی میشود. میدانیم که با افزایش قیمت اوراق بدهی، نرخ بهره کاهش مییابد.
فرض ثبات سایر شرایط
اما فرض ثبات سایر شرایط در این چارچوب چندان دقیق نیست. نیروهای دیگری نیز فعال هستند و در نهایت برآیند قدرت و اثرگذاری هرکدام از آنهاست که سمت و سوی حرکت و نقطه تعادل جدید نرخهای بهره در اقتصاد را تعیین میکند. در کنار افزایش عرضه پول توسط بانک مرکزی، سازوکارهای دیگری نیز از جمله اثر درآمدی (Income)، اثر قیمتی (Price-Level) و اثر تورم انتظاری (Expected-Inflation) به نرخهای بهره جهت میدهند و واکنش نرخهای بهره به سیاست بانک مرکزی میتواند در کنار این سه نیروی دیگر حالتهای متفاوتی به خود بگیرد.
اثر درآمدی افزایش در عرضه پول
اثر درآمدی: افزایش در عرضه پول، در کوتاه مدت میتواند منجر به افزایش درآمد ملی و ثروت شود. با افزایش ثروت اسمی، بهشکلی وارد چرخه رونق (Business Cycle Expansion) شدهایم، پس تقاضای تامین مالی کسبوکارها (عرضه اوراق) افزایش مییابد. بنابراین قیمت اوراق کاهش یافته و نرخ بهره افزایش پیدا میکند. بهعبارتی یک اثر کوتاه مدت عرضه بیشتر پول، ایجاد یک دوره رونق اقتصادی است که ثروت و درآمد ملی را افزایش میدهد. بدین ترتیب رشد تقاضای تأمین مالی (عرضه اوراق بدهی) برای توسعه کسبوکارها سرعت بیشتری نسبت به تقاضای سرمایهگذاری (تقاضای اوراق بدهی) میگیرد و در نتیجه نرخ بهره افزایش پیدا میکند.
اثر عرضه پول بیشتر بر سطح قیمتها
اثر سطح قیمتها: عرضه پول بیشتر (بدون تغییر در مقدار تولید) سطح قیمتها را افزایش میدهد. پس از مدتی – که میتواند طولانی نباشد- در سطوح بالاتر قیمتها، پول قدرت خرید قبلی خودش را از دست میدهد. در نتیجه جامعه برای حفظ همان سطح قبلی از مراودات اقتصادی پول بیشتری تقاضا میکند و نقد بیشتری (در مقابل اوراق) نگهداری میکند. بنابراین از تقاضای اوراق کاسته شده و قیمت اوراق دچار کاهش میشود. در نتیجه باز هم نرخ بهره افزایش مییابد.
اثر عرضه پول بیشتر بر تورم انتظاری
اثر تورم انتظاری: عرضه پول بیشتر، بستر نرخ تورم بالاتر را ایجاد میکند. زمانی که عرضه پول افزایش پیدا میکند برای مردم انتظاری در خصوص تورم بالاتر (سطوح قیمت بالاتر) شکل میگیرد. انتظارات تورمی بالا، نرخ حقیقی بهره (نرخ اسمی منهای تورم انتظاری) را کاهش میدهد و استقراض (عرضه اوراق) جذابتر میشود. از کسبوکارها گرفته تا مردم سعی میکنند تا بیشتر قرض بگیرند. به عبارت سادهتر، تقاضای منابع (عرضه اوراق بدهی) افزایش مییابد. فزونی تقاضای منابع (عرضه اوراق) بر عرضه منابع (تقاضای اوراق) منجر به کاهش قیمت اوراق و افزایش نرخ بهره میگردد.
در واقع وقتی انتظارات تورمی در جامعه بالا باشد و یا در اثر افزایش عرضه پول این انتظارات افزایش پیدا کند، همه از فرصت نرخ بهره پایینتر به سرعت استفاده میکنند تا کالا تهیه کنند. پس مجدداً تقاضای منابع مالی (یا همان عرضه اوراق) زیاد شده و نرخ بهره به سمت بالا حرکت میکند. نکته مهم آن است که بسته به اینکه سطح انتظارات تورمی چهمیزان است و با چه سرعتی اثر آن تخلیه میشود، ممکن است پس از خبر عرضه پول توسط بانک مرکزی (به هر شکل آن)، حتی شاهد پایین آمدن کوتاهمدت نرخ بهره نیز نباشیم و چه بسا نرخ از بدو امر، افزایش مجددی را تجربه کند.
نتیجهگیری نهایی
بنابراین ملاحظه میشود که نتیجهگیری مستقیم از افزایش عرضه پول به کاهش نرخ بهره، شاید به این سادگی نباشد که در اذهان گفته میشود. چهبسا نرخهای بالاتر عرضه پول، در بلندمدت موجب نرخهای بالاتری از نرخ بهره نیز بشود و این مسئله گریبان همان ذینفعانی را بگیرد که در صدر بخش اول این پست از آنها بهعنوان مطالبهگران افزایش عرضه پول یاد شد.
با درنظر گرفتن این چارچوب، در پستهای بعدی سناریوهای ممکن برای نرخ بهره در صورت افزایش عرضه پول توسط بانک مرکزی به تصویر کشیده خواهد شد و با بررسی سطح تورم انتظاری در کشور، میبینیم که اگر بانک مرکزی به هر دلیلی و از طریق هر ابزاری در مقطع فعلی عرضه پول را افزایش دهد، چه سرنوشتی در انتظار نرخ بهره خواهد بود.